Kisgyerek

A helikopter szülőnek szorongó lesz a gyereke?

Egy ausztrál-dán kutatás szerint épp azzal csökkenthetjük a szorongást, ha kihívások elé állítjuk a gyereket. A pszichológusok ezt "kihívó nevelési módszernek" hívják.
2017. December 10.
Helikopter szülők

Több kihívás, erős, magabiztos gyerek

– Minél több kihívást állítottak a szülők a gyerekek elé, annál kevésbé voltak szorongóak a kicsik – számolt be Hudson professzor. Habár ez a módszer nem ellenszere a szorongás kialakulásának, és ennyiből nem vonhatunk le messzemenő következtetéseket, az eredmények ígéretesek, már ami a módszert illeti.Anna Garcia, a Sydney-ben élő négyéves ikerlányok anyukája a kihívó nevelési módszert alkalmazza a lányok születése óta. – Nagyon fontos volt számunkra, hogy erős és magabiztos lányokat neveljünk, és hogy ne legyenek mindig olyan környezetben, ahol folyamatosan babusgatják őket –  mondja Mrs. Garcia.

Mikor az egyik kislány megtorpan a mászókán, az anyuka nem rohan egyből oda hozzá, hogy lesegítse. – Meg tudod csinálni, tudom, hogy meg tudod csinálni. Csak próbáld meg – mondja Mrs Gracia a lányának, akinek ezután sikerül lemásznia a mászókáról. Az anyuka szerint rengeteg szülő van, aki folyton a gyerekei körül repked, hogy nehogy valami bajuk essen.- Azt hiszem, a mai társadalom egy kicsit túlzásba esett a helikopter szülőséget illetően. Pedig valószínűleg nem segítünk a gyereknek azzal, ha túl sokat segítünk neki – mondja. – Nálunk gyakran van birkózás az ágyon. Őszintén szólva ezek remek alkalmak a szülő-gyerek kötelék erősítésére is – nekünk pedig mindennél nagyobb öröm látni a boldogságot az arcukon.

A helikopter szülők növelhetik a szorongást a gyerekekben

Hudson szerint a szülők manapság kicsit túllőnek a célon azzal, hogy túlzottan féltik, óvják a gyerekeket. – Azt gondolom, hogy túlságosan kockázatkerülővé váltunk a gyermeknevelésben. Ezzel pedig egyáltalán nem adjuk meg a kicsiknek az esélyt arra, hogy szembenézzenek nehéz helyzetekkel, és megtanulják, hogy egyedül is képesek megküzdeni velük. Pedig pont erre lenne szükségük ahhoz, hogy önálló, magabiztos és erős felnőttekké váljanak.A tanulmányt a Journal of Clinical Child and Adolescent Psychology nevű folyóiratban jelent meg.Ezek a cikkek is érdekelhetnek helikopter szülőség témakörben: