Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A bocsánatkérés hat kulcseleme

2016. április 20.

Forrás: Medipress

Kutatók szerint hat kulcseleme van a bocsánatkérésnek, amelyek jelentőségteljesebbé teszik a gesztust, és ezek közül kettő kihagyhatatlan. Melyik ez a kettő?

"A bocsánatkérés tényleg beválik, de arra kell ügyelnünk, hogy a hat kulcselem közül minél többet felhasználjunk" - foglalta össze a kutatást vezető Roy Lewicki, az Ohiói Állami Egyetem Fisher Üzleti Főiskolájának munkatársa.
A kutatócsoport két vizsgálatban elemezte, hogyan reagál 755 ember a bocsánatkérésekre, amelyek a kulcselemek közül 1 - 6 elemet tartalmaztak. A lista a következőkből áll: a sajnálat kifejezése, a hiba magyarázata, a felelősség elismerése, a megbánás kimondása, a kártalanítás felajánlása és a megbocsátás kérése. A kutatók ugyanakkor azt is hozzátették, hogy ha sürget az idő, és rögtön rendbe kell hozni egy kapcsolatot, akkor két elem szükséges feltétlenül a bocsánatkérés sikeréhez.

"Eredményeink azt mutatták, hogy a legfontosabb elem a felelősség elismerése" - mondta Lewicki. "Ki kell mondanunk, hogy a mi hibánk, hogy mi követtük el a hibát." A második legfontosabb elem pedig a kártalanítás felajánlása. A következő három elem egyaránt a harmadik helyen szerepel a listán: a sajnálat kifejezése, a hiba magyarázata és a megbánás kijelentése. A kutatók szerint az utolsó elem, a megbocsátás kérése szükség esetén akár ki is hagyható.

Van, hogy a szülőnek kell bocsánatot kérnie


Természetesen szóbeli bocsánatkérés esetén az érzelem és a hanglejtés is jelentős mértékben befolyásolja a végeredményt. Ha szemtől szemben kérünk bocsánatot, a szemkontaktus, az őszinteség megfelelő kifejezése és az ehhez hasonló tényezők is fontos szerepet játszanak.

Ne feledjük! A szülőnek is tudnia kell bocsánatot kérni a gyermekétől. A hisztis, éppen dackorszakát élő gyerekek bizony tudnak csúnyákat mondani az anyukájukra, de ez fordítva is igaz. Előfordulhat, hogy hirtelen felindultságunkban olyat mondunk a kis csibésznek, amit egyébként nem is gondolunk komolyan. Ha mi képesek vagyunk megbocsátani gyermekünk szemtelenségét, nekünk is elnézést kell kérnünk tőle az esetleges gorombaságunkért.

Ezek is érdekelhetnek:
 • Azonnal kérj bocsánatot!
 • Hogyan béküljünk ki?
 • Dackorszak: "ami tényleg bevált"
 • Tényleg azt akarod, hogy szófogadó legyen?
 • Hozzászólások

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Legkeresettebb címkék