Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

6 módszer, amivel segítheted alkalmazkodni a gyermekedet a változáshoz

Szerző: Babaszoba.hu

2021. augusztus 5.

Forrás: babaszoba.hu

A kisgyerekeknél gyakori a rugalmatlanság, a merevség, a változásokkal szembeni ellenállás - legyen szó akár csak olyan kisebb dolgokról, mint hogy mindig ugyanazt a tányért és poharat szeretné használni a gyermek.

Ha nem teszünk eleget az ilyen kéréseknek, vagy épp eltérünk a rutintól, egy rugalmatlanabb gyermek arra reagálhat akár hisztivel, vagy éppen valamilyen kihívást jelentő magatartással is, ami az adott helyzethez képest akár aránytalannak is tűnhet.
6 módszer, amivel segítheted alkalmazkodni a gyermekedet a változáshoz (Fotó: Getty Images)
Ahogy a gyerekek agya fejlődik (különösen a prefrontális kéreg), jellemzően elsajátítják a kognitív rugalmasságot és az érzelmi szabályozás készségeit, hogy meg tudjanak birkózni a környezetükben felmerülő nem kívánt változásokkal - jegyzi meg Dr. Cara Goodwin, klinikai szakpszichológus a psychologytoday.com oldalon. Bár fejlődési szempontból a rugalmatlanság teljesen normális, mégis okozhat időnként nehézséget a család életében. A szakember hat olyan stratégiát javasol, amely segíthet, ha a gyermek nagyon ellenálló a változásokkal szemben.
1. Készítsd fel a gyermekedet a megszokottól eltérő, vagy éppen bizonytalan helyzetre úgy, hogy - amennyire pontosan csak tudod - elmondod neki, hogy mire számíthat. Ha rendelkezésedre áll, használhatsz olyan vizuális segédeszközöket, mint könyvek, vagy akár videók, amelyek az adott szituációt ábrázolják.
2. Az fontos, hogy fogadd el és érvényesítsd, ha gyermeked éppen nem tud alkalmazkodni, de ne próbálj elkerülni minden helyzetet, ami kellemetlen lehet a csemetédnek. Ehelyett vezess be fokozatosan változásokat a napjaiba, a legkevésbé zavaróaktól kezdve a jelentősebbekig. A változtatásokat, változásokat még azelőtt közöld vele, hogy bekövetkeznek.
3. Taníts a gyermekednek néhány megküzdési készséget, stratégiát, ami segíthet kezelni a frusztrációját, a szorongását, ami a rugalmatlansággal kapcsolatos. Ilyen lehet például, hogy vegyen néhány mély lélegzetet, vagy hogy menjen egy kis időre egy nyugodtabb helyre.
4. Segíts a gyermekednek, hogy a bizonytalan helyzetekre ki tudjon dolgozni egy A és egy B tervet is, és beszéld meg vele már előre, hogyan tudja majd kezelni az idegességet és a csalódottságot, ha nem sikerül az A terv.
5. Tanítsd meg a gyermekednek, hogy milyen érzés, amikor valami "beragad" az agyunkba, ha valamin kattogunk, és mutasd meg neki, hogyan lehet megbirkózni ezzel. A portál példája alapján: "Nem tudom abbahagyni, hogy haragszom magamra, amiért megégettem a vacsorát. Ez biztosan beragadt most nálam. De veszek néhány mély lélegzetet, és arra gondolok, hogy mindenki szokott hibázni, és hogy végül nem is volt akkora a baj, tudtunk pizzát rendelni vacsorára."
6. Végezetül ne feledd, hogy a nehezebb alkalmazkodóképesség is járhat együtt néhány erősséggel, például a kisebb részletekre odafigyeléssel, vagy a hosszabb ideig összpontosítás egy témára.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék