Kisgyerek

A babának ne adj sósat!

Alacsonyabb sófogyasztással számos haláleset megelőzhető lenne - olvashatjuk az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet és ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály közleményében.
2011. Július 06.

Mi adja az aktualitást? A magyar gyerekek akár négyszer, míg a felnőttek legalább háromszor több sót fogyasztanak az ajánlott mennyiségnél. Hazánkban a férfiak 25,2, a nők 34,4 százaléka szenved magasvérnyomás-betegségben. Világszerte az agyvérzések 62 százalékának, a szívkoszorúér-betegségek 49 százalékának a hátterében magas vérnyomás áll. A szív- és érrendszeri betegségek az összes betegség és a halálozás felét okozzák, a magas vérnyomás több mint 2 és fél millió embert érint ma Magyarországon. Ezeknek a betegségeknek a kockázata jelentősen csökkenthető lenne megfelelő táplálkozással és rendszeres testmozgással. Éppen ezért az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, valamint az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet üdvözli a népegészségügyi termékadó bevezetésének tervét, amely jelentősen hozzájárulhat a lakosság egészségtudatos táplálkozásához.

Számos tudományos bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy a magas vérnyomás egyik legfontosabb kockázati tényezője a magas sóbevitel. Világszerte 7 millió ember hal meg évente a magas vérnyomás következtében. Ezek közül számos haláleset megelőzhető lenne kisebb sófogyasztással. A hazai lakosság sóbevitele jelentősen meghaladja a WHO által ajánlott 5 gramm/nap értéket. Európában a napi sóbevitel 8 és 11 gramm között van, míg Magyarországon a felnőttek 14–18, a gyermekek a napi ajánlott 3 gramm helyett 3,5–13,1 gramm között fogyasztanak sót. A sóbevitel nagy része, 70–75 százaléka a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásából származik, és csak 10–15 százalék ered a főzés során hozzáadott sóból vagy az asztali sózásból.

2008-ban Magyarország csatlakozott az Európai Bizottság sócsökkentő keretprogramjához. Ennek részeként hazánk vállalta, hogy a széles körben fogyasztott élelmiszercsoportok körében négy év alatt átlagosan 16 százalékkal csökkenti az élelmiszerek sótartalmát. Figyelembe véve, hogy hazánkban a magas vérnyomás 2,5 millió embert érint, ráadásul a szív- és érrendszeri betegségek állnak a halálozási statisztika élén, nem kérdéses, hogy népegészségügyi jelentősége van a lakossági sóbevitel csökkentésének, a STOP SÓ program végrehajtásának.

Mit tehetünk mi magunk a kevesebb sófogyasztás érdekében?

Használjunk kevesebb sót az ételek elkészítéséhez!

Helyettesítsük a sót más fűszerekkel!

Együnk kevesebb magas sótartalmú feldolgozott élelmiszert!

Távolítsuk el a sószórót az ebédlőasztalról!

Együnk több alacsony sótartalmú élelmiszert (friss gyümölcsöt és zöldséget)!

Amikor feldolgozott élelmiszert vásárolunk, olvassuk el a címkét, és válasszuk az alacsonyabb nátrium/sótartalmú változatot!

Babaszoba: Hogyan alkalmazhatod mindezt a baba étkeztetésében?

A legfontosabb, hogy az első életév folyamán semmiképp se sózd az ételeit! Vedd figyelembe azt is, hogy a legtöbb kisbaba egy idő múlva azt szeretné megkóstolni, amit a szülei esznek. Ezzel nincs is semmi baj, hiszen jó, ha arra törekszel, hogy a családi ételeket is egészséges alapanyagokból, frissen készítsd. Semmi akadálya, hogy csak minimálisan sózd, és a babát is megkínáld belőle, ha kér néhány falatot. Így magatokat is hozzászoktathatjátok a kevésbé sós ételekhez.

Sokan azt mondják, kevés sóval minden olyan íztelen. De ez is csak megszokás kérdése. Ha gondosan fűszerezel, észre sem veszed, hogy kevesebb benne a só. Fűszerezés alatt persze nem a készen kapható ételízesítők, leveskockát használatát értjük. Ezek nátriumtartalma ugyanis tetemes, ízfokozót, túl sok sót és zsírt tartalmaznak. Egyáltalán ne használj ilyeneket! Így nem lesz nehéz a természetes ízeket szeretni.

Forrás: OÉTI-ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály