Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A gyerekeknél is féléves várólista van

Szerző: GE

2018. március 5.

Forrás: RTL Klub

Úgy tűnik, hogy a szakemberhiány nemcsak a felnőtteknél lassítja az ellátást hazánkban. Egy gyermeknek is több hónapot kell várnia sok esetben, míg a megfelelő szakrendelésen fogadni tudják.

Sokat kell várni a gyermekortopédiára
"A cipőboltos csaj hívta fel a figyelmemet, hogy befelé dől a bokája. Kértem időpontot ortopédiára, AUGUSZTUS 30-ra kaptunk időpontot. Ez a befelé dőlő boka mekkora probléma? Gondolom, supinált cipő kell majd neki. Baj, ha így jár augusztusig, sima baba cipőben? Vagy vigyük el magán ortopéd rendelésre? Vagy kinövi a befelé dőlő bokát segítség nélkül?" - írja egy aggódó budapesti anya a legnagyobb közösségi oldal egyik csoportjában.
Az RTL klub riportere próbát tett, és felhívta időpontkérési céllal a gyermekortopédia szakrendeléseket. A szóban forgó rendelőnél azt kérték, március 22-én csörögjön vissza az édesanya, hogy szeptemberre (!) kaphasson időpontot. A "miért ilyen sok a várakozási idő?" kérdésre a válasz: "nincs elég orvosunk, Anyuka."
A többi budapesti rendelésnél sem jobb a helyzet, nagyjából a nyári hónapokra lehet időpontot kérni. Összesen két hely volt, ahol 1 hónapon belül lett volna időpont.

Nincs elég gyermekgyógyász

- Kevés a szakember, túlzsúfoltak a szakrendelések, nagyon hosszúak a várólisták, és azt kell mondanom, hogy ez szinte mindenhol érvényes. Illetve évek óta mondjuk, hogy gyermekgyógyászból egyre kevesebb van, nyilvánvaló, hogy akkor a szubspecialistákból is automatikusan kevesebb képződik - nyilatkozta a téma kapcsán dr. Póta György a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke.
Rétvári Bence elmondta: a kormány a béremelésektől várja, hogy a szakemberhiány égető problémája megoldódjon. Azt is biztatónak érzi, hogy míg 2010-ben csak 1000 hallgató végzett egy évben az orvosin, jelenleg 1400. 
Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék