Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A drágább gyereksamponok jobbak

2017. április 3.

Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete/babaszoba.hu

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 30 gyereksampont vizsgált termékcímke alapján.Azt nézték,hogy vannak-e egészségügyi kockázatot jelentő összetevők a termékekben,és biztonságosabbak-e az ökotermékek?A drágább samponok jobbnak bizonyultak, de akadt kivétel is.

A drágább gyereksamponok jobbak

Harminc különféle, a hazai boltokban, drogérialáncokban, bioboltokban kapható gyereksampon összetevőit vizsgálták meg. A termékek csomagolásán feltüntetett anyagokat az amerikai Environmental Working Group által működtetett Skin Deep kozmetikai adatbázis alapján értékelték ki.
A vizsgálat során azt figyelték a termékcímke alapján, hogy a sampon rendelkezik-e ökológiai, állatvédelmi, egészség- és környezetvédelmi minősítéssel és természetesen az értékelésbe beleszámított, hogy az adott sampon tartalmaz-e a természetes növényi kivonatokat. Figyelték még a gyártási helyszínt is.
Ezen szempontok alapján a legmagasabb pontszámot a Lavera Baba-Gyermek Neutral Fürdető és Sampon érte el, második lett az Alverde Baby Fürdető és Sampon, holtversenyben harmadik lett az Alterra 2in1 Baba tusfürdő és hajsampon és a Humphrey's Bőrnyugtató Kamilla Baba sampon.
Ezek a termékek mind rendelkeznek ökominősítéssel, és a kritikus összetevők is kevésbé találhatóak meg bennük.
A legjobb értékelést elért termékek jellemzően a drágább samponok közül kerültek ki, de volt néhány kivétel. Az ár/érték arány tekintetében a második legmagasabb pontszámot elért Alverde Baby Fürdető és Sampon emelhető ki, hiszen átlagosnak mondható áron kapható.
Az utolsó három helyen végzett a Baba Könnymentes Gyereksampon, az Ombia Hair Sampon Gyermekeknek és a Hymalaya Gyengéd Babasampon. Ezeknél a samponoknál többféle problémás tartósítót használtak, illatosított termékek voltak, gyakran a világ másik végéről.
A termékek jelentős része tartalmazott felesleges kockázatot jelentő illatanyagot és kritikusnak mondható tartósítószert (elsősorban a Sodium benzoate). 11 termékben megtalálható a szem- és bőrirritáló felületaktív anyag a Sodium Laureth Sulfate, 20 termékben a potenciálisan allergizáló hatású felületaktív anyag a Cocamidopropyl betaine.
Gyakran alkalmaznak színezékeket is (8 termék), ezek veszélyessége vegyületenként változik. Pozitívumként elmondható, hogy a korábban alkalmazott hormonális hatású parabén tartósítók már egyik termékben sincsenek benne.
A termékeknek csak kis része, a harmincból nyolc termék rendelkezett független környezetvédelmi, állatvédelmi, egészség- és környezetvédelmi minősítő védjeggyel (pl. Natrue, Vegan).
A tesztelt samponok részletesebb értékelése megtalálható a Tudatos Vásárló oldalon.

Hozzászólások

A kórházi lét olyan, mint egy lassított felvétel

Sosem jön jókor, sosem vagy rá teljesen felkészülve. Gyerekkel kórházba kerülni mindig óriási kihívás, az anyai szív meghasadásával kombinálva. Nehéz napok ezek, amit egyszerűen túl kell élni a gyógyulás érdekében.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék