Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A genetika miatt agresszív a kicsi?

Szerző: Babaszoba.hu

2014. február 11. | Frissítve: 2015. november 16.

Forrás: Medipress

A Montreali Egyetem kutatói Eric Lacourse vezetésével kimutatták, hogy a kisgyermekek fizikai agressziójának kifejlődése szoros összefüggésben áll a genetikai tényezőkkel, és csak kevésbé kapcsolódik a környezeti faktorokhoz.

Lacourse és munkatársai egypetéjű és kétpetéjű ikrek szüleivel együttműködve értékelték és hasonlították össze a gyermekek viselkedését, környezetét és genetikai jellemzőit. "A gén-környezet elemzése azt mutatta, hogy a fiatalkori genetikai tényezők számítanak a legtöbbet a fejlődési trendek tekintetében, és ezek magyarázzák legnagyobb mértékben a fizikai agresszió stabilitását és változását" - magyarázta Lacourse. "Hangsúlyozni kell azonban, hogy ezek a genetikai összefüggések nem utalnak arra, hogy a fizikai agresszió korai fejlődési pályái rögzültek és megváltoztathatatlanok. A genetikai tényezők mindig kölcsönhatásba léphetnek más környezeti tényezőkkel a viselkedést magyarázó ok-okozati láncolatban."
Az elmúlt 25 évben a fizikai agresszió fejlődését vizsgáló szakértőket nagymértékben befolyásolták a szociális tanulási elméletek, amelyek azt állítják, hogy a fizikai agresszió kialakulását és fejlődését főként a szociális környezetben és a médiában megjelenő agresszív példaképek halmozott behatása határozza meg. A kisgyermekkori fizikai agresszió vizsgálatainak eredményei azonban azt mutatják, hogy a fizikai agresszió csecsemőkorban kezdődik, és 2-4 éves kor körül tetőzik.

Az agresszivitás oka a genetikában keresendő?


A genetikai megközelítést is alkalmazó kutatások szerint a zavaró viselkedések és az agresszió különféle formái tekintetében az ember egész élettartama alatt a genetikai tényezők általában a populációban megfigyelhető eltérések körülbelül 50 százalékát magyarázzák.

Lacourse és munkatársai három általános mintát vizsgáltak a fizikai agresszió genetikai és környezeti tényezőinek fejlődését illetően. Először is, a legáltalánosabb nézőpont szerint a befolyás mindkét forrása mindenütt jelen lévő és szerepet játszik a fizikai agresszió stabilitásában. Másodszor, egy "genetikusan meghatározott pont" modell arra utal, hogy egyetlen genetikai tényező készlet lehet felelős a fizikai agresszió szintjéért az idő előrehaladtával. A harmadik minta, az úgynevezett "genetikai érés" szerint a kor előrehaladtával a genetikai és környezeti tényezők újabb forrásai jelennek meg. "A genetikai érés hipotézis szerint a fizikai agresszióhoz hozzájáruló új környezeti tényezők a genetikai tényezőkhöz képest rövid időtartamúak" - összegezte az eredményeket Lacourse.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék