Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A gyermekkori elhízás növeli a reflux kockázatát

Szerző: Babaszoba.hu

2010. július 26. | Frissítve: 2016. július 8.

Forrás: babaszoba.hu

A kaliforniai Kaiser Permanente kutatói szerint az elhízott gyermekek esetében nagyobb a fájdalmas emésztési rendellenesség, a gyomor-nyelőcső reflux betegség (GERD - gaszto-özofageális reflux betegség) kialakulásának kockázata.

A szélsőségesen elhízott gyermekek esetében egész pontosan 40 százalékkal magasabb a GERD kockázata, a mérsékelten elhízottak esetében pedig 30 százalékkal nagyobb eséllyel alakul ki a betegség, mint a normális testsúlyú gyermekekben. "Eddig is tudtuk, hogy a gyermekkori elhízás számos súlyos betegség, például a cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek és a rák megnövekedett kockázatával jár, kutatásunk azonban további betegséggel egészítette ki ezt a listát" - nyilatkozta az International Journal of Pediatric Obesity folyóiratban közzétett tanulmány vezető szerzője, Corinna Koebnick, a Kaiser Permanente dél-kaliforniai részlegének kutatója.
A krónikus emésztőszervi betegség okait ugyan nem ismerjük pontosan, de úgy tűnik, az elhízás közéjük tartozik. Koebnick úgy véli, hogy a gyermekkori elhízás járványszerű terjedésével a GERD egyre nagyobb problémát okozhat a közeljövőben.

Figyelj oda, mit adsz a gyerekeknek

A GERD ronthatja az életminőséget, mert krónikus gyomorégést és hányingert okozhat, ezen kívül légzőszervi rendellenességek, például makacs köhögés, gégegyulladás és asztma kialakulásához is hozzájárulhat. A gyomor-nyelőcső reflux betegségben szenvedők körülbelül 10 százalékában a rendellenesség rákmegelőző állapot, úgynevezett Barrett-nyelőcső kialakulásához vezethet, amely néhány esetben rákot is eredményezhet. A felnőttkori makacs GERD megnövelheti a nyelőcsőrák kockázatát idősebb korban.
Az Egyesült Államokban a nyelőcsőrák a leggyorsabban előretörő rákbetegség, melynek gyakorisága a következő 20 évben várhatóan duplájára fog nőni. Ez a növekedés pedig Koebnick szerint részben az elhízás járványszerű terjedésével magyarázható.
Animáció: HáziPatika.com

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék