Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

7-8 évesenA kisiskolás

2011. május 14. | Frissítve: 2017. április 23.

Forrás: Kismama magazin

Békés, mégis izgalmas korszak következik a család életében. A legtöbb szülő kíváncsi izgalommal várja az iskolát, hiszen vége a felhőtlen gyerekkornak.

7-8 évesen

No, azért nem kell annyira szomorkodni: az iskolaérett gyerek már nagyon is igényli a teljesítmények elismerését, az új tudományok befogadását.

Testi fejlődés, mozgás

Gyerekforma
Ha eddig nem történt volna meg, a hetedik életév táján már szinte biztos, hogy gyerekünk végleg elveszti babás formáit. Eltűnik a pocak, megnyúlik a törzs, hosszabbak a végtagok. Mozgása biztonságos, szinte nincsenek előtte akadályok. Mozgásigénye még mindig nagy, de bizonyos célok érdekében képes hosszan is nyugton maradni. Akár egy tanóra erejéig is - ha az óra érdekes számára.
Finommozgása is sokat fejlődött az utolsó évben. Ennek anatómiai magyarázata is van: mostanában fejlődnek ki véglegesen a kéz apró csontjai. Hét-nyolc éves korban már a legtöbb gyerek képes a ceruza pontos irányítására és a zsinórírás elsajátítására.
Azt persze botorság elvárni, hogy első nekifutásra gyöngybetűket kanyarítson, tiszteletben tartva a néhány milliméteres vonalközöket. A legjobb, ha először nagy mozdulatokkal, vastag ceruzával újságpapírra, vagy nagy alakú munkafüzetbe gyakorolnak a gyerekek.

Gondolkodás

A lényeg a valóság
Higgadtabb korszakba léptünk. A gondolkodást már csak ritkán irányítják az indulatok. A gyerek háttérbe tudja szorítani vágyait annak érdekében, hogy a feladatra összpontosítson. A játék, a mese még mindig nagy szerepet játszik az életében, de már nem kizárólagos egyik sem. Ebben az időszakban mind fontosabbá válik a számára, hogy mit vár el tőle környezete. Kívülről, mások szemével nézi magát, tudatosan cselekszik. Eljön a "radírkorszak": műveit, rajzait javítgatja, radírozza, alakítja, addig, amíg megfelelően pontosnak nem találja.
A valóságos világ befogadása már nem esik nehezére. Gondolkodása olyan fejlett, hogy képes elvonatkoztatni. Könnyen alkalmazza azokat a logikai műveleteket, amelyek a számtan alapjainak megértéséhez szükségesek. Nem muszáj az ujjait használni, ha számolni akar, megy az fejben is. A kisebb-nagyobb, több-kevesebb fogalmát már jól kezeli, anélkül, hogy mondjuk golyókat vagy kockákat tennénk elé. A tárgyakat elég elképzelnie, hogy sorba rendezze, csoportosítsa őket - a gondolkodási műveletek belsővé váltak.
Éppen ebből következik az a változás is, hogy másként kezd bánni a szabályokkal. A játékszabályokat elfogadja, többnyire betartja, és be is tartatja játszótársaival. Ebbe a kisiskolások néha olyannyira belejönnek, hogy az új szabályok kitalálása, azok egyeztetése, a szervezkedés válik a játék lényegévé. Sokszor ez nyújtja az igazi örömöt, és nem maga a játék.

Társas kapcsolatok

A nagy váltás
A gyerekek még nagyóvodás korukban is általában a felnőttek - főleg a szüleik - körében érzik jól magukat. Azonban az oviban kialakult barátságok könnyen felbomlanak, és a kisiskolások szinte észrevétlenül átpártolnak kortársaikhoz. A szülők társasága kezd unalmas lenni, az osztálytársak sokkal érdekesebbek.
A barátokkal való összezördülés komoly bánatot okoz. Kialakul a betyárbecsület: a gyerekek szolidárisak egymással. Ez merőben új dolog, eddig a felnőtteknek szóló engedelmesség állt az első helyen. A szülők ebben sokszor az erkölcsi hanyatlás jelét vélik fölfedezni, és az után kutatnak, mit rontottak el a nevelésben. Valójában azonban "csak" annyi történik, hogy a gyerek elkezdi magát a többiekhez mérni, tetteit viszonyítja, és lassan kialakítja a szerepét az adott közösségben. Ez már komoly, felnőttes dolog. Nehéz próbatétel lehet a szülőnek, aki elveszti "mindenhatóságát", a teljes irányítás, ellenőrzés lehetőségét.
Fontos lépés ez az életünkben. A szülőnek meg kell tanulnia elengedni a gyerekét, a gyereknek pedig a mindenre kiterjedő szülői felügyelet és gondoskodás nélkül is meg kell állnia a helyét.

Jellemző!!!

Fiúk - lányok, ég és föld
Ez az a korszak, amikor a közhelyszótár "gyengébb nem" kifejezése abszolút érvényét veszti. A lányok szinte mindenben felülmúlják a fiúkat. Sokszor látni olyan osztályokat, ahol a lánycsapat lenéz a legényekre, mivel a hölgyek pár centivel magasabbak. No, és elsőben kik a jó tanulók? A lányok. Sokkal fejlettebb a beszédkészségük, a finommozgásuk, a szociális készségük. Lányos tulajdonság a jobb alkalmazkodóképesség is: nagy szorgalommal tanulnak a kis fruskák a tanítónő kedvéért, hiszen ő itt a pótmama, aki szeretetével jutalmaz.
A fiúk... A fiúk teljesen mással vannak ilyenkor elfoglalva. Nekik annak az eldöntése a legfontosabb, hogy melyik kiskakas az úr a szemétdombon. Folyik a rivalizálás szünetben, óra alatt, iskolába jövet-menet. Szerencsére ez nem mindig hat rosszul a tanulmányi teljesítményre: jó szülői háttér és ügyes pedagógiai irányítás kialakíthat olyan szellemet az osztályközösségben, hogy a tájékozottság, a jó tanulmányi eredmények és - később - az olvasottság legyen erény a gyerekcsoport tagjai szemében.
A rivalizálásban legtöbbször az marad alul, aki "anyámasszony katonája", vagyis erősen függ a szüleitől, aki rosszindulatú, kötekedő, és aki ápolatlan, rendezetlen. A rangsor kialakítása persze a lányokra is jellemző, de nem ilyen mértékben. Mellesleg ez a lányoknál nem is olyan feltűnő, mert ők többnyire szóban intézik a dolgot - kezdődik a folytonos csipkelődés és viháncolás.

Boldog szülinapot!

A kisiskolás előtt kitágul a világ. Sok hét-nyolc éves kezd olyasmibe, amit akár felnőttkorában is folytatni fog. Lehet ez gyűjtés, sport, művészeti tevékenység vagy másmilyen hobbi. A kis természetbarát kaphat mikroszkópot, aki ügyesen rajzol, pasztellceruzát, a sportoló jó minőségű sportszert, a zenekedvelő lemezeket vagy hangszert. Ebben a korban a gyerek már nagyon jól tudja, mi a különbség az igényes és a bóvli közt.
Törekedjünk arra, hogy olyasmit kapjon, ami valóban használható, jó színvonalú. Nem kell, hogy a család vagyonát ráköltsük az ajándékra. Egyeztessünk a rokonokkal, adjuk össze rá a pénzt. Segítsünk a gyereknek megismerkedni a kinccsel, próbáljuk ki együtt, ha ő is így szeretné. És bízzunk benne, hogy megbecsüli, hiszen nem kap ilyesmit mindennap.

Hozzászólások

A kórházi lét olyan, mint egy lassított felvétel

Sosem jön jókor, sosem vagy rá teljesen felkészülve. Gyerekkel kórházba kerülni mindig óriási kihívás, az anyai szív meghasadásával kombinálva. Nehéz napok ezek, amit egyszerűen túl kell élni a gyógyulás érdekében.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék