Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A borsmenta tea jót tesz a memóriának

2016. május 4. | Frissítve: 2017. december 11.

Forrás: babaszoba.hu

A Northumbria Egyetem kutatása szerint a borsmenta tea fejleszti az egészséges felnőttek hosszútávú memóriáját, míg a kamillatea épp ellazulni segít.

A borsmenta tea jót tesz a memóriának

A 180 résztvevő bevonásával készített felmérés szerint a memóriának két nagy barátja van, s mindkettő egyszerű növényekben rejlik: az egyik a borsmenta, a másik pedig a rozmaring. Elég csak mélyen belélegezni a rozmaring intenzív aromáját, és máris könnyebben emlékszik vissza a múltra az egészséges felnőtt ember. Ugyanígy a két gyógynövény bármelyikének hatására a koncentrációs képesség is javul.Ha azonban pihenni szeretnénk, akkor is elég a gyógynövényekhez nyúlni. A kamillatea a tökéletes ital, ha szeretnénk ellazulni, hatására ugyanis a koncentrációs képesség és az emlékezőtehetség egyaránt gyengül átmenetileg. Hasonló a helyzet a levendulával, amit érdemes lefekvés előtt szimatolni: szintén segít a kikapcsolódásban ugyanis.
A kutatást vezető Dr. Mark Moss és kollégái 180 önkéntest kértek arra, hogy fogyasszanak el egy csésze borsmenta teát, kamillateát, vagy éppen egy csésze forró vizet. A gyógyteák megízlelése előtt a résztvevőknek egy kérdőívet kellett kitölteniük, ami arra is választ adott, hogy épp milyen hangulatban vannak.

Kicsiknek tilos a borsmenta!
Kétéves kor alatti gyerekek számára tilos bármilyen mentol tartalmú tea fogyasztása vagy mentol tartalmú készítmény használata. A borsmentatea mellett kerülni kell a borsmentaolajat és a borsmentás illóolajat is.
A tea- illetve vízfogyasztást követően az önkéntesek 20 percet pihentek, majd kisebb memóriateszteken estek át, illetve kognitív funkciójukat is felmérték. Ezen a ponton bizonyosodott be, hogy a borsmenta tea hatására a hosszútávú memória jelentősen javult, míg a kamilla tea épp ellentétes hatást váltott ki.

A szakember szerint nagyszerű, hogy a természetben fellelhetőek azok a gyógynövények, amelyek segítenek koncentrálni és ellazulni - csak épp tudni kell, hogy mikor melyikhez nyúlunk.

További cikkek a gyógynövények jótékony hatásáról:

Hozzászólások

A kórházi lét olyan, mint egy lassított felvétel

Sosem jön jókor, sosem vagy rá teljesen felkészülve. Gyerekkel kórházba kerülni mindig óriási kihívás, az anyai szív meghasadásával kombinálva. Nehéz napok ezek, amit egyszerűen túl kell élni a gyógyulás érdekében.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék