Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A jóga előnyös lehet az asztmásoknak

Szerző: Babaszoba.hu

2016. április 28. | Frissítve: 2016. május 2.

Forrás: Medipress

A Cochrane Library adatbázisban közzétett új Cochrane áttekintés szerint a jóga előnyös hatással lehet az asztmás betegek tüneteire és életminőségére, a tüdőfunkcióra és a gyógyszerhasználatra gyakorolt hatásai azonban egyelőre nem ismertek pontosan.

A jóga előnyös lehet az asztmásoknak

Az új Cochrane áttekintés randomizált kísérletek eredményeinek összefoglalásával kimutatta, hogy a jógázás bizonyítottan képes bizonyos mértékben javítani az asztmások tüneteit és életminőségét. A szakértők ugyanakkor azt is hozzátették, hogy jobb minőségű, több résztvevővel végzett kutatásokra lenne szükség ahhoz, hogy megalapozott következtetéseket lehessen levonni a jóga hatásaira vonatkozóan.
A Cochrane kutatói 15 randomizált, kontrollált kísérletet találtak, amelyekben összesen 1 048 férfi és nő vett részt. A kísérletek többségét Indiában végezték, majd ezt követte gyakoriságban Európa és az Egyesült Államok. A résztvevők többsége enyhe-közepes asztmában szenvedett fél év és 23 év közötti időtartam óta. Hat kutatás csak a jógagyakorlatok alatt alkalmazott légzés hatásait vizsgálta, a többi pedig a jóga során gyakorolt légzést, testtartásokat és meditációt is vizsgálta. A betegek többsége a kísérletekben való részvétel során továbbra is szedte szokásos asztma gyógyszerét. A kísérletek két hét és több mint 4 év közötti időtartamig folytak.

A tanulmány vezető szerzője, Dr. Zuyao Yang, a hongkongi Kínai Egyetem munkatársa így összegezte az eredményeket: "Kutatásunk azt mutatja, hogy a jógázás bizonyos mértékben javíthatja az asztmások tüneteit és életminőségét. Azt azonban nem tudjuk biztosan, hogy a jóga gyakorol-e következetes hatást a tüdőfunkcióra, illetve azt sem tudjuk, hogy a jóga csökkentheti-e a betegek gyógyszerhasználatát, vagy járhat-e valamilyen mellékhatással az asztmás betegek esetében."

Az asztma egyre gyakoribb betegség, a tünetei egyre súlyosabbak. A gyermekkori asztma is egyre gyakoribbnak, szinte már népbetegségnek számít, a fejlett országokban a gyerekek 2-12 százalék, Magyarországon 3-5 százalékra tehető. A gyermekkori asztma egyötöde csecsemőkorban kezdődik, de mindenképpen kisgyermekkorban. Megfigyelések szerint az asztma kamaszkorban megszűnik, "kinövi" a gyerek, de sok esetben felnőttként újra visszatért az asztma.

Kapcsolódó cikkeink:
 • Gyermekkori asztma: odafigyelés betegségtudat nélkül
 • Az anya stressze rontja a gyerek asztmáját
 • Az asztmáról, röviden
 • Köhögés: asztma vagy krupp?
 • Tévhitek az asztmáról

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Legkeresettebb címkék