Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A bélelzáródás tünetei

Szerző: Babaszoba.hu

2018. február 27. | Frissítve: 2020. április 25.

Forrás: babaszoba.hu

Ha a bélben a normális továbbjutás akadályba ütközik, bélelzáródásról (ileus) beszélünk. Következménye: a béltartalom továbbítása részben vagy teljesen megszakad.

A bélelzáródás tünetei
A bélelzáródás oka lehet mechanikus (idegen test), de létrejöhet béltorlódás vagy a bélmozgás (perisztaltika) bénulása következtében is. Minden életkorban előfordulhat, de lehet veleszületett is. A bélelzáródás jelei fokozatosan alakulnak ki vagy akut formában lépnek fel aszerint, hogy melyik bélszakaszban található az akadály.
Mechanikus elzáródás esetén a bél fokozott mozgással (mobilitás) reagál, hogy az akadályt legyőzze. Ennek következtében a hasüreg fájdalmasan felpuffad (hordóhas), és hányás, kólika vagy székrekedés lép fel, amelyet hideg verejtékezéssel, nyugtalansággal és sápadtsággal járó sokkos tünetek kísérnek.
A bélelzáródás leggyakoribb tünetei:
A bénulás miatti bélelzáródás oka gyermekeknél egy súlyos fertőzés lehet. Gyulladásos és mérgező (toxikus) elváltozások a bélfal bénulását okozhatják; így a táplálékpép a bélben nem szállítódik tovább. A hasüreg meghallgatásakor mindig néma csönd tapasztalható. A has gázképződés miatt felfúvódott. Széklet nem ürül. Az idegen test miatti elzáródással ellentétben fájdalmak spontán vagy nyomásra csak gyengített formában lépnek fel. Masszív hányás és sokkszerű állapot azonban ugyanúgy előfordulhat. A béltartalmat a beteg végül kihányhatja.
Bélelzáródás gyanúja esetén azonnal vidd orvoshoz a gyermekedet vagy hívd a mentőket. Orvosi segítség nélkül akut életveszély áll fenn!
Az orvos bélelzáródás gyanúja esetén ultrahangos és röntgenvizsgálattal erősíti meg a diagnózist. Ha a gyanú beigazolódik, azonnal műteni kell.
A kórházi kezelés után, a lábadozás ideje alatt se testileg, se lelkileg ne terheld a gyermeked. Sok nyugalomra van szüksége. A műtét utáni táplálás tervét egyeztesd a kezelőorvossal.
Kapcsolódó cikkeink bélelzáródás témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék