Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A gyerek építő korszaka: hogy lehet támogatni szülőként?

Szerző: Babaszoba.hu

2020. november 30. | Frissítve: 2021. szeptember 24.

Forrás: babaszoba.hu

A kisgyermekkorral foglalkozó szakemberek szerint a gyermek fejlődésében a játéknak is megvannak az egyes állomásai, amelyek egymást követik. Az egyik az úgynevezett konstruktív, azaz építő szakasz.

Az első játékszakasz a funkcionális játék - ekkor a gyermek még egyszerűen abban leli örömét, hogy ismétlődve mozgat egy tárgyat, és az érzékszerveivel ismerheti meg a játékokat. A játék következő fázisát nevezzük konstruktív játéknak - ekkor már érti, mit tud csinálni az egyes tárgyakkal, és megpróbál építeni a körülötte lévő játékokból és tárgyakból.
Mit érdemes tudni a konstruktív játékról? (Fotó: Getty Images)
Nagyjából 2 éves korára már jelentősen nő a figyelme, és hosszabb ideig tud egy helyben ülve, a figyelmét egy tevékenységre összpontosítva játszani egy játékkészlettel. Szülőként észreveheted, ahogy a játéktevékenység fejlődése során a játékok egymáshoz való ütögetésétől eljut oda, hogy okkal mozgatja a játékokat. Ezt jól meg lehet figyelni például építőkockázás közben.
Mivel korábban, a funkcionális játék során is játszott az egyes építőkockákkal, már tudja, hogy egyes darabok nagyobbak a többinél, és ha egy lapos, stabil felületre teszi a kockákat, nem esnek le. Ezután elkezdi egymásra helyezni őket - lehet, hogy épít egy tornyot, majd néhány játékfigurát is köréjük tesz, mintha házat épített volna nekik.

Hogyan ösztönözhető a konstruktív játék?

Ebben a fejlődési szakaszban érdemes olyan játékokat választani a gyermeknek, mint:
  • az egymásba, egymásra építhető építőkockák,
  • a művészeti kellékek, például zsírkréta, papír, festék, stb.,
  • a gyurma,
  • a játszóasztalok, a homokozós játékasztalok.

Alapvetően olyan játékokat érdemes tehát adni a gyereknek, amelyeknél a gyermek fantáziájára van bízva, mit állít elő belőlük.

A konstruktív játék előnyei

A konstruktív játék számos készséget fejleszt. A következőket tanulhatja általa a gyermek:
  • Az építés segíthet megérteni a világot, feldolgozni az információkat.
  • Ha a homokozóban épít, akkor a tárgyakat arra használja, hogy általuk másokat ábrázoljon - ez az első lépés az absztrakt gondolkodás felé.
  • Fejlesztheti a finommotorikus készségeket, melyekre az írás, vagy az olyan feladatok, mint a ruhák begombolása épül.
  • A konstruktív játék fejleszti a képzeletet, amelyre a következő mérföldkőnél, az utánzásos játéknál, szerepjátéknál is szüksége van a gyermeknek.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék