Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A házi por akár meddőséget és rákot is okozhat

Szerző: Babaszoba.hu

2016. szeptember 22.

Forrás: Medipress

Az ártalmatlannak tűnő otthoni por számos probléma forrása lehet, mivel rengeteg veszélyes vegyszer tapad meg benne, amely egészségügyi kockázatokat hordoz magában.

A házi por akár meddőséget és rákot is okozhat

Bár porszívózni és port törölni jó eséllyel senki sem szeret, mégis szükség van arra, hogy ezeket a tevékenységeket rendszeresen végezzük otthonunkban. A porban ugyanis megtapadnak a ftalátok, amelyek olyan szerves vegyületek, amik az élelmiszerekben, flakonokban, ruhákban és műszaki cikkekben is megtalálhatók, de a számítógép műanyag részeitől kezdve a telefonkábelen át a kábelszigetelésekig, valamint csövek, autóalkatrészek, adalékanyagok, festékek, lőszerek és szerszámok műanyag részeiben is jelen vannak.
Ezek a vegyületek lassú, de hosszú ideig tartó párolgással szabadulnak fel a különböző termékekből, és számos problémát okozhatnak. A leggyakoribb ezek közül az asztma, az ADHD (figyelemhiányos szindróma) és a korai menopauza, de akár a meddőség és az autizmus is a lehetséges problémák listáján szerepel a George Washington University friss kutatása szerint.
"Különösen a csecsemők és a kisgyerekek számítanak veszélyeztetettnek, hiszen ők többnyire a földön ülnek, illetve csúsznak-másznak, a ruhájukban és a hajukban is megtapadhatnak a porral a potenciálisan veszélyes anyagok" - mondja a kutatást vezető Ami Zota, aki kollégáival 26 korábbi tanulmányt elemzett, amelyek 14 állam otthonainak pormintáját vette alapul.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék