Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

8 fotó, amit ne posztolj a gyerekedről

Szerző: Babaszoba.hu

2017. január 12. | Frissítve: 2022. január 9.

Forrás: babaszoba.hu

Bár sok szülő minden pillanatot megosztana a gyerekéről a Facebookon vagy az Instagramon, azért nem árt, ha bizonyos felvételeket megtartunk magunknak.

Van, amit inkább ne...


Aranyos, amikor megkapja a pici az első szülinapi tortáját, ráadjuk az első farsangi jelmezét, vagy ahogyan rácsodálkozik az oroszlánra az állatkertben. Hogyha a közösségi médián aktív szülők vagyunk, akkor ezeket a pillanatokat valószínűleg meg is fogjuk osztani az ismerőseinkkel vagy követőinkkel fotók, videók formájában. Azonban van néhány olyan momentuma a gyereknevelésnek és a gyerek életének, amelyek jobb, ha tényleg csak a nagyon szűk családban maradnak. A parenting.com gyűjtése.

Fürdetés

Bármilyen édes is a pici, a félmeztelen vagy teljesen meztelen babafotókat ne tegyük fel a netre. Egyrészt azért, mert ha a babából egyszer kamasz lesz, akkor nem biztos, hogy díjazni fogja - tegyük hozzá, teljes joggal. Másrészt pedig, ez a borzalmasabb eset, de sosem tudhatjuk, nem kerül-e a felvétel illetéktelen kezekbe - például olyanéba, aki gyerekpornót tárol a gépén...

Betegség, sérülés

Szülőként az a dolgunk, hogy megvédjük a gyermekeinket, nem pedig az, hogy kihasználjuk őket, pláne, amikor betegként a legkiszolgáltatottabbak. Tényleg olyan fontos megörökíteni és megosztani azt, hogy a gyerek tetves? Na ugye, hogy nem...

Megszégyenítés

Az online megszégyenítés létező dolog, sajnos elég gyakori jelenség. A Youtube-on például a "child-shaming video", vagyis gyermek megszégyenítése kulcsszavakra keresve csaknem 300 ezer találat van. Ezek viszont pusztító hatással vannak a gyerekre. Ha nem akarjuk, hogy sérüljön a bizalom a gyerek és a szülők között, hogy kamaszként a depresszió és a szorongás határozza meg a mindennapjait, akkor ne készítsünk róla kínos felvételeket.

Bilizés

Jó észben tartani, hogy ami egyszer felkerült a netre, az ott is marad. Vajon egy kamasz vagy egy felnőtt tényleg olyan szívesen nézegetné magát az első próbálkozásai közben? Nem is beszélve az osztálytársakról, kollégákról...

Saját adatok

Ha meg akarjuk védeni a gyermekünket, sohase tegyük közzé a teljes nevét, címét, hogy hova jár iskolába, hogy mikor van kettesben a bébiszitterrel, stb.

Csoportképek

Ha úgy döntünk, hogy megosztunk egy-egy fotót a gyerekről, azzal azért önmagában még nincsen baj. Arra azért figyeljünk, hogy ne hozzuk kellemetlen helyzetbe a kis barátait, szüleit. Lehet, hogy a legjobb barát szülei például utálják a közösségi médiát, így nem is szeretnék, hogy a csemetéjükről bármilyen módon is kikerüljön egy fotó, videó. Erre inkább kérdezzünk rá az illetékeseknél, hogy az adott felvételt meg szabad-e osztanunk.

Ami csúfolódásra is okot adhat

Lehet, hogy amit mi ennivalónak és cuki-mukinak tartunk, az később fegyver lehet az iskolában. Egy félreérthető, kellemetlen fotó, ha napvilágra kerül, akkor csúfolásra adhat okot, vagy éppen egy gúnynevet is ráragaszthatnak emiatt a gyerekre.

Nem biztonságos tevékenységek

Csupán pár métert gurulunk a ház előtt a kocsival, erre a kis időre pedig az ölünkben ül a gyerek? Ha már megtörtént, legalább ne fotózzuk le és ne reklámozzuk. Látszólag az ilyen és ehhez hasonló ártalmatlan pillanatok elsőre jó mókának tűnnek, de ha ezt megosztjuk a neten, komoly támadási felületet adunk magunknak. Hiszen az összes körülményt nem biztos, hogy mindenki ismeri. De ha igen, abba is könnyen beleköthetnek mások.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék