Kisgyerek

5 kérdés a méh- és darázsméreg allergiáról

Méh- vagy darázsméreg allergia esetén nagyon fontos az azonnali orvosi segítség. Ha a csípést követően nagyméretű duzzanat jelentkezik, vagy a csípéstől távol jelenik meg a reakció, esetleg testszerte kiütések keletkeznek, forduljunk mielőbb orvoshoz!
2016. Július 26.

Mi számít normális reakciónak csípés esetén?

A darázs-, illetve méhcsípések következtében normál esetben enyhe, viszkető duzzanat keletkezik. A duzzanat normális körülmények között néhány nap alatt elmúlik. A felnőtteknél viszonylag rövid idő alatt megszűnő piros duzzanat kisgyermekek esetében jóval tovább is tarthat, mivel szervezetük még csak ismerkedik az idegen fehérjék legyőzésének folyamatával.

Mikor van szükség azonnali orvosi segítségre?

A méh-, vagy darázsméreg allergia bármilyen életkorban kialakulhat. Figyelmet igényel, ha a csípést követően, rövid időn belül nagyméretű, 12-20 cm-es duzzanat jelenik meg. Dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa hangsúlyozza, hogy azonnali orvosi beavatkozásra van szükség, ha a csípéstől távol jelenik meg a reakció, például a beteg karját csípi meg és a szeme kezd el dagadni, vagy testszerte kiütései keletkeznek.

Szintén azonnali orvosi segítséget igényel, ha azt tapasztaljuk, hogy a csípést követő rövid időn (20-30 percen) belül az egész testen bőrkiütések, bőrvörösség alakul ki, az ajak, a szem vizenyősen beduzzad, fulladás lép fel. Ezek a tünetek ugyanis életveszélyes allergiás reakcióra, anafilaxiára utalnak.

Miért ne használjunk kalciumot?

Az allergiás reakció kapcsán tévesen elterjedt gyakorlat, hogy a betegek kalcium injekció, vagy pezsgőtabletta segítségével próbálják a tüneteket csillapítani. Ha valódi allergiáról van szó, akkor ez nem elégséges, sőt árthat is! Az anafilaxiás sokk során a beteg vérnyomása hirtelen lecsökken, ez okozza a rosszullétet, az ájulást. A kalcium vérnyomás csökkentő hatással bír, így egyértelműen nem javasolt használni.

Hogyan vizsgálható az allergia?

A darázs- vagy méh méreganyagra adott allergiás reakció vérvizsgálattal, a szervezetben IgE ellenanyag kimutatásával igazolható. Fontos, hogy az IgE szintje a csípés után is magasabb marad, a vizsgálat bármikor elvégezhető, a csípés időpontjától függetlenül. Amennyiben a vizsgálat igazolja az allergiát, a beteg részére felírják a rovarméreg hatását ellensúlyozó adrenalin injekciót is, amit a későbbiekben mindig magánál kell tartania. Csípés esetén ezt a comb izomba kell szúrnia. Segítségével megakadályozható az akár gégevizenyővel, így fulladással is járó anafilaxia.

Mivel kezelhető, van-e rá gyógymód?

A darázs és méhcsípés allergia gyógyítható vakcina kúrával, mely a túlérzékenységi reakciót csökkenti, majd általában 3 éves kezelés után megszüntetheti. A deszenzitizáció célja, hogy az allergiás beteg szervezete lépésről lépésre hozzászokjon az allergiát kiváltó anyaghoz. Az allergiás beteg kezdetben az injekciókat 1-2 hetes időközönként kapja, később pedig 1-2 havonta. Injekciós kezelés esetén előfordulhatnak súlyos mellékhatások, ezért ezt a kezelési formát csak intenzív osztályos háttérrel rendelkező fekvőbeteg intézményben, kezelésben járatos allergológus szakorvos közreműködésével tanácsos alkalmazni.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Csípések gyermekkorban: hangya, méh, darázs, bolha
  • Nyár és a rovarcsípések – Komolyan kell venni?
  • Allergiáról minden szülőnek
  • Forrás: OrvostKeresek.hu