Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A bölcsis folyton beteg?

Szerző: Sződy Judit

2009. szeptember 24. | Frissítve: 2019. október 1.

Forrás: Kismama magazin

Nyáron még úgy képzelted, szeptembertől minden megy a tervek szerint. Te dolgozol, a kicsi a bölcsiben, délután pedig tiétek a világ. Ehhez képest otthon ülsz a gyerekkel, és buzgón teszteled az orrszívó terhelhetőségét...

A legjobb előre leszögezni: ami veletek történik, az teljesen normális, de egyáltalán nem kellemes. Nincs anya a Földön, aki ne borulna ki attól, hogy a gyerek beszoktatása után ő maga képtelen beszokni a munkahelyére, többet látja a fül-orr-gégészt, mint a főnökét. A tapasztalatok szerint ez az egész úgy előzhető meg, ha a kicsinek már van egy halom nagy testvére, akik idejekorán hazahozzák a bacikat és vírusokat az oviból, iskolából, így a kicsi már a pólyában kiváló immunvédelemre tesz szert. Amíg egy gyereked van, legföljebb annyit tehetsz, hogy már az első években sem zárkóztok a négy fal közé, játszótérre, játszóházba, játszócsoportba jártok, ahol egymás kezéből veszik ki a jól összenyálazott rágókát a porontyok.

De mégis, hogy kerül a bölcsibe az a sok kórokozó? Amikor már a bejáratnál hallod a kis pajtások köhögését, biztos fölmerül benned: ha a többi szülő figyelne, hogy ne hozza betegen közösségbe, a tiédnek sem lenne soha semmi baja. Ebben van valami, de azért lásd be: egy bizonyos pont után te sem kockáztatnád az állásodat. Ha reggel épp csak hogy folyik az orra, bevinnéd te is. Ebből pedig délutánra komoly nátha és köhögés lehet. A gondozónő csak láz vagy egyes fertőző betegségek látványos jelei esetén kötelezheti a szülőt arra, hogy vigye haza a kicsit, más esetekben "javaslatot tehet", amit a felnőtt vagy elfogad, vagy nem. Két dolog adott tehát: a kicsi gyerekek fejletlen immunrendszere és a munkanélküliség réme. Itt kell egyensúlyoznunk. Lássuk, mi segít!

Csak akkor vidd a gyermekedet bölcsibe, ha egészséges!

Mit tehet a bölcsi?

 • Amennyit csak lehet, a kertbe viszik a gyerekeket, ha lehetőség van, kint is altatják őket. Szabad levegőn kisebb a kórokozók koncentrációja. Hűvösben a nátha tünetei is csökkennek.
 • Helyben főznek, sok gyümölcsöt, zöldséget használnak alapanyagnak. A kiegyensúlyozott, vitamindús táplálkozás támogatja az immunrendszert.
 • Rendszeresen kezet mosnak együtt, szappannal. Ez csökkenti a fertőzés esélyét, és rászoktatja a kicsiket, hogy csak tiszta kézzel üljenek asztalhoz.
 • Saját gondozói rendszer van, vagyis minden gyereknek van "felelős gondozónője", aki többet foglalkozik vele, jobban figyel rá. A kicsi így nem "egy a sok közül", figyelnek rá, hamar kiderül, ha fizikailag vagy lelkileg "nincs jól".
 • A bölcsiben úgynevezett folyamatos napirend van, ami azt jelenti, hogy az események meghatározott rendben követik egymást, de közben figyelembe veszik a gyerekek egyéni igényeit, tempóját. Így a kicsi biztonságban érzi magát, vannak kapaszkodói, ez pedig testi-lelki stabilitást ad.
 • Folyamatos a kapcsolattartás a szülőkkel, ma már a legtöbb helyen rendszeresek a családi délutánok, beszélgetések, a szülők érzik, hogy bizalommal fordulhatnak a gondozónőkhöz, és egymást is jól ismerik. Így együtt kereshetnek megoldást a testi-lelki problémákra.
 • A legtöbb bölcsiben rendszeres a gyerekorvosi ellenőrzés, a gondozónő a "gyanús" gyerekeket helyben meg tudja mutatni az orvosnak.
 • Sok bölcsődében saját sóbarlangot (sószobát) alakítanak ki, ahol napi egy-másfél órát is eltöltenek a gyerekek. Ez nagyon jó hatásfokkal előzi meg és gyógyítja a felső légúti betegségeket.
 • Van, ahol elektromos légtisztítót üzemeltetnek a csoportszobákban.

Mit tehet a gyerekorvos?

 • Felméri a gyerek állapotát még a bölcsis időszak előtt, és ennek megfelelően javaslatot tesz az immunrendszer erősítésére. Beteges gyereknek (akivel szinte minden hónapban találkozik a rendelőben) legyengített kórokozókat tartalmazó immunterápiás gyógyszert javasolhat, amit a közösségbe kerülés előtti hetekben kell szedni.
 • Javasolhatja a pneumokokkusz elleni védőoltást. A középfülgyulladások 60 százalékát ez a baktérium okozza, így az oltás csökkentheti a betegség kockázatát.
 • Javasolhatja a bárányhimlő elleni védőoltást, így ezt a betegséget is megússzátok.
 • Javasolhat különböző immunrendszert erősítő készítményeket, vitamin- és ásványianyag-komplexeket a gyerek állapota és a család életmódja ismeretében.

Mit tehetsz te?

 • Csak akkor add bölcsibe, ha tényleg szükségetek van erre, és lehetőleg csak kétéves kora után.
  - Ha lehet, válassz olyan intézményt, ahol kisebb a létszám. Talán egy családi napközivel jobban jártok, bár annak megkérik az árát.
 • "Tedd vagy ne tedd, de ne próbáld!" - mondta Yoda mester. Fogadd meg a tanácsát! Ha nem vagy biztos abban, hogy bölcsibe kéne adni a kicsit, ha te talán jobban kikészülsz az elválástól, mint ő, akkor inkább várjatok még egy évet. A reggeli sírás mellett szinte biztos, hogy jön a rengeteg betegség, mivel a lelki válság gyengíti az immunrendszert. Ha a munkád miatt muszáj beíratnod, kérj segítséget, beszélgess barátnőkkel, gondozónőkkel, a bölcsi vezetőjével. Ők már tapasztaltak, figyelj rájuk!
 • Ha a családban, a párkapcsolatotokban gond van, azt a gyerek talán előbb "leveszi", mint ahogy te bárki előtt kimondanád. Próbáld meg elrendezni, ám addig, amíg a feszültség fennáll, vedd tudomásul, hogy a kicsi sem lesz teljesen rendben! Nehéz beszoktatás és sok betegség vár rátok.
 • Figyelj arra, hogy otthon is legyen némi rendszer az életetekben, főleg arra, hogy a kicsi ki tudja magát aludni. Akárhogy is nézzük, neki is fárasztó lehet hat-nyolc órát húsz másik nyüzsgő gyerek társaságában eltölteni.
 • Tanítsd meg orrot fújni! A bölcsiben szinte biztos hogy nincs idő arra, hogy félóránként kitisztítsák az orrát. A legtöbb, amit elvárhatsz, hogy a gondozónő vagy a dadus váltott papírzsepikkel törölgeti a rá jutó tíz orrocskát. Jobb, ha a tied bele is fújja, ami benne van. Gyakoroljatok otthon: fújja el a gyertyát az orrával! Még vicces is!
 • Használjatok sópipát, járjatok sóbarlangba, vagy égess a szobájában sólámpát.
 • Használjatok orrcseppként fiziológiás sóoldatot vagy "tengervizes" orrsprayt. Ez nem ártalmas, de lazítja a váladékot.
 • Legyetek minél többet levegőn! Ne rohanjatok haza azonnal a bölcsiből, "szellőztesd ki" a gyereket és saját magadat a parkban, vagy autózás helyett egyszerűen sétáljatok haza.
 • Minden nap adj neki friss gyümölcsöt, zöldséget. Neked sem árt!
 • Ha még szoptatsz, legalább az első bölcsis hónapokban folytassátok. Az anyatej védőhatása még nagyobb gyerekek esetében is érvényesül, főleg azokkal a betegségekkel szemben, amelyek a családotokban fordulnak elő!
 • Ha olyan sokat beteg a kicsi, hogy veszélybe kerül a munkahelyed, hívd össze a családot, keressetek megoldást közösen. Talán kivitelezhető, hogy egy évig bébiszitter vigyázzon a kicsire, akire betegen is rábízhatod, lehet, hogy a nagyik, nagyapák, tesók vállalják mindennap vagy csak betegség esetén. Lehet, hogy a férjed vagy éppen te tudsz olyan munkaidő-módosítást vagy beosztást kérni, hogy csak félnapos gyerekőrt kelljen keresned, legyen az fizetett "külsős" vagy családtag. Néma gyereknek az anyja sem érti a szavát, ha nem szólsz, nem fognak segíteni!

Szaktanácsadó: Ásó Márta bölcsődevezető, szociálpedagógus, dr. Vágvölgyi Tímea házi gyermekorvos
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék