Kisgyerek

5 ok, amiért megint elutasítja a bilit

A bilihasználat akkora fejlődési mérföldkő, hogy ha ismét elutasítja a gyermeked, azt hatalmas kudarcként élheted meg. Milyen okai lehetnek, ha megint elutasítja a bilit?
2020. Augusztus 27.
5 ok, amiért megint elutasítja a bilit (Fotó: Getty Images)

A bili elutasítása fejlődési szempontból teljesen normálisnak tekinthető, mondta Dr. Natasha Burgert gyermekorvos a Romper.com-nak. A változások nagyon stresszesek, és ezek regresszív viselkedést idézhetnek elő.

A Romper.com szerint, ha a szülő megérti, mi áll az elutasítás hátterében, sokkal könnyebben kezelheti majd a problémát.

Székrekedés

Dr. Whitney Casares gyermekorvos szerint a székrekedés gyakori oka lehet a bili ismételt elutasításának. Ilyenkor ugyanis kemény a széklet, ami kellemetlen érzést okozhat a gyermeknek. Ha fájdalmat tapasztal, amikor a bilit használja, utána megeshet, hogy vonakodik majd újból ráülni. A regresszió orvoslásában ilyenkor segít, ha a székrekedés kezelésével kapcsolatban tanácsot kérsz a gyermekorvostól.

Stressz

Függetlenül attól, hogy egy költözés, utazás, egy testvér születése, válás, vagy bármiféle váratlan esemény történik, amely stresszt vált ki a gyermekből, az a bilizés elutasításához vezethet. – A kisgyermekek nehezen tudják azonosítani és kommunikálni az érzéseiket, különösen az olyan nagy érzelmeket, mint a félelem, veszteség, szomorúság és a féltékenység. A stressz okozhat náluk regressziót, mint egy nem szándékos módját annak, hogy több figyelmet, kényelmet, támogatást kérjenek – mondta el a lapnak Dr. Laura Gray, klinikai szakpszichológus.

Előfordulhat az is, hogy egy már bilit használó kisgyermek a véletlen bepisilés, bekakilás miatt érez szégyenérzetet, ami szintén fokozza a stresszt, és megnehezíti a rendszeres bilizést. Bármilyen stressz esetén megoldás lehet, ha segítesz a gyermekednek azonosítani az érzéseit, a stressz tényezőit, hogy ezekkel meg tudjon birkózni, és ilyenkor a bilire szoktatás ismételt elkezdése is hasznos lehet.

Változások a rutinban

Az olyan nagy események, mint egy testvér születése vagy egy költözés a hétköznapi rutinban is változást okozhat. Dr. Casares szerint a regressziót nem szabad büntetni, és ki kell várni az átmenet idejét. Érdemes lehet kipróbálni az ütemezett bilire ültetést, vagy akár egy matricagyűjtő táblázatot.

Urológiai problémák

A székrekedés mellett bizonyos urológiai problémák, mint például a húgyúti fertőzések is okozhatják a bilizés ismételt elutasítását. Ha emiatt aggódsz, feltétlenül kérdezd meg a gyermekorvost is.

Egyszerűen nem áll készen

Előfordulhat, hogy a gyermek mégsem áll még készen a bili használatára. Néha, amikor túl szervezett a bilire szoktatás, és amikor túl nagy nyomás nehezedik a gyermekre, aki még nincs ezen a fejlettségi szinten, az jelentheti azt, hogy ő még nem áll készen a bilizésre, csak a szülő – mondta a lapnak Dr. Stephanie Hemm gyermekorvos. A szakember szerint, ha úgy tűnik, hogy a gyermek hosszabb ideig száraz tud maradni, az sokszor inkább azt jelenti, hogy a szülő jobban meg tudja már ítélni, mikor kell használnia a bilit, viszont a gyermek a szülő nélkül nem biztos, hogy tudja tartani ezt a tendenciát, és csak néhány hónap múlva áll majd készen.Az erősebb akaratú gyerekeknél pedig Dr. Hemm szerint az is okozhatja a regressziót, hogy a bilizés nem az ő ötletük, hanem a szülőké. Ez egy egészséges függetlenségre törekvés, amely elősegíti egy önálló ember fejlődését.Forrás: romper.com