Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

6 dolog, amit engedj el, hogy boldogabb szülő lehess

Szerző: Jaksa Petra

2018. május 31. | Frissítve: 2022. február 27.

Forrás: babaszoba.hu

Mivel szülőnek lenni nagy kihívás, gyakran elfelejtünk boldognak lenni és élvezni ezt a csodálatos szerepet. Íme 6 dolog, amit, ha elengedsz, sokkal örömtelibbek lesznek a mindennapok!

6 dolog, amit engedj el, hogy boldogabb szülő lehess (Fotó: Getty Images)
Engedd meg magadnak, hogy boldog szülő lehess saját magad és a gyerek(ei)d érdekében is!

1. Kellene

Mindenkinek van egy idealisztikus elképzelése arról, hogy milyennek kellene lennie szülőként. Pedig, ha erősen ragaszkodsz ehhez az irrealisztikus ideához, lemaradsz egy csomó fantasztikus pillanatról. Igyekezz mostantól inkább megkérdőjelezni, mit priorizálsz szülőként és miért.

2. Hasonlítgatás

Te vagy a párod tesz többet a gyerekért? Ki következetesebb? Mennyire vagy jó anya az ovis anyukákhoz képest? Az összehasonlítgatással csak az idődet és az energiádat vesztegeted. Egyszerűen légy önmagad, és tegyél meg mindent, ami tőled telik. Ennyi pont elég.

3. Kiabálás

Ha nem szokásod kiabálni, akkor hagyd ki ezt a pontot. De ha volt már rá példa, hogy elszakadt a cérna és felemelted a hangod, akkor gondold át ezt a kérdést: a kiabálás vajon szorosabbá, erősebbé tette a gyerekeddel való kapcsolatod? A hirtelen indulatok miatti dühkitörések valójában megijesztik a gyerekeket, rombolják a bizalmat és a gyerek biztonságérzetét. Ezért próbálj meg odafigyelni, hogy mikor, milyen körülmények között tör rád a kiabálhatnék, és igyekezz változtatni a reakciódon.

4. Mindig tökéletesnek kell látszanod

Nincs olyan, hogy "tökéletes szülő?. Szeresd a hibáidat. Nevess magadon. A legjobb szülők mindig készek tanulni, változni és fejlődni.

5. Aggódás

Az örökös aggodalom nem segít megóvni a gyereked. Téged pedig nem tesz boldogabbá. Ráadásul azt közvetíti a gyerekednek, hogy félelemmel éljen. Engedd hát el a félelmeidet és inkább adj hálát azért, hogy ebben a pillanatban biztonságban van a gyereked.

6. Egészségtelen önfeláldozás

Szülőként szinte kifogyhatatlanul szeretet, időt és figyelmet adsz. De csak azért, mert gyerek(ei)d van(nak) még nem kell teljesen feladnod önmagad. Ha ugyanis nem veszel tudomást a legalapabb szükségleteidről, azzal azt tanítod életed értelmeinek, hogy mikor felnőnek, ők se törődjenek saját magukkal.
Kapcsolódó cikkeink szülőség témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék