Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A bélflóra is befolyásolja a hisztirohamokat?A bélbaktériumoktól függ, hogy milyen lesz a dackorszak

Szerző: Huták Judit

2015. július 31. | Frissítve: 2021. december 1.

Forrás: babaszoba.hu

A bélflóránk, vagyis a beleinkben élő mikrobák számos módon befolyásolják az egészségünket, többek között a hangulatunkra is hatással vannak. Egy kutatás szerint bizonyos bélbaktériumok jelenléte a kisgyermekek temperamentumát is megváltoztathatja.

A bélflóra és a hiszti gyakorisága között összefüggés van

Az Ohio State University kutatói 18 és 27 hónap közötti kisgyermekek bélflórájának összetételét tanulmányozták, és úgy találták, hogy bizonyos baktériumok megléte, illetve mennyisége befolyásolja a viselkedést, elsősorban a kisfiúknál. Ez az összefüggés ráadásul független például a születés módjától, a szoptatástól vagy éppen attól, hogy milyen étrendet követ a gyermek.
A szakértők elsősorban nem arra keresték a választ, hogyan lehetne megváltoztatni a gyerekek viselkedését, különösen a , hanem elsősorban a bizonyos krónikus betegségekre való hajlam kialakulását tanulmányozták. Nem csak azt szerették volna tudni, hogy kinél alakul ki nagyobb valószínűséggel például a túlsúly, az asztma, vagy a gyulladásos bélbetegségek, hanem azt is, hogy nagyjából mikor alakulnak ezek ki.
"Több kutatás is bizonyította, hogy a bélflóra és a szervezetünk stresszhormon-szintje között szoros az összefüggés. Ezeknek a hormonoknak nagy szerepe van a krónikus betegségek kialakulásában, de abban is, hogy valaki hogyan reagál a stresszes, frusztráló szituációkra.
Egyértelmű tehát a kommunikáció az agy illetve a bélrendszeri baktériumok között, de azt még nem tudjuk, hogy melyik a kezdeményező fél, vagyis a bélflóra összetétele hat az agyra, vagy az agyból érkező impulzusok változtatnak a bélflórán" - mondta dr. Michael Bailey mikrobiológus, a kutatás egyik vezető szerzője.

A kutatás eredményei

A kutatásban 77 gyerek vett részt, fiúk és lányok vegyesen. Úgy találták, hogy azoknál a gyerekeknél, akik bélflórája a legváltozatosabb volt, vagyis a legtöbb különböző mikrobát találták a tőlük vett mintában, jellemzőbb volt a nyitottság, a barátságosság, a pozitív hangulat és az impulzivitás. Megfigyelhető volt, hogy amennyiben bizonyos baktériumtörzsek elszaporodtak, és túlsúlyba kerültek, a fiúknál előtérbe kerültek a különböző, extrovertált személyiségre utaló tulajdonságok. A lányoknál ugyanezen baktériumok, például a Rikenellaceae törzsek túlszaporodása fokozott félősséggel társult.
A bélflóránkban átlagosan 400-500 különböző baktériumfajta több milliárd egyede él, és a szakemberek szerint az egyénre jellemző "mikroba-lenyomat" nagyjából kétéves korra alakul ki. A bélflóra alapjait már születéskor megkapjuk, és jelentős mértékben befolyásolja annak összetételét például a születés módja, illetve az anyatejes táplálás megléte.
A szakemberek szerint ezeknek a kutatási eredményeknek a hatására nem érdemes elkezdeni változtatni a gyermekek étrendjén, hátha ettől változik a bélflóra összetétele, és így a viselkedés is. Még egyáltalán nem tudják ugyanis, hogy milyen az "ideális" bélflóra, vagyis milyen baktériumok szükségesek ahhoz, hogy egy gyerek nyugodt, kiegyensúlyozott és vad hisztirohamoktól mentes legyen.
Kapcsolódó cikkeink hiszti témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék