Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A H1N1 influenza megelőzése óvodások és iskolások közöttHogyan terjed a H1N1? Mit lehet tenni ellene? Frissítve 2009. 12. 04.

Szerző: Kéky Kira

2009. október 16.

Forrás: HáziPatika.com

Ismertesd meg gyermekeddel, tanáraikkal, nevelőikkel, milyen védekezésre van szükség a szezonális és a H1N1 influenza terjedésével kapcsolatban. Az alábbi teendőket az országos tisztiorvosi szolgálat fogalmazta meg.

A gyermekek általában a felnőtteknél hosszabb ideig fertőzőképesek. Kortársaikkal szoros, gyakori és kiterjedt kapcsolatot tartanak fenn, és koruknál fogva nem, vagy csak részben tartják be a higiénés szabályokat, ezért körükben az átlagosnál jóval nagyobb mértékben terjedhet a H1N1 - hívja fel a figyelmet az ÁNTSZ.

A leghatékonyabb megelőzési módja az influenzának (akár szezonális, akár az új, H1N1 influenzáról van szó) a védőoltás.
Az influenzaoltással kapcsolatban óriási tapasztalat áll rendelkezésre, mivel a világon több millió, ezen belül Magyarországon évente több mint egymillió ember kapja meg a szezonális influenza elleni védőoltást. A H1N1 vírus elleni vakcina ugyanazon technológiával készül, mint a szezonális. A klinikai vizsgálatok eredményei szerint az oltóanyag ártalmatlan (kárt nem okoz), százalékban nem kifejezhető, de "elég erős" védettséget biztosít. Ez azt jelenti, hogy "a vakcina védelmet nyújt a súlyos következmények ellen még azoknál is, akik esetleg az oltás ellenére is megbetegednek" - fogalmazott a gyártó képviselője.

Pandémiás (új, H1N1) influenza elleni oltás

A 6 hónapnál idősebb gyermekek a gyermek háziorvosnék, illetve óvodában, iskolában kapnak ingyenesen oltást, amennyiben ezt a szülők kérik. A nevelési, oktatási intézményekben, továbbá a kollégiumban dolgozó tanárok, nevelők is térítésmentes oltást kapnak.

Az oltás nemcsak a beteg, hanem a teljesen egészséges gyermekeknek is javasolt, ajánlott, mivel az eddigi megfigyelések szerint a gyermekek között gyakoribb a megbetegedés, és egészséges gyermekeknél is kialakultak már súlyos szövődmények! Az Egyesült Államokban a H1N1 influenza megjelenését követő 5 tavaszi-nyári hónapban 81 gyermek halt meg a H1N1-vírus által okozott szövődmény miatt.

A szezonális influenza ellen is lehet oltani az óvodásokat és iskolásokat, a két oltást egyszerre be lehet adni, csak különböző testtájakba - például az egyiket a jobb, a másikat a bal karba.

Higiénés szabályok - mire tanítsuk meg a gyermeket?

  • Köhögéskor, vagy tüsszentéskor mindenki tartson zsebkendőt a szája és az orra elé (ha épp nincs kéznél, akkor is inkább a könyökhajlatába, és ne a tenyerébe köhögjön, tüsszentsen). Ezzel megelőzhető, hogy mások elkapják a fertőzést. Javasolt az eldobható papír zsebkendő használata.
  • Használat után a zsebkendőt mindenki dobja a szemétgyűjtőbe, vagy ha ez nem elérhető, akkor az eldobásig lehetőség szerint tartsa zárható tasakban.
  • Minden gyermek és felnőtt az eddiginél gyakrabban mosson kezet meleg vízzel és szappannal legalább 20 másodpercen keresztül, különösen köhögés, tüsszentés, orrfújás és a zsebkendő kidobása után. Ezzel megakadályozható, hogy a kézről a szabad szemmel nem látható kórokozók tárgyakra, felületekre, onnan mások kezére, nyálkahártyájára kerüljenek. A H1N1 vírusa a levegőn még 3-4 órán át életképes! Az alkohol bázisú kézfertőtlenítők (amennyiben legalább 60 százalékos alkoholtartalmúak) szintén hatékonyak kézfertőtlenítéshez.
  • Beszéljük meg gyermekünkkel, hogy ne érintse a szemét, ne piszkálja az orrát, ne nyúlkáljon a szájába piszkos kézzel.
  • Influenzajárvány idején érdemes kerülni az egyébként szokásos üdvözlési formákat (kézfogás, puszi), amelyek szintén növelik a megfertőződés kockázatát.
  • Járvány esetén lehetőség szerint kerüljük a zsúfolt, különösen a zárt helyiségeket, a liftek használatát, illetve viseljünk ezeken a helyeken megelőzésképpen szájmaszkot. Ha lehet, tartsunk nagyobb - minimum 1 méter - távolságot más személyektől. Ez persze iskolában, óvodában gyakorlatilag kivitelezhetetlen.
  • Lehetőség szerint kerüljük a betegekkel való kontaktust.
  • Rendszeresen tisztítsuk meg a gyakran használt tárgyakat, a sok ember által megérintett felületeket (például asztalt, számítógép billentyűzetét, kilincset stb.) és erre hívjuk fel a nevelők, tanárok figyelmét is.
  • Zárt terekben gondoskodjunk a gyakori, alapos szellőztetésről.


Az ÁNTSZ telefonos ügyfélszolgálatán munkanapokon 8 és 16 óra között, munkaszüneti napokon 9 és 13 óra között a 06-80-204-217 ingyenes telefonszámon kaphatnak választ H1N1-gyel kapcsolatos kérdéseikre.

H1N1-el foglalkozó anyagok gyűjtőhelye: h1n1.lap.hu

Felhasznált irodalom:
ÁNTSZ influenzajárvány elleni információi
Az egészségügyi miniszter, az OGYI, az országos tiszti főorvos és a gyártó rendkívüli sajtótájékoztatója

Hozzászólások

A kórházi lét olyan, mint egy lassított felvétel

Sosem jön jókor, sosem vagy rá teljesen felkészülve. Gyerekkel kórházba kerülni mindig óriási kihívás, az anyai szív meghasadásával kombinálva. Nehéz napok ezek, amit egyszerűen túl kell élni a gyógyulás érdekében.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék