Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A gyermek első szava megjósolható

Szerző: Babaszoba.hu

2016. december 20.

Forrás: Medipress

A baba első szavait a vizuális élmények határozzák meg, így akár meg is jósolható egy baba első szava - állítja egy új tanulmány.

A gyermek első szava megjósolható

Minél többször kerül egy adott tárgy a baba látóterébe, annál gyorsabban fog asszociálni az adott tárgyról a hallott szavakra - mondja Linda Smith, az Indiana University kutatója. Az egyetem pszichológusai szerint nyelvi nehézségek és autizmus esetén új kezelési lehetőségek alapjául szolgálhatnak az eredményeik.
"A vizuális inger lehet a kulcs ahhoz, hogy a látott tárgyakhoz 'ragadjanak' a szavak. A szótanulás nehézsége akár vizuális feldolgozási nehézségből is adódhat. Azok a gyermekek, akik későn kezdenek beszélni, lassú lehet a látottak feldolgozási képessége. Az autista gyermekeknél a tárgy-feldolgozás is problémás." - fogalmaz a szakember.
Smith és munkatársai 8-10 hónapos korú gyermekeken végezték el a kutatást. A gyermekek fejére kamerát rögzítve a napi rutint, főleg az étkezési időket követték. Szoros összefüggést tapasztaltak a vizuális környezet - a tárgyak látótérben való megjelenésének gyakorisága - és a szavak verbális megjelenése között. A beszédzavaros gyermekeknél megfigyelhető volt, hogy kevesebb rendszer van a vizuális ingerekben, vagy akár a napi tevékenységben.
A nyelvtanulásban tehát létfontosságú szerepe van mind a szavaknak, mind a vizuális ingereknek. Az eredmény egy teljesen új dimenzióba helyezi a nyelvtanulást- tették hozzá a kutatók.
A tanulmány a Royal Society Philosophical Transactions B folyóiratban jelent meg.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék