Kisgyerek

9 tanulságos lecke szülőknek

Vannak dolgok, amikre hiába figyelmeztetnek minket előre, csak akkor tanulunk belőlük, ha a saját bőrünkön tapasztaljuk őket.
2016. Szeptember 28.

Szülőnek lenni csodálatos, de nem egyszerű

Amikor gyerek voltam, az anyukám mindig szólt, hogy ne csimpaszkodjak bele a zuhanyfüggöny rúdjába. Szerettem a kád szélén egyensúlyozni, a fejem felett lévő rúdba kapaszkodva, az egyik lábamat a levegőbe emelve. Kíváncsi voltam, fel tudom-e emelni mindkét lábam egyszerre.

Anyu körülbelül milliószor kérte, hogy ne csináljam, mert rossz vége lesz. Újra és újra elmondta. De én nem hallgattam rá, egészen addig, amíg egyszer tényleg rossz vége nem lett. 10 éves voltam, elterültem a padlón, mert a zuhanyfüggönyt tartó rúd eltört. Anyu nagyon mérges volt. “Mondtam, hogy ez lesz” – figyelmeztettet. Igaza volt. De vannak leckék, amikből csak a saját károdon tanulsz. Ez van.

Szülőként nagyon sok tudás birtokában vagyunk, amit szeretünk is megosztani egymással. Tanácsokat adunk, javaslatokat teszünk, elmeséljük, velünk mi és hogyan történt. Ami nagyon jó dolog, mert így sok bajtól óvhatjuk meg szülőtársainkat.

Vannak azonban olyan leckék is, amit szülőként, a saját bőrünkön kell megtapasztalnunk. Van, hogy csak mi jöhetünk rá, nálunk mi működik és mi nem. És néha azt hisszük, mások nem tudják, mit beszélnek. Aztán amikor megtapasztaljuk, rájövünk, hogy nagyon is tudják, csak épp túlságosan önelégültek voltunk ahhoz, hogy elfogadjuk a tanácsaikat. Azt hisszük, belecsimpaszkodhatunk a zuhanyfüggöny rúdjába. Pedig nem.

9 hasznos tippet olvashatsz most, ami más szülőktől származik, és nem árt, ha megfogadod őket. Persze csak ha nem akarsz a saját károdon tanulni.

1. Tanulj a tanácsokból

Csaknem 40 évembe került, hogy hajlandó legyek elfogadni mások tanácsát. Ha valaki tanácsol neked valamit, azt azért teszik, mert ő már tudja azt, amit te nem, nem önelégültségből vagy csak azért, hogy beszóljon neked.

2. Van olyan, hogy túl sok édesség

Annyira finom az édesség, hát persze. De van egy vonal az édes étel és az émelyítően édes étel között. Jobb, ha még azelőtt felfedezed ezt, mielőtt túl késő lesz.

3. Fordíts időt arra, hogy megtaláld a módját, hogy tudsz aludni (legalább egy kicsit)

Vannak családok, akiknek az együttalvás válik be. Másoknak az alvástréning. És vannak, akiknek az, hogy az ég világon már mindent kipróbáltak, hogy aludjon a gyermekük, de az egyetlen dolog, ami segített, az az idő. És nekik a sok kávé. És az, hogy bármikor bárkinek panaszkodhattak arról, milyen keveset aludtak.

4. Tanuld meg, ki az igazi barátod

Az igazi barát nem az, aki csak akkor válaszol az üzeneteidre, amikor szüksége van valamilyen szívességre. És nem is az, aki ítélkezik feletted, amikor beismered, hogy fogalmad sincs, mit csinálj. Az igazi barát az, aki a hajnali 2-kor neki küldött üzenetedre azt válaszolja: én sem tudom, mi a fenét kellene csinálni.

5. Ne adj a gyereknek görögdinnyét utazás előtt

Ezzel eleget mondtam. Higgy nekem.

6. Mindig legyen nálad tampon vagy betét

Mert tuti, hogy pont akkor fog két nappal korábban megjönni (meglepetés!), amikor épp uszodában vagy, és sehol nem tudsz tampont, betétet venni.

7. A tested csodálatos!

Utálom azt a hat ráncot, ami a homlokomon található. A combjaim összeérnek, a hasam úgy néz ki, mintha három hónapos terhes lennék. Egészen addig idegesített a testem, amíg beteg nem lettem. Akkor rájöttem, hogy örülök, hogy egyáltalán még van testem. Egy kemény gyomorbetegség ráébresztett, mennyire döbbenetes, erős és szép a testem.

8. A bűntudat elmehet a fenébe

A szülők úgy vannak programozva, hogy folyton bűntudatot érezzenek. Bűntudatunk van, ha dolgozni megyünk, bűntudatunk van, ha otthon maradunk. Bűntudatunk van, ha hagyjuk, hogy fánkot egyenek, de akkor is, amikor a főiskolai ösztöndíjukból vega kaját vesznek.Bűntudatunk van, ha mobilozunk, de akkor is, ha nem vesszük fel a telefont vagy nem reagálunk egy üzenetre. Bűntudatunk van, ha túl sok időt töltünk a gyerekekkel, de akkor is, ha túl keveset. És a fene vinné el, bűntudatunk van azért is, ha nincs bűntudatunk. Múlt ősszel lemaradtam a fiam néhány meccséről, és bevallottam egy barátnőmnek, hogy emiatt egyáltalán nincs bűntudatom. Na abban a pillanatban bűntudatom lett emiatt.

9. Légy óvatos, ha tanácsot adsz

Néhány embernek fogalma sincs arról, amiről beszél. Vannak dolgok, amikre neked kell rájönnöd. És igen, vannak leckék, amikből csak a saját károdon tanulsz majd.Az eredeti cikk itt olvasható.Kapcsolódó cikkeink: