Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A depresszió a gyomrunkon, a szorongás a bőrünkön látszik

Szerző: Babaszoba.hu

2016. november 29. | Frissítve: 2018. szeptember 17.

Forrás: Medipress

Úgy tűnik, a mentális zavarok és a testi betegségek kéz a kézben járnak. A fizikai betegségek és mentális zavarok befolyással vannak az emberek életminőségére és hatalmas kihívást jelentenek az egészségügyi rendszerre.

A depresszió a gyomrunkon, a szorongás a bőrünkön látszik

Ha már kora gyermekkortól rendszeresen együtt fordulnak elő, fennáll a veszélye annak, hogy idősebb korban is kellemetlen fejlemények jelentkeznek.
A Bázeli Egyetem pszichológusai időbeli mintázatot figyeltek meg a fiataloknál: ízületi gyulladások és az emésztőrendszer betegségei sokkal gyakoribbak depressziót követően, míg a szorongásos zavarokat bőrbetegségek követik. A Svájci Nemzeti Tudományos Alap által finanszírozott projektben 6.500 tinédzser adatait vizsgálták meg és vontak le következtetéseket a pszichoszomatikus betegségek időbeli mintázatára.
Megállapították, hogy bizonyos testi betegségeknek nagyobb az előfordulása gyermekekben és serdülőkben, ha kórtörténetükben előfordult valamilyen hangulatzavar. Depressziót gyakran követ ízületi gyulladás és emésztőrendszeri megbetegedés, valamint hasonló a kapcsolat a szorongásos rendellenességek és bőrbetegségek között.
A szorongásos zavarok gyakoribbak voltak, ha az egyénnek már volt ismert szívbetegsége. A kutatók első alkalommal megállapították a szoros kapcsolatot az epilepsziás tünetek és a későbbi táplálkozási rendellenességek között.
A tanulmányt Dr. Marion Tegethoff és Prof. Gunther Meinlschmidt vezették, eredményeiket a PLOS ONE folyóiratban publikálták.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék