Kisgyerek

5 ok, amiért érdemes együtt kertészkedned a gyermekeddel

A gyermekedet is érdemes magaddal vinned, amikor kertészkedni indulsz. Ez csökkentheti nála az elhízás kockázatát, javíthatja a táplálkozási szokásait, és a mentális egészségére is jótékonyan hat majd ez az időtöltés.
2021. Március 31.
5 ok, amiért érdemes együtt kertészkedned a gyermekeddel (Fotó: Getty Images)

Miért érdemes még közösen kertészkednetek?

Nagyobb valószínűséggel eszi majd meg a zöldséget és a gyümölcsöt

Nincs olyan zöldség, amit a válogatós gyermeked jobban utálna a kelkáposztánál? Segíts neki, és termesszétek meg együtt a kertben. Kutatások szerint ha a gyerekek részt vesznek a zöldségtermesztésben, nagyobb a valószínűsége, hogy meg is eszik a zöldségeket. Egy, a Journal of the American Dietetic Association folyóiratban megjelent 2007-es tanulmány szerint azok az óvodások, akik saját termesztésű gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztottak, több mint kétszer akkora eséllyel ettek napi 5 adagot ezekből, mint akik a sohasem ettek olyat, ami a saját kertjükben termett. Ráadásul a kis kertészek a friss termékek ízét részesítették előnyben más ételekhez képest.

A Floridai Egyetem egy 2016-os tanulmánya pedig kimutatta, hogy a későbbiekben is megmarad a gyerekkori kertészkedés pozitív hatása – azok az egyetemisták, akik fiatalabb korukban maguk is kertészkedtek, naponta fél csészével több zöldséget vagy gyümölcsöt fogyasztottak.

Szórakoztató testmozgás

A zöldségfélék ültetése, gyomlálása, öntözése és betakarítása nem feltétlenül tűnik izzasztó edzésnek. Azonban az Amerikai Kertészettudományi Társaság ténylegesen megmérte ezeket, illetve egyéb kerti feladatokat, és arra a megállapításra jutottak, hogy a gyerekek számára felérnek egy közepes vagy nagy intenzitású fizikai aktivitásnak – különösképp az ásás és a gereblyézés.

Jó baktériumoknak teszed ki

Ne aggódj amiatt, ha a gyermeked tetőtől talpig földes lesz: így olyan jó baktériumoknak is kiteszed, amelyek segítenek erősíteni az immunrendszerét. A kutatók szerint azoknak a gyerekeknek a körében, akik több mikrobával érintkeznek – például egy farmon nőnek fel – alacsonyabb az allergia aránya.

Tanulhat a környezetről

A növénygondozás gyakorlati élményével összekötve, a gyerekek megtanulhatják, miért fontos, hogy a talaj és a víz egészséges és tiszta legyen, hogy honnan származnak a zöldségek és a gyümölcsök, és jobban megértik, hogy miért kell értékelni a környezetünket.

A mentális egészségnek is jót tesz

Lehet, hogy te is észrevetted már, hogy mennyivel könnyebb megtalálni a belső békénket a szabadban – a gyerekek is ugyanígy érezhetnek. Valójában olyan széles körben elfogadott, hogy a kertészkedés jót tesz a közérzetnek, hogy adtak egy nevet is ennek: kert-terápia vagy kertészet-terápia. A kutatások szerint stresszoldó hatása van annak, ha a gyerekekkel kertészkedünk. Valójában már csupán az, hogy természeti környezetben játszik, bizonyítottan csökkenti a gyermek stressz-szintjét és figyelmetlenségét. Egyes kutatások pedig azt feltételezik, hogy egy adott, a talajban megtalálható baktérium pozitív hatással lehet a hangulatra és a tanulási magatartásra.

Forrás: todaysparent.com