Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A fogzás stádiumai

Szerző: Jaksa Petra

2017. július 10.

Forrás: babaszoba.hu

Habár egyénileg eltérő lehet, általánosságban a babák 6 hónapos koruk körül kezdenek fogzani.Ez az időszak a picik (és a szülők számára is) igen megterhelő lehet,de ha tudjuk, mire számítsunk, és hogyan enyhítsük a fájdalmat,megkönnyíthetjük a folyamatot.

A fogzás stádiumai

Minden anya megtapasztalja egyszer, milyen, amikor a gyereke egész nap nyűgös, nyálzik, mindent a szájába vesz, megrágcsál és ennek tetejébe éjszakai is többször felsír. Ilyenkor majdnem biztos, hogy a fogzás áll a háttérben. Az első fogacskák előbújása igen fájdalmas folyamat és bár időben és sorrendben is gyereke válogatja, hogy mikor, melyik fog jelenik meg, 5 alapvető stádiumot különböztethetünk meg.

1. stádium: (0-6 hónapos korig)

Születéskor a babák mélyen az ínyben elhelyezkedő 20 kis fogcsírával rendelkeznek. Ezeket előbújásuk után "tejfogaknak" hívjuk, hiszen ez alatt az időszak alatt a csecsemők többsége kizárólag anyatejjel táplálkozik.

2. stádium: (6-8 hónapos korig)

Valamikor a 6. és 8. hónap között előtör az első kis fogacska. Ez általában a két alsó középső metszőfog közül valamelyik, melyet a két felső középső metszők követnek. Ettől függetlenül fogzásos tüneteket sokkal előbb is tapasztalhatunk a babán, hiszen már pár hónapos korban is beindulhat az egyelőre még láthatatlan folyamat. A kicsi imád kemény tárgyakat (vagy épp a mi ujjunkat) rágcsálni, hiszen az íny nyomása csökkenti a fájdalmat. Ezért fontos, hogy ilyenkor adjunk neki olyan rágókás - akár behűthető - játékokat, amikkel csillapíthatja a kellemetlen tüneteket. Szintén hasznos, ha beszerzünk néhány nyálkendőt, hiszen a fogzást kísérő folyamatos nyálzás irritálhatja a kicsi mellkasának bőrét.

3. stádium (10-14 hónapos korig)

Tíz hónapos kor körül megindul a két felső szélső metszőfog előbújása, majd 14 hónapos korig a két alsó szélső metszők is megjelennek. A folyamat nagyjából ugyanolyan tünetekkel jár, mint a 2. stádiumban, csak ezek még intenzívebbek és egyértelműbbek lehetnek. Ebben az időszakban tipikusan a babák étvágya is csökken, sőt hőemelkedés és hányás is kísérheti a fogzást. Az alvásban is változás állhat be: sajnos ez mind a babák, mind a szülők számára mozgalmasabb éjszakákat jelent. Ha azonban a szokásosnál nyűgösebb, sírósabb, nyugtalanabb a gyermekünk, netán magas láza van, mindenképp keressük fel a gyerekorvost.

4. stádium (16-22 hónapos korig)

Ebben az időszakban bújnak elő a szemfogak. A 2-es és 3-as stádiumnál említett tanácsokat itt is bátran alkalmazhatjuk, hogy enyhítsük a fogacskák előtörését.

5. stádium (25-33 hónapos korig)

Talán mind közül a legkellemetlenebb periódus az első és hátsó őrlőfogak megjelenése. Mivel ezek a legnagyobbak, ezért lassabban és nagyobb fájdalmak árán törnek csak felszínre, így előfordulhat, hogy a korábban alkalmazott és működő fájdalomcsillapító praktikáink kudarcot vallanak. Próbálkozzunk más módszerekkel, kísérletezzük ki, hogy a mi gyerekünknél mi működik. Sok szülő arról számol be, hogy ilyenkor egy behűtött keményebb zöldség (pl. répa) rágcsálása hatékonyan enyhíti a kicsi tüneteit. Azonban, ha ezt alkalmazzuk, egy pillanatra se hagyjuk magára a gyereket, hiszen könnyen félrenyelhet!

Hozzászólások

A kórházi lét olyan, mint egy lassított felvétel

Sosem jön jókor, sosem vagy rá teljesen felkészülve. Gyerekkel kórházba kerülni mindig óriási kihívás, az anyai szív meghasadásával kombinálva. Nehéz napok ezek, amit egyszerűen túl kell élni a gyógyulás érdekében.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék