Kisgyerek

A férjem nyüstöl, nekem viszont nincs kedvem

Sok nőnek gyermekvállalás után, a leharcolt mindennapokban csökken a libidója, a szexuális élet iránti vágya. Szakértő segít megérteni a helyzetet.
2016. Január 31.

A férjem nyüstöl, nekem viszont nincs kedvem

“Kétéves a lányom, a fiam öt, átalusszák az éjszakát, tehát ki tudom pihenni magam, ha minden jól alakul a napi loholás után. Egy gond van, a férjem majdnem minden este bújik, kérlel, hogy szeretkezzünk. Nem mondom, hogy frigid lettem, de nekem ilyen sokszor nem megy, olykor csak azért hagyom magam, hogy béke legyen, de olyan nagyon nem adom át magam a helyzetnek. Hogy hangolhatnánk össze a vágyainkat? Van erre valamilyen terápia? Próbáltunk erről beszélni, de a tények felismerésén túl nem jutottunk előbbre. Félek, máshol keresne vigaszt, ha én visszautasítanám.” Ezzel a problémával kereste meg szakértőnket,Terjéki-Tóth Nóra szexuálterapeutát olvasónk, Mirella (27).

A szakértő válasza

Sok kismamánál gondot jelent a szexuális élet visszatérése a gyermekvállalás után. Hiányzik a vágy, nem maradnak nyugodt pillanatok. A gyerekek leharcolják az anyákat, és estére, mire ágyba kerülnek, már csak aludni szeretnének, nincs ebben semmi meglepő. De sosem szabad szem elől téveszteni, hogy nem lehet állandóan, 24 órában “csak” anyának lenni, és elfelejteni, hogy előtte NŐ is voltál, aki rengeteg bókot, udvarlást, imádatot kapott!

Mi a megoldás? Mindenképpen jó lenne segítséget kérned a gyerekek mellett, és igénybe is venni! Próbáljatok időt szakítani arra, hogy kettesben tudjatok lenni, és legyenek közös élmények, ez kettőtök érdeke: szuper lenne, ha egy-egy hétvégét kettesben el tudnátok tölteni, de az is kizökkent, ha sétálni vagy uszodába, cukrászdába mentek kettesben, esetleg kirándulni indultok. Aztán este lehet egy közös fürdést, masszázst beiktatni, kellemes zenével, esetleg gyertyafénnyel, ami ellazít téged is. Hidd el, ha megteremtitek a meghitt hangulatot, akkor neked is vissza fog térni a kedved, a vágyad a szexhez!

Nagyon fontos lenne, hogy ne redukálódjanak az együttlétek “csak” a szexre, hanem legyen udvarlás, hódítás a férjed részéről. Maradjon meg a titokzatosság, az autonóm élmény, a játszmák, hogy ne fáradjon el a kapcsolat. Annak mindenképpen örülj, hogy a férjed imád, hogy minden pillanatban kíván, amit bizonyít is napról napra! Csókolózzatok máskor is, ne csak szex közben, csempésszétek be az intimitást a mindennapokba, és egyáltalán nem gond, ha ezt a gyerekek is látják! Anya és apa szeretik egymást, ez rendkívül fontos információ nekik!

Mivel a vágyad egy kicsit “elhagyott”, ezt előcsalogatandó mi lenne, ha beszereznél néhány erotikus könyvet? Segíteni fog felébreszteni a vágyakat, ahogy a szép szerelmes filmek is. A probléma megbeszélésével ne próbálkozzatok, mert valószínű a leveled alapján, nem fogjátok tudni megoldani verbálisan, inkább arra összpontosítsatok, hogy legyen változás az életetekben. Ha esetleg ezek a lehetőségek sem segítenek, és továbbra is úgy érzed, hogy nincs hangulatod a szexuális együttlétekhez, akkor szakemberrel nagyon szépen helyre tudjátok állítani a libidódat.

Kapcsolódó cikkeink: