Kisgyerek

A genetika miatt agresszív a kicsi?

A Montreali Egyetem kutatói Eric Lacourse vezetésével kimutatták, hogy a kisgyermekek fizikai agressziójának kifejlődése szoros összefüggésben áll a genetikai tényezőkkel, és csak kevésbé kapcsolódik a környezeti faktorokhoz.
2014. Február 11.

Lacourse és munkatársai egypetéjű és kétpetéjű ikrek szüleivel együttműködve értékelték és hasonlították össze a gyermekek viselkedését, környezetét és genetikai jellemzőit. “A gén-környezet elemzése azt mutatta, hogy a fiatalkori genetikai tényezők számítanak a legtöbbet a fejlődési trendek tekintetében, és ezek magyarázzák legnagyobb mértékben a fizikai agresszió stabilitását és változását” – magyarázta Lacourse. “Hangsúlyozni kell azonban, hogy ezek a genetikai összefüggések nem utalnak arra, hogy a fizikai agresszió korai fejlődési pályái rögzültek és megváltoztathatatlanok. A genetikai tényezők mindig kölcsönhatásba léphetnek más környezeti tényezőkkel a viselkedést magyarázó ok-okozati láncolatban.”

Az elmúlt 25 évben a fizikai agresszió fejlődését vizsgáló szakértőket nagymértékben befolyásolták a szociális tanulási elméletek, amelyek azt állítják, hogy a fizikai agresszió kialakulását és fejlődését főként a szociális környezetben és a médiában megjelenő agresszív példaképek halmozott behatása határozza meg. A kisgyermekkori fizikai agresszió vizsgálatainak eredményei azonban azt mutatják, hogy a fizikai agresszió csecsemőkorban kezdődik, és 2-4 éves kor körül tetőzik.

A genetikai megközelítést is alkalmazó kutatások szerint a zavaró viselkedések és az agresszió különféle formái tekintetében az ember egész élettartama alatt a genetikai tényezők általában a populációban megfigyelhető eltérések körülbelül 50 százalékát magyarázzák.

Lacourse és munkatársai három általános mintát vizsgáltak a fizikai agresszió genetikai és környezeti tényezőinek fejlődését illetően. Először is, a legáltalánosabb nézőpont szerint a befolyás mindkét forrása mindenütt jelen lévő és szerepet játszik a fizikai agresszió stabilitásában. Másodszor, egy “genetikusan meghatározott pont” modell arra utal, hogy egyetlen genetikai tényező készlet lehet felelős a fizikai agresszió szintjéért az idő előrehaladtával. A harmadik minta, az úgynevezett “genetikai érés” szerint a kor előrehaladtával a genetikai és környezeti tényezők újabb forrásai jelennek meg. “A genetikai érés hipotézis szerint a fizikai agresszióhoz hozzájáruló új környezeti tényezők a genetikai tényezőkhöz képest rövid időtartamúak” – összegezte az eredményeket Lacourse.

Forrás: Medipress