Kisgyerek

A H1N1 influenza megelőzése óvodások és iskolások között

Ismertesd meg gyermekeddel, tanáraikkal, nevelőikkel, milyen védekezésre van szükség a szezonális és a H1N1 influenza terjedésével kapcsolatban. Az alábbi teendőket az országos tisztiorvosi szolgálat fogalmazta meg.
2009. Október 16.

A gyermekek általában a felnőtteknél hosszabb ideig fertőzőképesek. Kortársaikkal szoros, gyakori és kiterjedt kapcsolatot tartanak fenn, és koruknál fogva nem, vagy csak részben tartják be a higiénés szabályokat, ezért körükben az átlagosnál jóval nagyobb mértékben terjedhet a H1N1 – hívja fel a figyelmet az ÁNTSZ.

A leghatékonyabb megelőzési módja az influenzának (akár szezonális, akár az új, H1N1 influenzáról van szó) a védőoltás.

Az influenzaoltással kapcsolatban óriási tapasztalat áll rendelkezésre, mivel a világon több millió, ezen belül Magyarországon évente több mint egymillió ember kapja meg a szezonális influenza elleni védőoltást. A H1N1 vírus elleni vakcina ugyanazon technológiával készül, mint a szezonális. A klinikai vizsgálatok eredményei szerint az oltóanyag ártalmatlan (kárt nem okoz), százalékban nem kifejezhető, de “elég erős” védettséget biztosít. Ez azt jelenti, hogy “a vakcina védelmet nyújt a súlyos következmények ellen még azoknál is, akik esetleg az oltás ellenére is megbetegednek” – fogalmazott a gyártó képviselője.

Pandémiás (új, H1N1) influenza elleni oltás

A 6 hónapnál idősebb gyermekek a gyermek háziorvosnék, illetve óvodában, iskolában kapnak ingyenesen oltást, amennyiben ezt a szülők kérik.A nevelési, oktatási intézményekben, továbbá a kollégiumban dolgozó tanárok, nevelők is térítésmentes oltást kapnak.

Az oltás nemcsak a beteg, hanem a teljesen egészséges gyermekeknek is javasolt, ajánlott, mivel az eddigi megfigyelések szerint a gyermekek között gyakoribb a megbetegedés, és egészséges gyermekeknél is kialakultak már súlyos szövődmények! Az Egyesült Államokban a H1N1 influenza megjelenését követő 5 tavaszi-nyári hónapban 81 gyermek halt meg a H1N1-vírus által okozott szövődmény miatt.

A szezonális influenza ellen is lehet oltani az óvodásokat és iskolásokat, a két oltást egyszerre be lehet adni, csak különböző testtájakba – például az egyiket a jobb, a másikat a bal karba.

Higiénés szabályok – mire tanítsuk meg a gyermeket?

    A H1N1 influenza megelőzése óvodások és iskolások között
  • Köhögéskor, vagy tüsszentéskor mindenki tartson zsebkendőt a szája és az orra elé (ha épp nincs kéznél, akkor is inkább a könyökhajlatába, és ne a tenyerébe köhögjön, tüsszentsen). Ezzel megelőzhető, hogy mások elkapják a fertőzést. Javasolt az eldobható papír zsebkendő használata.
  • Használat után a zsebkendőt mindenki dobja a szemétgyűjtőbe, vagy ha ez nem elérhető, akkor az eldobásig lehetőség szerint tartsa zárható tasakban.
  • Minden gyermek és felnőtt az eddiginél gyakrabban mosson kezet meleg vízzel és szappannal legalább 20 másodpercen keresztül, különösen köhögés, tüsszentés, orrfújás és a zsebkendő kidobása után. Ezzel megakadályozható, hogy a kézről a szabad szemmel nem látható kórokozók tárgyakra, felületekre, onnan mások kezére, nyálkahártyájára kerüljenek. A H1N1 vírusa a levegőn még 3-4 órán át életképes! Az alkohol bázisú kézfertőtlenítők (amennyiben legalább 60 százalékos alkoholtartalmúak) szintén hatékonyak kézfertőtlenítéshez.
  • Beszéljük meg gyermekünkkel, hogy ne érintse a szemét, ne piszkálja az orrát, ne nyúlkáljon a szájába piszkos kézzel.
  • Influenzajárvány idején érdemes kerülni az egyébként szokásos üdvözlési formákat (kézfogás, puszi), amelyek szintén növelik a megfertőződés kockázatát.
  • Járvány esetén lehetőség szerint kerüljük a zsúfolt, különösen a zárt helyiségeket, a liftek használatát, illetve viseljünk ezeken a helyeken megelőzésképpen szájmaszkot. Ha lehet, tartsunk nagyobb – minimum 1 méter – távolságot más személyektől. Ez persze iskolában, óvodában gyakorlatilag kivitelezhetetlen.
  • Lehetőség szerint kerüljük a betegekkel való kontaktust.
  • Rendszeresen tisztítsuk meg a gyakran használt tárgyakat, a sok ember által megérintett felületeket (például asztalt, számítógép billentyűzetét, kilincset stb.) és erre hívjuk fel a nevelők, tanárok figyelmét is.
  • Zárt terekben gondoskodjunk a gyakori, alapos szellőztetésről.

Az ÁNTSZ telefonos ügyfélszolgálatán munkanapokon 8 és 16 óra között, munkaszüneti napokon 9 és 13 óra között a 06-80-204-217 ingyenes telefonszámon kaphatnak választ H1N1-gyel kapcsolatos kérdéseikre.

H1N1-el foglalkozó anyagok gyűjtőhelye: h1n1.lap.hu

Felhasznált irodalom:

ÁNTSZ influenzajárvány elleni információi

Az egészségügyi miniszter, az OGYI, az országos tiszti főorvos és a gyártó rendkívüli sajtótájékoztatója

Forrás: HáziPatika.com