Kisgyerek

A gégefőgyulladás tünetei

A gégefőgyulladást (gégehurut, laryngitis) többnyire vírusok okozzák, amelyek aztán a légcsöveket is megfertőzik.
2016. Október 04.

Néhány nappal a fertőzés után száraz, rekedt, ugató köhögés és rekedtség kezdődik. A köhögés néha hangtalan (aphonikus). A hang fátyolossá válik, sőt időnként annyira el is megy a beteg hangja, hogy csak suttogással tud kommunikálni. Némelyik gyermeknél láz is jelentkezik.

Láz esetén – az érvényben lévő szakmai protokoll szerint – 3 hónapos korig 38 foktól, 3 hónapos kor után 39 fokos testhőtől kell megkezdeni a lázcsillapítást. A hűtőfürdő és vizes borogatás enyhítheti a lázzal járó kellemetlen tüneteket. Ám a lázcsillapító szereket nem váltja ki.

A gégehurut sajátos formája az akut gégefedő-gyulladás (epiglottitis), a felső hangszalagok életveszélyes gyulladása. Ilyenkor köhögés nincs, a hang viszont rekedtessé válik. A fulladásveszély miatt azonnal kapcsolatba kell lépni a gyermekorvossal vagy az orvosi ügyelettel!

A gégefőgyulladás lehetséges szövődménye

Különösen csecsemőknél és kisgyermekeknél kruppos köhögés alakulhat ki a nyálkahártya duzzadása miatt. Ez leggyakrabban éjszaka jelentkezik. A kruppos roham az oxigényhiányból, a légút lehetséges elzáródásából kifolyólag életveszélyes állapotot is okozhat.

Leggyakoribb tünetek:

  • Száraz köhögés
  • Rekedtség
  • Láz
  • A cikk Dr. Helmut Keudel, Dr. Barbara Capelle Gyermekbetegségek című könyve alapján készült.