Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A helikopter szülőnek szorongó lesz a gyereke?

Szerző: Jaksa Petra

2017. december 10. | Frissítve: 2022. január 27.

Forrás: babaszoba.hu

Egy ausztrál-dán kutatás szerint épp azzal csökkenthetjük a szorongást, ha kihívások elé állítjuk a gyereket. A pszichológusok ezt "kihívó nevelési módszernek" hívják.

Több kihívás, erős, magabiztos gyerek

- Minél több kihívást állítottak a szülők a gyerekek elé, annál kevésbé voltak szorongóak a kicsik - számolt be Hudson professzor. Habár ez a módszer nem ellenszere a szorongás kialakulásának, és ennyiből nem vonhatunk le messzemenő következtetéseket, az eredmények ígéretesek, már ami a módszert illeti.
Anna Garcia, a Sydney-ben élő négyéves ikerlányok anyukája a kihívó nevelési módszert alkalmazza a lányok születése óta. - Nagyon fontos volt számunkra, hogy erős és magabiztos lányokat neveljünk, és hogy ne legyenek mindig olyan környezetben, ahol folyamatosan babusgatják őket -  mondja Mrs. Garcia.
Helikopter szülők
Mikor az egyik kislány megtorpan a mászókán, az anyuka nem rohan egyből oda hozzá, hogy lesegítse. - Meg tudod csinálni, tudom, hogy meg tudod csinálni. Csak próbáld meg - mondja Mrs Gracia a lányának, akinek ezután sikerül lemásznia a mászókáról. Az anyuka szerint rengeteg szülő van, aki folyton a gyerekei körül repked, hogy nehogy valami bajuk essen.
- Azt hiszem, a mai társadalom egy kicsit túlzásba esett a helikopter szülőséget illetően. Pedig valószínűleg nem segítünk a gyereknek azzal, ha túl sokat segítünk neki - mondja. - Nálunk gyakran van birkózás az ágyon. Őszintén szólva ezek remek alkalmak a szülő-gyerek kötelék erősítésére is - nekünk pedig mindennél nagyobb öröm látni a boldogságot az arcukon.

A helikopter szülők növelhetik a szorongást a gyerekekben

Hudson szerint a szülők manapság kicsit túllőnek a célon azzal, hogy túlzottan féltik, óvják a gyerekeket. - Azt gondolom, hogy túlságosan kockázatkerülővé váltunk a gyermeknevelésben. Ezzel pedig egyáltalán nem adjuk meg a kicsiknek az esélyt arra, hogy szembenézzenek nehéz helyzetekkel, és megtanulják, hogy egyedül is képesek megküzdeni velük. Pedig pont erre lenne szükségük ahhoz, hogy önálló, magabiztos és erős felnőttekké váljanak.
A tanulmányt a Journal of Clinical Child and Adolescent Psychology nevű folyóiratban jelent meg.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek helikopter szülőség témakörben:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék