Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

5 új ünnepi hagyomány, amiket érdemes kipróbálnotok

Szerző: Babaszoba.hu

2020. december 16.

Forrás: babaszoba.hu

Idén az ünnep néhány megszokott eleme valószínűleg nem lehet majd része a karácsonyi időszaknak. Éppen ezért érdemes lehet megpróbálkozni egy-egy új ünnepi szokással - amelyekhez lehet, hogy később is ragaszkodni fogtok.

A következő új családi pillanatok, szezonális tradíciók nagyon szép emlékek lehetnek majd a gyermekeidnek. Ezek a kíváncsiság, a kreativitás, a törődés, a bizalom köré épülve segíthetnek felszabadítani a bennük élő kis művészt, bővíteni elméjüket, és erősíteni a kitartásukat és a szívüket.
5 új ünnepi hagyomány, amiket érdemes kipróbálnotok (Fotó: Getty Images)

Próbáljátok ki a "világkörüli" ünnepi hagyományt

Ebben az évben nem volt nehéz beszorulni a saját buborékunkba, szűk környezetünkbe. Próbáld tágítani gyermekeid világnézetét, világképét úgy, hogy megismerkedtek egy vagy több másik ország, nemzet ünnepi tradícióival, és kipróbáltok ezek közül néhányat. Ezzel felkeltheted gyermekeid kíváncsiságát új helyek és új emberek iránt, tágíthatják az elméjüket.

Menjetek ünnepi fény-túrára

Induljatok el egy kellemes kora esti sétára a környéken, vagy akár autós túrára, és nézzétek meg az ünnepi fényeket és dekorációkat a környéken. Beszélgethettek a kreatív megoldásokról ("Hogy tetszett az a kerti dekoráció?", "Láttál valami olyat, amit még korábban soha?", "Mi tetszett a legjobban, és miért?"), és a köztérre kihelyezett dekorációkról is. Beszélhettek arról, hogy az olyan tradíciók, mint a házak dekorálása, milyen kollektív örömet okozhat, hiszen mindenki megcsodálhatja ezeket, aki látja. Otthon nyomtass vagy rajzolj ház körvonalat a gyermekeidnek, és kérd meg őket, hogy dekorálják ki rajzzal, színezéssel, ragasztással úgy, ahogy feldíszítenék a házat.

Bátorítsd őket a gondoskodásra, és arra, hogy adjanak

Soha nem árt egy emlékeztető arról, hogy az év ezen időszaka nem csak arról szól, hogy mi kapunk valamit, hanem az adakozásról, másokkal való törődésről is. Ösztönözheted gyermekeidet azzal, ha segítenek kiválasztani néhány dolgot otthonról, amelyeket rászorulóknak adnátok, vagy válasszatok ki közösen egy szervezetet, akiknek adakoznátok. Ez egy remek alkalom arra, hogy beszélgessetek arról, mit tudtok tenni másokért, azokkal az eszközökkel, lehetőségekkel, amelyekkel rendelkeztek, és hogy miért fontos törődni másokkal még akkor is - ha ők éppen ismeretlen még a számotokra.

Egy régi klasszikus új élete

Keress egy régi ünnepi könyvet, és csomagold be (ez a meglepetés érzését kelti majd), és olvasd fel este a gyermekeidnek. Miután a történet megragadt az elméjükben, emeljétek a következő szintre, és alakítsátok előadássá.
Hadd élhessék meg a gyerekek a kreativitásukat, válasszák ki, milyen stílusban készüljön - legyen musical, kosztümös dráma vagy éppen bábelőadás? Megtalálhatják magukban a belső dramaturgot, vagy éppen a színészt, a sikeres bemutató pedig magabiztosságot adhat nekik.

Készítsetek új fogásokat az ünnepi maradékokból

Inspirálhatod az új kis szakácsokat azzal, ha az ünnepi fogások maradékából közösen készítetek új recepteket. A maradék kenyerekkel, ünnepi fűszerekkel, sütemény alapanyagokkal készülhet kenyérpuding, a karácsonyi sonkából valamilyen sonkás-tojásos reggeli, a pulykából rakott tészta. Ne felejtsétek el feljegyezni a receptet, így jövőre is elkészíthetitek.
Forrás: romper.com

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék