Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A fogzás jelei képekben

Szerző: Babaszoba.hu

2016. december 15. | Frissítve: 2021. október 3.

Forrás: babaszoba.hu

Az első fogak általában 6 hónapos kor környékén bújnak elő, a fogzás jelei azonban sokkal korábban jelentkezhetnek. Honnan tudhatod, hogy fogzik a babád? Mutatjuk a fogzás legjellemzőbb tüneteit!

Mindenki megkönnyebbül, ha végre kibújik egy fog

1. Rosszul alszik

A fogzás sok babánál nagyon fájdalmas folyamat, ami megzavarja az éjszakai nyugalmat is. Ha nehezen tudod elaltatni, ha sokszor ébred, felsír, akkor valószínűleg a fogak zavarják. Próbáld meg betartani az esti rutinotokat, de ne aggódj, ha most el kell térned tőle, a legfontosabb, hogy a kisbabád jobban érezze magát.

2. Ömlik a nyála

Minden babának folyik kicsit a nyála, de amikor a foga jön, az álla folyamatosan nedves. A túl sok nyál irritálhatja a bőrét, ezért itasd azt fel egy puha szövettel, amilyen gyakran csak tudod. A baba állát kend is be egy kis vazelinnel.

3. Kipirul az arca

A rózsapiros arc is a fogzás jele. A fog áttörése irritálja az ínyt, ami miatt az arc kipirosodhat, és melegebb is lehet a szokásosnál.

4. Rágja az ujjait

A rágás enyhíti a fogzás fájdalmait, ezért előfordulhat, hogy a te kisbabád is így nyugtatja magát. Próbáld meg mindig tisztán tartani a kezeit, hogy ne nyeljen le semmilyen baktériumot.

5. Rágja a játékait

A babák szeretnek mindent a szájukba venni és "megkóstolni", de ha azt veszed észre, hogy hosszasan rágcsálni kezd egy játékot, akkor fogzik. Adhatsz neki fogzásra való hűsítő rágókát, de egy hideg sárgarépa darab is jó lehet. Az segít megnyugtatni az ínyét.

6. Megduzzad az ínye

A duzzadt, vörös íny a fogzás kétségtelen jele. Finoman dörzsöld az ínyét a tiszta ujjaddal, ez csökkenti a fájdalmát.

7. Ingerlékennyé válik a baba

Természetes, hogy a fogzás fájdalma miatt ingerlékeny lesz a babád és többet sír. Vedd az öledbe, puszilgasd, vigasztald - ez számára a legjobb gyógymód.

8. Rosszul eszik

A fájdalmas, duzzadt íny megnehezíti a szopó baba dolgát. Nem számít, hogy éhes a baba, ha jön a foga, hajlamos arra, hogy visszautasítsa a melled vagy a tápszeres üveget. Ha már bevezettétek a szilárd ételeket, próbálj meg neki egy kis hideg almapürét vagy natúr joghurtot adni.

9. Megjelenik a fog rügye

Ha belenézel a kisbabád szájába, látni fogod, ahogy az ínye alatt megjelennek a fog rügyei. Kis dudorokat fogsz látni. Ha az ujjad végigsimítod az ínyén, érezni is fogod, hogy ott vannak a kemény fogak az ínye alatt.
Összeállításunk a Babycentre portál cikke alapján készült.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék