Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

7 módszer, ami segíthet véget vetni a testvérek közti vitatkozásnak

Szerző: Babaszoba.hu

2021. július 24.

Forrás: babaszoba.hu

Mit lehet tenni, ha a testvérek civakodnak? Érdemes kipróbálni a következőket!

A gyerekek számos alapvető képessége fejlődik a testvérekkel való játék és interakció révén - ilyen például az érzelmek megértése, a problémamegoldó készség vagy éppen a tárgyalási készség. Ezeknek pedig más társas kapcsolataiban is hasznát veheti majd, beleértve a barátságokat is.
7 módszer, ami segíthet véget vetni a testvérek közti vitatkozásnak (Fotó: Getty Images)
A kutatások szerint, amikor a testvérek támogató kapcsolatban állnak egymással, számos pozitív hatással lehetnek egymásra, többek között fejlődhet az empátiájuk, fejlettebbek lehetnek a szociális készségeik, és jobban érdekelheti őket az iskola is. De ha a testvéreknek negatívabb a kapcsolata, akkor egymás fejlődésére is negatív hatással lehetnek.
Mit tehetünk szülőként, ha állandóan vitatkoznak egymással a gyerekeink? A következő stratégiák segíthetnek.

Legyél a lehető legnyugodtabb és semlegesebb

A kutatások szerint, amikor az anya a fiatalabb gyermekének kedvez, a gyerekek valószínűleg ritkábban lépnek interakcióba egymással. Ezért érdemes úgy közelíteni a konfliktushoz, hogy mindkét gyerek a lehető legjobban bevonódhasson (pl. inkább azt kérdezd, hogy: "Mi történt?", ne azt, hogy: "Már megint bántottad a nővéredet?").

Segíts megtanulni, hogyan szabályozhatja a negatív érzelmeit a testvéreivel való konfliktus során

Tanítsd meg a gyermekeidnek, hogyan azonosíthatják a saját és a testvéreik érzéseit, majd az érzelmek szabályozására dolgozzatok ki megküzdési stratégiákat - ilyen lehet pl. a mély lélegzetvétel, egy olyan hely otthon, ahova elvonulhatnak lehiggadni, segítség kérése a szülőtől, stb. Ezeket a készségeket akkor tanítsd és gyakorold a gyerekekkel, amikor nyugodtak, és ne akkor, amikor éppen veszekednek.

Tanítsd meg fontos szociális készségekre, hogy ezzel is segítsd a közös játékot

Pontosabban tanítsd meg a gyermekeidet például arra, hogyan kérhetik el a szépen a testvérüktől a játékot, hogyan fogadják el vagy utasítsák el testvérük ajánlatát a közös játékra, vagy azt, hogyan láthatják meg a testvérük nézőpontját.

Legyél közvetítő

Segíts minden gyermekednek meghallgatni a másik nézőpontját, és megtanulni, hogyan lehet önállóan, tehát szülői segítség nélkül megoldani a konfliktusokat. Tanítsd meg őket, hogyan magyarázzák el a saját nézőpontjukat, ismertesd meg velük a problémamegoldást és a kompromisszumkészséget. A kutatások szerint a gyerekek nagyobb eséllyel oldják meg a konfliktusaikat, ha a szülők valamilyen mértékben közbeavatkoznak. Ha az idősebb testvért magukra hagyják, hajlamos lehet ő "győzni" a vitában, anélkül, hogy bármelyik gyermek is megtanulná, hogyan kell kompromisszumot kötni.

Kerüld el, hogy te oldd meg a konfliktusaikat

A kutatások szerint, amikor a szülők és a gyerekek egyaránt részt vesznek a probléma megoldásában, a gyerekek fontos készségekre tesznek szert, melyek lehetővé teszik a számukra, hogy a jövőben maguk tudják megoldani a saját konfliktusaikat.

Dicsérd meg a gyerekeidet, amikor békében játszanak egymással...

...ahelyett, hogy megbüntetnéd őket, ha civakodnak vagy agresszívvá válnának egymással. A kutatások szerint a pozitív magatartás dicsérete hatékonyan csökkentheti a testvérek közti konfliktusokat.

Mutass példát a konfliktusok megoldásának megfelelő módjáról

Modellezd a helyes megoldásokat a pároddal vagy a gyerekeiddel fennálló saját nézeteltéréseid során. A kutatások szerint a szülők konfliktusai és a gyermekükkel szembeni ellenségesség negatív hatással lehet a testvéri kapcsolatra.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék