Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A gyeden lévő apák kevesebbet foglalkoznak a gyerekkelLegalábbis átlagban és Ausztráliában

Szerző: Jaksa Petra

2017. június 2.

Forrás: babaszoba.hu

Az otthon maradt édesapák kevesebb időt töltöttek a gyerekneveléssel, mint a dolgozó anyák - derült ki egy ausztrál kutatásból.

Ha apa van Gyed-en


Az Australian Institute of Family Studies (AIFS) kutatása szerint az otthon maradt apukák heti 19 órát töltöttek a gyerekekkel, miközben az édesanyák 21 órát foglalkoztak a kicsikkel úgy, hogy ők emellett heti 35 órát az irodában húzták az igát.
Állítólag ezek az apukák a házimunkával töltöttek (valamivel) több időt. Bevallásuk szerint heti 28 órát foglalatoskodtak a ház körüli teendőkkel (beleértve a napközbeni ügyintézést és az autóval kapcsolatos dolgokat is). Ez a szám a nők esetében heti 23 óra volt.
Fordított esetben, mikor az édesapák dolgoztak, és az anyukák maradtak otthon a gyerekkel, ők sokkal több időt szántak mindkét tevékenységre: a nők heti 38 órát könyveltek el házimunkára és 38 órát a gyereknevelésre. De vajon a Gyed-en lévő apukák miért csinálnak ennyivel kevesebbet a nőkhöz képest?
"Sok édesapának az otthonmaradás egy kényszerhelyzet - munkanélküliség vagy alul-foglalkoztatottság, esetleg rokkantság/fogyatékosság - következménye és nem egy spontán döntés, mert több időt szeretnének a gyerekekkel tölteni" - mondja Ann Hollands, az AIFS vezetője. "Ezek az apukák gyakran idősebbek is, nagyobb gyerekekkel, ezért nem vállalnak be annyi feladatot, mint amit az otthon maradt anyukák hagyományosan elvégeznek" - teszi hozzá.
Habár a kutatók sem állítják biztosra, elképzelhető, hogy annak ellenére, hogy már az apukák is kezdik bevállalni a ház körüli teendőket (takarítás, főzés, gyereknevelés), azért a nemek közötti különbségek még némileg megmaradtak a fejekben, miszerint ezek alapvetően a női szerepkörbe tartozó tevékenységek.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Tejtartalmú bébiétel a babának?! (X)

A tejszármazékot tartalmazó bébiéteket, babadesszerteket bizalmatlanul fogadják a szülők. Természetesen laktózintolerancia vagy tehéntejfehérje-allergia esetén ezeket az ételeket kerülni kell.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék