Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

8 bevált módszer a torokfájás csillapítására

Szerző: Fodor Marcsi

2013. március 12. | Frissítve: 2018. április 3.

Forrás: babaszoba.hu

A torokfájás bár önmagában ritkán veszélyes, komoly gondokat okozhat, ha a gyerek a fájdalom miatt hosszabb ideig nem hajlandó enni vagy inni. Néhány varázslatos tipp azonban segíthet megelőzni a komolyabb bajokat.

1. Sok-sok folyadék!

Ha a gyerek torokfájásra panaszkodik, érdemes erőteljesen megemelni a napi folyadékbevitelt. Ha a nyálkahártyák hidratáltak maradnak, akkor sokkal hatékonyabban tudnak harcolni, míg ha kiszáradnak, akkor a repedésekbe mélyen be tudják magukat fészkelni a kórokozók.

2. Nem árt a hideg!

Mivel a torok fájdalmát nem a hideg okozza, nem kell félni a jeges édességektől sem. A jégkrém hűvöse kifejezetten fájdalomcsillapító hatású, ráadásul ezzel a trükkel még több folyadékot lehet a gyerek szervezetébe csempészni!

3. Csodaszer a meleg leves!

A szűrt húslevesben rengeteg táplálék van, sótartalma pedig gyulladáscsökkentő hatású. A mézes tea is segít, mert a méz és a fekete tea is gazdag antioxidáns-forrás.

4. Párásíts!

Télidőben a fűtés miatt kiszárad a lakás levegője - ilyenkor nagy segítség egy párásító. De nem kell feltétlenül sok pénzért beszerezni egyet! Ugyanolyan hatékony az is, ha a gyerek szobájába teszed száradni a vizes ruhát.

Módszerek a torokfájás csillapítására

5. Cukorka, nyalóka

Még ha nem is vagy híve az efféle édességeknek, most kivételt tehetsz. A cukorkaszopogatás fokozza a nyáltermelést, és így nedvesen tartja a torkot, gyorsítva a gyógyulást. Hároméves kor alatt sajnos a fulladásveszély miatt nem alkalmazható. Ám szülői felügyelet mellett egy kis gumicukor vagy pillecukor kétéves kortól ilyenkor megengedhető.

6. Inhalálás!

Nagyanyáink elfelejtett régi módszere meglepően hatékony tud lenni. A legbiztonságosabb, ha a mosdókagylóba öntesz forró vizet, öledbe veszed a gyereket, és együtt hajoltok a kamillás gőz fölé. Kisebb gyerekeknél nem fontos a törölköző a fejre, az a pára is elég, ami a fürdőszobát betölti.

7. Keféld le a nyelvét!

Nemcsak a torok, a nyelv is rengeteg kórokozónak nyújt táptalajt. Sok fogkefe fejének hátoldalán van gumiredő, amit ilyenkor érdemes bevetni a nyelv letisztítása érdekében. Ennek hiányában egy nedves vászonrongy is hatékony lehet.

8. Ne félj a fájdalomcsillapítótól!

Sok gyerek egyszerűen azért nem hajlandó inni, mert fájdalmat okoz számára a nyelés. Ha azt látod, hogy ez az akadály, nyugodtan adj neki egy kis fájdalomcsillapítót. Ivás nélkül ugyanis pár óra alatt súlyosan ki tud száradni egy apró gyerek.

Figyelem!

A torokfájásnak több oka is lehet, ezért mindenképpen érdemes megmutatni az orvosnak a beteget, hiszen ha bakteriális fertőzésről van szó, fontos, hogy antibiotikumot kapjon a gyerek. Vannak azonban olyan tünetek, amelyekkel haladéktalanul fel kell keresni az orvost: ha nyelési vagy légzési nehézségeket okoz a fájós torok, ha bedagad a gyerek nyaka, ha nem tudja kinyitni a száját, vagy ha merev lesz a nyaka, és nem tud biccenteni. Akkor is muszáj orvoshoz menni, ha több mint négy órán át nem hajlandó inni, mert fennáll a kiszáradás veszélye.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék