Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A gyermek első szava megjósolható

2016. december 20.

Forrás: Medipress

A baba első szavait a vizuális élmények határozzák meg, így akár meg is jósolható egy baba első szava - állítja egy új tanulmány.

A gyermek első szava megjósolható

Minél többször kerül egy adott tárgy a baba látóterébe, annál gyorsabban fog asszociálni az adott tárgyról a hallott szavakra - mondja Linda Smith, az Indiana University kutatója. Az egyetem pszichológusai szerint nyelvi nehézségek és autizmus esetén új kezelési lehetőségek alapjául szolgálhatnak az eredményeik.
"A vizuális inger lehet a kulcs ahhoz, hogy a látott tárgyakhoz 'ragadjanak' a szavak. A szótanulás nehézsége akár vizuális feldolgozási nehézségből is adódhat. Azok a gyermekek, akik későn kezdenek beszélni, lassú lehet a látottak feldolgozási képessége. Az autista gyermekeknél a tárgy-feldolgozás is problémás." - fogalmaz a szakember.
Smith és munkatársai 8-10 hónapos korú gyermekeken végezték el a kutatást. A gyermekek fejére kamerát rögzítve a napi rutint, főleg az étkezési időket követték. Szoros összefüggést tapasztaltak a vizuális környezet - a tárgyak látótérben való megjelenésének gyakorisága - és a szavak verbális megjelenése között. A beszédzavaros gyermekeknél megfigyelhető volt, hogy kevesebb rendszer van a vizuális ingerekben, vagy akár a napi tevékenységben.
A nyelvtanulásban tehát létfontosságú szerepe van mind a szavaknak, mind a vizuális ingereknek. Az eredmény egy teljesen új dimenzióba helyezi a nyelvtanulást- tették hozzá a kutatók.
A tanulmány a Royal Society Philosophical Transactions B folyóiratban jelent meg.

Hozzászólások

A kórházi lét olyan, mint egy lassított felvétel

Sosem jön jókor, sosem vagy rá teljesen felkészülve. Gyerekkel kórházba kerülni mindig óriási kihívás, az anyai szív meghasadásával kombinálva. Nehéz napok ezek, amit egyszerűen túl kell élni a gyógyulás érdekében.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék