Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A hozzáállására koncentráljunk, ne az IQ-jára

Szerző: Jaksa Petra

2018. augusztus 8. | Frissítve: 2021. július 13.

Forrás: babaszoba.hu

Úgy tűnik, a lexikális tudás, a magas IQ nem elég ahhoz, hogy a való életben helyt álljon a gyermek. Van három dolog, ami sokkal fontosabb a munkában való boldoguláshoz.

A hozzáállására koncentráljunk, ne az IQ-jára
Ha esetleg nem hallottunk volna róla, a JobStreet.com Philippines nevű online álláskereső oldal nemrég kijött egy éves kutatással arról, hogy a munkáltatók, milyen iskolákat preferálnak. És hogy mi ebben a meglepő? Hogy az élen nem a top 4 intézmény egyike végzett. A Polytechnic University of the Philippines (PUP) lett a legkedveltebb - innen veszik fel a legtöbb friss diplomást.
Az Entrepreneur.com.ph oldalán megjelent összegzésből kiderül, hogy a munkáltatók szerint a PUP diákjai kiváló kvalitású diplomás fiatalok, akikből pozitív hozzáállású, példás munkamorállal rendelkező munkavállaló válik.
Az Esquiremag.ph oldalán megjelent egyik cikkben Mac Vengco Bergantin, aki jelenleg egy marketing start-up HR vezetője, úgy nyilatkozott, hogy sokkal kíváncsibban várta, hogy azokkal a végzős diákokkal találkozzon, akik nem a vezető 4 nagy egyetemről kerültek ki, hanem kevésbé ismert intézményekből.
"Ezek a fiatalok sokkal szerényebbek, türelmesebbek voltak és nyitottabbak az új tudásra. Szeretnének ugyanis nevet szeretni a szakmában, de tudják, hogy nem lesz könnyű út feljutni a topra. Az alázatosak és tudják, hogy semmit sem adnak ingyen az életben, ezért aztán sokkal kevesebbet panaszkodnak és ésszerű igényeik vannak" - írja Bergantin.
"Persze, egy megkapó önéletrajz vagy jó egyetem könnyen oda vezet, hogy behívják az illetőt egy állásinterjúra, de abban, hogy fel is veszik-e, a hozzáállása és a karaktere dönt" - teszi hozzá. A személyiség sokkal fontosabb, mint az IQ vagy, hogy hova járt valaki iskolába.
A személyiség pedig már egészen kis kortól fogva alakul és alakítható. Kutatások szerint már egy éves korban "mintát vesz" a gyerek abból, ahogyan a szülei kezelnek egy felmerülő problémát, és hogy milyen a hozzáállásuk a kemény munkához. Azok a babák, akik látják, ahogy valamelyik szülőjük küzd egy feladattal, majd sikerül megoldania, maguk is sokkal kitartóbbak a saját kis baba világukban felmerülő problémáikkal kapcsolatban. Hát nem fantasztikus?
Szóval milyen jellemvonásokkal kellene felnőniük a gyerekünknek, hogy később megfelelő legyen a hozzáállása?

1. Rugalmasság

"Egy ember tanulmányainál, tapasztalatainál, képzéseinél az, hogy mennyire rugalmas sokkal inkább meghatározza, hogy mennyire lesz sikeres az életben" - mondja Dean Becker a Adaptiv Learning Systems elnöke és CEO-ja. A rugalmasság az a képesség, hogy a kudarcok vagy más negatív események után (egy gyerek esetében ilyen lehet egy rossz jegy vagy valamilyen versenyben elszenvedett vereség) mennyire vagyunk képesek újra talpra állni. A rugalmas emberek a kudarcokat az élet természetes velejáróiként kezelik, ezért hosszas kesergés helyett inkább tanulnak belőlük.

2. Alázatosság

"Az, hogy hol diplomáztak sokszor hamis felsőbbrendűség érzettel ruházza fel a fiatalokat" - írja Dedet Reyes Panabi a SmartParenting.com.ph-n megjelent egyik cikkében. Egy kanadai digitális ügynökség CEO-jával, Matt Fields-szel készített interjújában Matt így nyilatkozott: "Az exkluzív egyetemeken végzett diákok sokszor nem hajlandóak extra energiát beletenni semmibe. Úgy gondolják, hogy mivel eddig mindig azt mondták nekik, hogy ők a legjobbak, ezért könnyebb munkát és több fizetést érdemelnek, a kemény munka pedig derogál nekik." Mindeközben a nagy nevű egyetemeken kívül tanulókban "megvan a mély belső késztetés, hogy bizonyítsanak."

3. Kitartás

"A nagy egyetemek végzőseiből sajnos a kitartás képessége is hiányzik sokszor" - írja Bergantin. "A hosszú távon fenntartott szenvedély és állhatatosság. A képesség, hogy ugyanazért a célért küzdjünk nap mint nap, nem csak egy hétig, nem csak egy hónapig, hanem hosszú, hosszú évekig" - magyarázza Angela Lee Duckworth pszichológus. Más szavakkal egy kitartó munkavállaló nem mond fel csak azért a munkahelyén, mert a főnöke kritizálja vagy mert néha túlórázni kell. Ha valaki valóban kitartó, akkor tudja, hogy a sikerért keményen meg kell dolgozni akár éveken át.

+1. Ne legyünk helikopterszülők!

Nagyon fontos, hogy szülőként ne "repkedjünk" állandóan a gyerek felett minden igényét kielégítve. A gyerekünk életének mikromenedzselése oda vezet, hogy 100%-ban tőlünk fog függeni életünk értelme. Ne oldjuk meg állandóan a problémáit, mert ezzel nem segítjük őt hosszú távon, sokkal inkább megnehezítjük a későbbi felnőtt életét.
Kapcsolódó cikkeink gyereknevelés témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék