Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

7 gyakori ok, amiért a szülők bűntudatot éreznek

Szerző: Babaszoba.hu

2020. november 4. | Frissítve: 2021. október 17.

Forrás: babaszoba.hu

Sok szülő érez lelkifurdalást olyan "bűnök" miatt, amelyek szinte minden anyát és apát érintenek. De a bűntudat hatással lehet a szülők érzelmi egészségére, és a gyerekek általános közérzetére is.

7 gyakori ok, amiért a szülők bűntudatot éreznek (Fotó: Getty Images)
A bűntudat például sarkallhatja a szülőt arra, hogy túl engedékeny legyen, vagy túlkompenzálja a döntéseit. Ezek ideiglenesen enyhíthetik a bűntudatot, de a gyermekre nézve nincsenek jó hatással.
Fontos észben tartani, hogy nincs tökéletes szülő - ez segíthet kilépni az önmarcangolásból. Az alábbi 7 dolog gyakran okoz bűntudatot a szülőknek, és a következő tippek segíthetnek kezelni az érzéseket.

Dolgozó szülő vagyok

A nem otthonról dolgozó szülőknél gyakran okozhat bűntudatot, hogy dolgozni kell menniük, hogy szeretik a munkájukat, és hogy a munkába járás néha fellélegzést jelent az otthoni kaotikus környezet után.
Érdemes arra gondolni, hogy ha a munkába járás örömet okoz a szülőnek, az előnyös az egész család számára. A kutatások szerint pedig a minőségi napközbeni ellátás a gyerekek nyelvi, szociális és kognitív képességeire nézve is előnyös.
Van, akinek az okoz lelkifurdalást, ha egy-egy estére más vigyáz a gyermekére - akit éppen hogy csak hazavitt az óvodából, iskolából -, például azért, hogy eltölthessen egy kis időt a párjával. De az is fontos, hogy a szülő kikapcsolódhasson, és a gyermeknek is jó látnia, hogy a szülőnek a saját igényei is fontosak.

Nyilvánosan rendetlenkedik

Sok szülőt zavarba ejt, amikor gyermeke hisztizni kezd a boltban, vagy a játszótéren ő viselkedik a legbotrányosabban. Pedig a pillantások, amelyeket más szülőktől kap, sokkal inkább szólnak együttérzésről, mint ítélkezésről. De a fegyelmezési módszereken is lehet változtatni ilyen helyzetekben.
Például, ha a gyermek már elég idős, hogy megértse, meg lehet határozni előre, milyen viselkedést várna el tőle a szülő az adott szituációban. Emellett érdemes meggyőződni arról is, hogy tudja-e, mi a következménye a helytelen viselkedésnek, és hogy valóban érvényesíti is ezeket a szülő, amikor szükséges.
Jó ötlet a gyermekhez igazodni, előre tervezni - mikor nincs például alvásidő -, uzsonnát és innivalót csomagolni, váltóruhát és játékot vinni, ezzel is csökkentve a hiszti lehetőségét. Néhány gyermek pedig azért viselkedhet rosszul, mert tudja, hogy ez kínos a szülő számára, így nagyobb valószínűséggel kapja meg, amit szeretne. Ha megszegi a szabályokat, nem szabad megfeledkezni a következetességről.

A gyerek étrendje

A gyerek az egyik nap még boldogan falja a brokkolit, a répát, az édesburgonyát, majd nem hajlandó mást enni, csak mogyorókrémes szendvicset, halrudacskát és édességet. Az étkezőasztal ne legyen csatatér, helyette egyszerűen csak meg kell kínálni a gyermeket a különböző tápláló fogásokkal.
Ne legyen nagy ügy abból, ha nem eszi meg a zöldségeket, gyümölcsöket, egy idő után meg fogja kóstolni, akár meg is fogja szeretni ezeket. A gyorsételek, illetve az egészségtelen ételek pedig legyenek inkább alkalmi csemegék, mint mindennaposak.
A bűntudatot enyhítheti, ha a szülő végez egy kis kutatást, milyen egészségesebb alternatíva létezik, és milyen ételeket készíthet otthon, amelyek gyorsak, de egészségesek. A kulcs itt is a mértékletesség.

Túl sok a képernyőidő

Számos szakember beszélt már az elektronikus eszközök negatív hatásáról, de időnként ez szükséges rossz. Ez is a mértékletességről szól. Ha a gyermek naponta több órát ül a televízió előtt, az már túl sok lehet, de időnként 1 óra játék a táblagépen, vagy a hétvégi filmnézés mérsékeltnek számíthat. A film- vagy mesenézés pedig lehet közös tevékenység, a táblagépet pedig időnként edukációs célra is lehet használni.
Emellett fontos, hogy a gyermek folytasson más olyan tevékenységeket is, amelyeket szeret. Építőkockázás, játék a kertben, a testvérekkel, rajzolás, kézműveskedés - ezek mind olyan tevékenységek, melyek szellemileg és fizikailag is hasznosak.

Túl sokat kiabálok

Szinte minden szülőnél eljön az a pont, hogy kiabál gyermekével. Néha pedig indokolt is lehet ez, például ha a gyerek veszélyes szituációba kerül. Azonban, ha a kiabálás rendszeresen használt eszköz az otthoni rend fenntartása érdekében, akkor érdemes a szülőnek elgondolkoznia, hogy nem túl stresszes-e, illetve hogy nincs-e szüksége valamilyen más módszerre, segítségre a harag kezeléséhez. Emellett célszerűbb hatékonyabb nevelési technikákat keresni.

Nem áll módomban extra dolgokat adni a gyermekemnek

Zeneórák, lovaglás, különóra, gyerekeknek szánt kütyük - a gyereknevelés manapság drágább, mint valaha. Azonban gyermekkorban nincs is szükség hihetetlen extra dolgokra, és gondot okozhat az is, ha túl sok lehetőséget ajánlanak a gyermeknek. Ha folyamatosan túl sok mindent megkap, tárgycentrikussá is válhat.
Ösztönzi a gyermeket a fantáziája használatára, ha nem kapja meg mindig a legújabb, interaktív játékokat. Akár a szülő is inspirálhatja olyan játékokra, mint például egy hajó építése kartondobozokból, vagy szuperhősös játék, lepedőkből készült köpenyekkel.
Érdemes kerülni, hogy a szülő arról beszéljen, sajnos nincs annyi pénze, mint másoknak, helyette meg lehet tanítani a gyermeket, hogy lehet valaki hálás azért, amije van, és hogyan összpontosítson az együtt töltött minőségi időre.

Nem tudok mindent megcsinálni

Ki mondta, hogy szükséges? A bűntudat ilyen formáját gyakran okozza az, hogy a szülő azt gondolja - "szuperszülőnek" kell lennie, mellette pedig szuper munkavállalónak, barátnak, háztartás-vezetőnek és minden egyébnek.
Fontos az egyensúly a munkában és a magánéletben, de előfordulhatnak olyan napok, amikor jobban a munkára kell összpontosítani, és természetesen olyanok is, amikor a családnak nagyobb szüksége van a szülőre, mint máskor. A legfontosabb tanács, hogy nem szabad félni segítséget kérni és elfogadni a felajánlott segítséget.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék