Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A cukor igazi kalciumrabló

Szerző: Babaszoba.hu

2008. január 27. | Frissítve: 2021. január 13.

Forrás: Kismama magazin

Az édes íz iránti vágy szinte velünk született tulajdonságunk: a magzatvíz és az anyatej is enyhén édeskés. Őrizzük meg ezt az eredeti állapotot, és ne fokozzuk azzal, hogy finomított cukor fogyasztásával egyre édesebb ízhez szoktatjuk a gyereket.

A finomított cukor töménysége nem fordul elő a természetben, és nem is tartalmazza a természetes élelmiszerekben lévő ásványi sókat, nyomelemeket, vitaminokat, rostokat, íz- és szaganyagokat, telített és telítetlen zsírsavakat, amelyek pedig igen fontos építőanyagok szervezetünk számára. Nem tartalmazza azokat az életfontosságú anyagokat sem, amelyekkel testünk fel tudná dolgozni a cukrot, így szervezetünk tartalékaiból vonja el, ami szükséges.
A cukor például nagy kalciumrabló: a cukorral (is) táplált, fejlődésben lévő állatok csontjai törékenyek, deformáltak, a csöves csontok megnyúltak. Egy hatéves, húszkilós gyerek egy kávéskanálnyi cukrot (6 gramm) tud feldolgozni naponta anélkül, hogy ez szervezetére hátrányosan hatna. A kisgyerek tökéletesen elégedett a gyümölcsök, aszalt gyümölcsök, mézes édességek ízével, amíg nem szoktattuk hozzá a túrórudihoz, csokihoz, készen vásárolt finompékáruhoz.
A cukornál egészségesebb energiaforrás a keményítő (gabonafélék, burgonya), mert lebontása hosszabb időt vesz igénybe, tartósan laktat, így nem ingadozik nagy határértékek között a vércukorszint. Adjunk tehát inkább egy banánt vagy teljes kiőrlésű lisztből készült kiflit a kisgyerek kezébe!
A cukorfogyasztás fogszuvasodást, a csontok minőségének romlását és vitaminhiányt is okozhat. A finomított cukrot csak úgy képes hatékonyan lebontani a szervezetünk, ha folyamatosan vitaminokat von be ehhez (elsősorban B1 vitamint), ehhez pedig fel kell használnia a vitaminraktárait. A túlzott cukorfogyasztás így akár a vitaminraktár kimerüléséhez is vezethet. Az immunrendszert is kedvezőtlenül befolyásolja: a túl sok cukorfogyasztás csökkenti a szervezet ellenállóképességét.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék