Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

8 bevált módszer a torokfájás csillapítására

Szerző: -

2013. március 12. | Frissítve: 2021. október 3.

Forrás: babaszoba.hu

A torokfájás bár önmagában ritkán veszélyes, komoly gondokat okozhat, ha a gyerek a fájdalom miatt hosszabb ideig nem hajlandó enni vagy inni. Néhány varázslatos tipp azonban segíthet megelőzni a komolyabb bajokat.

8 bevált módszer a torokfájás csillapítására (fotó: Getty Images)

1. Sok-sok folyadék

Ha a gyerek torokfájásra panaszkodik, érdemes erőteljesen megemelni a napi folyadékbevitelt. Ha a nyálkahártyák hidratáltak maradnak, akkor sokkal hatékonyabban tudnak harcolni, míg ha kiszáradnak, akkor a repedésekbe mélyen be tudják magukat fészkelni a kórokozók.

2. Ágynyugalom

Mint minden betegségnél, a torokfájásnál is fontos a pihenés. Persze, ha a gyermek nem kívánja az ágyat, akkor ne kényszerítsük, de teremtsünk nyugalmat, pihenésre alkalmas körülményeket számára.

3. Csodaszer a meleg leves

A szűrt húslevesben rengeteg táplálék van, sótartalma pedig gyulladáscsökkentő hatású. A mézes, citromos tea is segít, mert a méz gazdag antioxidáns-forrás.

4. Párásíts!

Télidőben a fűtés miatt kiszárad a lakás levegője - ilyenkor nagy segítség egy párásító. De nem kell feltétlenül sok pénzért beszerezni egyet! Ugyanolyan hatékony az is, ha a gyerek szobájába teszed száradni a vizes ruhát.

5. Torokfertőtlenítő tabletta

Érdemes lehet torokfertőtlenítő tablettát is adnod a gyermeknek, mindig az életkorának megfelelő készítményt válaszd.

6. Sós vizes gargalizálás

Ha a gyermek bírja, akkor naponta 3-4 alkalommal enyhe sós vizes gargalizálás ajánlott.

7. A hideg is segít

Képes enyhíteni a torokgyulladást a hideg, hűvös ételek fogyasztása is. Ez lehet hűvös gyümölcs, de jégkrém is.

8. Fájdalomcsillapító

Sok gyerek egyszerűen azért nem hajlandó inni, mert fájdalmat okoz számára a nyelés. Ha azt látod, hogy ez az akadály, nyugodtan adj neki egy kis fájdalomcsillapítót, ibuprophen vagy paracetamol hatóanyag tartalmú gyógyszert. Acetilszalicilsav tartalmú gyógyszert 12 éves kor alatt ne adjunk gyerekeknek.
A torokfájásnak több oka is lehet, ezért mindenképpen érdemes megmutatni az orvosnak a beteget, ha néhány napon belül nem javul a betegség, sőt, ha egyenesen rosszabbra fordul. Vannak azonban olyan tünetek, amelyekkel haladéktalanul fel kell keresni az orvost: ha nyelési vagy légzési nehézségeket okoz a fájós torok, ha bedagad a gyerek nyaka, ha nem tudja kinyitni a száját, vagy ha merev lesz a nyaka, és nem tud biccenteni. Akkor is muszáj orvoshoz menni, ha nem hajlandó inni, mert fennáll a kiszáradás veszélye.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék