Kisgyerek

5 mondat, amire emlékezz, ha összecsapnak a hullámok a fejed felett

Vannak pillanatok, amikor belénk hasít az érzés, hogy nem vagyunk jó szülők, vagy nagyon elegünk van, elfogytak az eszközeink a nevelésben, vagy csak totál kimerült az energiaraktárunk. Akkor nagyon kell valami, ami kiránt a gödörből.
2017. Szeptember 02.

Legyen ez az 5 mondat, ami ott kering az agyad legmélyén, s amikor szükséged van rá, előhívhatod, hogy erőt meríts belőle, felállj, és továbbmenj!

1. A gyerek személyisége folyamatosan fejlődik/változik

Persze, ez nem újdonság, pedig néha hajlamosak vagyunk úgy érezni, hogy amilyennek most látjuk a gyerekünket, az egy véges dolog. Pedig nem, ahogyan te is, ő is folyamatosan tanul, tapasztal és változik. Érdemes arra is emlékeztetni magad, hogy a jó tulajdonságait is észrevedd, ne csak azt, hogy milyen hisztis, mennyit rosszalkodik, mennyire válogatós vagy épp milyen szemtelen. Koncentrálj a pozitív tulajdonságaira, és tudd, hogy idővel változni fog!

2. Nem kell mindig megoldanod a problémáit

Nyilvánvaló, hogy anyaként te is mindenben segíteni szeretnél neki, de erre semmi szükség. Neki is meg kell vívnia a saját kis csatáit, keresztül kell mennie dolgokon. Ha megszakadsz, akkor sem fogod tudni mindentől megóvni, és nem is kell! A legfontosabb, hogy ott legyél, mikor szüksége van rád, és biztosítsd afelől, hogy bízol benne, hogy képes lesz megbirkózni vele, bármilyen nehézség is álljon előtte.

3. Soha sem lesz minden tökéletes

Lehetséges, hogy te is úgy gondoltad, mikor az anyaság rögös útjára léptél, hogy ahogy nő a gyerek, majd szépen minden egyre könnyebb és jobb lesz. Sajnos el kell hogy keserítsünk, ugyanis soha nem jön el a “minden tökéletes” állapot. Ha eddig lélegzetvisszafojtva vártad, hogy a gyerek végre idősebb legyen, érettebb és függetlenebb, a lakásban pedig végre némi rend uralkodjon egy játékokkal megszórt óriási káosz helyett, akkor fújd ki a levegőt, és próbáld inkább megtalálni az örömöt és a boldog pillanatokat a jelenben.

4. Bocsáss meg magadnak

Mindannyian emberek vagyunk. Vannak könnyebb napok, amikor minden simán megy, más napokon meg egy kisebb dolgon is kiborulsz, kiabálsz, aztán meg persze megbánod. De amíg képes vagy beismerni, hogy hibáztál, oda tudsz állni elé, bocsánatot tudsz kérni, és meg tudjátok beszélni a dolgokat, addig nincs nagy baj. És ami még nagyon fontos: bocsáss meg magadnak is! Ha ezt meg tudod tenni, sokkal felszabadultabb leszel, és minden könnyebben megy majd. Ne akarj tökéletes lenni, az “elég jó” pont elég, és te elég jó vagy, hidd el!

5. Nem kell mindent neked csinálnod

A gyerek is be tudja pakolni a szennyest a mosógépbe, a párod pedig meg tudja főzni a vacsorát (néhanapján). Nem kell mindent neked csinálnod! Manapság az anyukák szupermamik akarnak lenni, és folyamatosan stresszelnek, hogy meg tudjanak felelni ennek az ideálképnek. Ez óriási súlyként nyomja a vállukat, de nem adnak lejjebb. Teljesen feleslegesen. Senki nem várja el, hogy szuperanyu legyél. Ha úgy érzed, túl sokat vállalsz, adj lejjebb, kérj segítséget és mosolyogj többet! Hidd el, ez utóbbiból mindenki többet fog profitálni a családban, mint abból, hogy mindig csillog-villog a lakás.

Kapcsolódó cikkeink: