Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A gégefőgyulladás tünetei

Szerző: Babaszoba.hu

2016. október 4.

Forrás: babaszoba.hu

A gégefőgyulladást (gégehurut, laryngitis) többnyire vírusok okozzák, amelyek aztán a légcsöveket is megfertőzik.

A gégefőgyulladás tünetei

Néhány nappal a fertőzés után száraz, rekedt, ugató köhögés és rekedtség kezdődik. A köhögés néha hangtalan (aphonikus). A hang fátyolossá válik, sőt időnként annyira el is megy a beteg hangja, hogy csak suttogással tud kommunikálni. Némelyik gyermeknél láz is jelentkezik.
Láz esetén - az érvényben lévő szakmai protokoll szerint - 3 hónapos korig 38 foktól, 3 hónapos kor után 39 fokos testhőtől kell megkezdeni a lázcsillapítást. A hűtőfürdő és vizes borogatás enyhítheti a lázzal járó kellemetlen tüneteket. Ám a lázcsillapító szereket nem váltja ki.
A gégehurut sajátos formája az akut gégefedő-gyulladás (epiglottitis), a felső hangszalagok életveszélyes gyulladása. Ilyenkor köhögés nincs, a hang viszont rekedtessé válik. A fulladásveszély miatt azonnal kapcsolatba kell lépni a gyermekorvossal vagy az orvosi ügyelettel!

A gégefőgyulladás lehetséges szövődménye

Különösen csecsemőknél és kisgyermekeknél kruppos köhögés alakulhat ki a nyálkahártya duzzadása miatt. Ez leggyakrabban éjszaka jelentkezik. A kruppos roham az oxigényhiányból, a légút lehetséges elzáródásából kifolyólag életveszélyes állapotot is okozhat.
Leggyakoribb tünetek:
 • Száraz köhögés
 • Rekedtség
 • Láz

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Legkeresettebb címkék