Kisgyerek

A járvány miatt nagyobb veszélyt jelent az RSV a kicsikre

Új-Zélandon a tavalyi lezárások miatt leginkább a gyerekeknél nem alakult megfelelő immunitás a szezonális vírusokkal szemben, ezért most az RSV fertőzés kezdett terjedni.
2021. Július 14.
A járvány miatt nagyobb veszélyt jelent az RSV a kicsikre (fotó: Getty Images)

Azzal, hogy tavaly lezárások, a karantén és távolságtartás voltak a koronavírus-járvány miatt, Új-Zélandon egy újabb járvány van kialakulóban: gyerekek között terjed az erősen fertőző RSV fertőzés. Az RSV alsólégúti megbetegedést okoz, olyan megfázásos tünetekkel, mint az orrfolyás, köhögés és láz. Gyerekeknél súlyos lefolyású is lehet.

A koronavírus-járvány miatti óvintézkedések (maszkhasználat, kézmosás) következtében Új-Zélandon a tavalyi évben az influenzás megbetegedések száma a szokásoshoz képest 99,9 százalékkal esett vissza, az RSV-fertőzések száma pedig 98 százalékkal. Hasonló volt a helyzet Magyarországon is, az influenzavírust csak néhány elszigetelt esetben azonosították.

Új-Zélandon azonban most egyre több RSV-fertőzött gyereket regisztrálnak, egyre többen kerülnek kórházba, sok általános iskolás korú gyerek, de még több csecsemő. Június eleje óta Új-Zélandon öt hét alatt már közel ezer RSV-megbetegedést jelentettek, ami kifejezetten magas szám ahhoz képest, hogy korábban, a koronavírus-járványt megelőző öt évben átlagosan 1743 ilyen esetet regisztráltak a téli hónapok alatt – írja a 444.hu. Rengeteg olyan gyerek van ugyanis, aki még nem találkozott ezzel a szezonális vírussal. Főleg a két éven aluliak vannak veszélyben.

A 444.hu megkérdezte Sohr György házi gyermekorvost, hogy itthon mire számíthatunk.

“Bizonyos korosztályoknál, legkisebbeknél ez a felvetés szóba jöhet, de azoknál a négy-öt éveseknél, akik jártak már közösségbe, kevésbé, hisz a tudomány is azt mondja, hogy az immunrendszer abból tanul, hogy mi mindennel találkozik. Ha egy gyerek normál módon szocializálódik, először a családjában, aztán a bölcsődében, utána az óvodában, iskolában, ezeken a helyeken rengeteg vírussal és baktériumtörzzsel találkozik, amiknek köszönhetően az immunrendszer felkészült állapotban van. Emiatt mindenképpen szétválasztanám a csecsemőket, de legalábbis a 2 év alattiakat, és azokat, akik közösségbe jártak”-  mondta Sohr a lapnak.

Hozzátette, hogy a tavalyi évben itthon is jóval kevesebb influenzás megbetegedés vagy alsólégúti fertőzés fordult elő, “aminek elsősorban a koronavírus-járvány miatti karanténhelyzet az oka, hisz kevesebb volt az iskolába járás, kevesebb volt a tömegközlekedés, akik jobban megijedtek, jobban szeparálták magukat, akik kevésbé, azok sem tudtak olyan mértékben találkozni egymással, és így a vírusokkal sem”.

A gyerekorvos szerint sok mindentől függ, hogy kire milyen hatással vannak a szezonális vírusok, de úgy gondolja, azok között, akik a Covid előtti időszakban közösségbe jártak és élték az életüket, azok között nem feltétlenül lesz nagyobb vagy erősebb a megbetegedések mértéke. Szerinte az sem elhanyagolható, hogy “milyen lesz az oltakozási kedv az influenzavírus ellen”. Hozzátette, hogy nemrég olvasott egy tanulmányt, miszerint bizonyos kutatások arra jutottak, hogy azoknál, akik influenzaoltást kaptak, kevesebb komolyabb szövődménye lett a Covid-fertőzésnek.

“Az egészen biztos, hogy a kicsikre jobban oda kell figyelni, az ő immunrendszerük nem tudott annyit edződni. De hogy pontosan mire számíthatunk, azt nem tudom megmondani, jósolni lehet, de nem biztos hogy beválik” – mondta Sohr. Hozzátette, hogy sok múlik azon, hogy kinek milyen a hozott immunitása, immunrendszere, az, hogy mit és milyen mértékben kapunk el egyénfüggő.

Forrás: 444.hu