Kisgyerek

5 jel, hogy már nem kell a délutáni alvás a gyereknek

Ha a kisgyermeket akkor is lefektetjük, amikor nem akarja, annak hiszti, sírás és dühkitörés lehet az eredménye - ez pedig senkinek sem jó.
2020. Május 13.
5 jel, melyek szerint gyermekednek már nincs szüksége délutáni alvásra (Fotó: Getty Images)

A napközbeni alvás csodálatos dolog, mind a túlterhelt szülők, mind a kimerült gyermekek számára. A kicsinek lehetősége van egy kis szünetet tartani az egész napos szaladgálásban, szülőként pedig megvan a lehetőség, hogy legyen egy-két nyugodt óránk. Mindenki nyer. De eljön az a pillanat, amikor kisgyerek már nem igényli a szundit, és bármilyen csábító is erőltetni a dolgot, attól nem lesz jobb a helyzet.

Ha esetleg neked van még szükséged arra a nyugodt időre délután, és úgy érzed, jó lenne, ha egy kicsit még szundikálna, megpróbálhatod az alvást kiváltani a csendes pihenővel. Dr. Florencia Segura, az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia és az Einstein Gyermekgyógyászat munkatársa azt nyilatkozta a Romper-nek, hogy ebben az esetben érdemes megkérni a kicsiket, hogy egy órát töltsenek el a szobájukban valamilyen csendes tevékenységet végezve – nézegethetnek könyveket, vagy játszhatnak például. – Ez a kis szünet arra is jó, ha esetleg mégis kimerült az adott napon, vagy ha éjszaka rosszul aludt, akkor időnként szundizhat még – mondta a szakértő.

De melyek azok a figyelmen kívül nem hagyható jelek, amelyek szerint a gyermek felhagyna a délutáni alvással?

Nehezen alszik el délután

A legegyértelműbb jele annak, hogy a kicsinek már nincsen szüksége a szundikálásra, ha nehezen alszik el. Ezt azonban nem olyan egyszerű észrevenni, hiszen vannak olyan gyerekek, akik nem szeretik a délutáni alvást, mégis szükségük van rá, de megnehezítik a szülők dolgát minden egyes alkalommal.

Dr. Segura szerint általában a változás nem egyik napról a másikra történik, hanem pár hetes folyamat eredménye. A szülő azt veszi észre, hogy gyermekének nehéz lesz elaludni a szundi idő alatt, és egyes napokon akar pihenni, más napokon pedig nem. – Amikor a kisgyermek eléri azt az életszakaszt, hogy nem elég fáradt a szunyókáláshoz, előfordulhat, hogy délután 4 vagy 5 óra körül fárad el, és ekkor akar aludni – mondja Segura. Ha ekkor alszik, az viszont az esti lefektetést jelentősen megnehezíti majd. – Ehelyett inkább vigyük ki a gyermeket a szabadba játszani, hogy lefoglalja magát. Fel kell készülni arra is az átállás során, hogy a vacsora és a lefekvés egy órával korábbra tolódhat – hívta fel rá a figyelmet.

Nem megy este a szokott időben az alvás

Tegyük fel, hogy a gyermeked a szokott időben szundizik délután, de azt veszed észre, hogy este nem akar lefeküdni akkor, amikor máskor szokott. Az esti lefekvés elutasítása egy jele lehet annak, hogy ideje elhagyni a délutáni alvást, mert a gyermek nem tudja lefárasztani magát eléggé, miután szundikált.

Dr. Innessa Donskoy, az Advocate Gyermekkórház alvással foglalkozó gyermekorvosa szerint az alvást két átfogó folyamat szabályozza: a cirkadián ritmus (ez egy belső, 24 órás ciklus) és az alvásnyomás. Ez utóbbi reggel alacsonyan indul, majd a nap folyamán fokozatosan emelkedik, így mire elérjük az estét, az alvásnyomás olyan magas, hogy könnyen el tudunk aludni, az éjszaka folyamán pedig ismét csökken. Mivel az alvásnyomás fokozatosan emelkedik, ha napközben lecsökkentjük valamivel (például egy kis szundikálással), meghosszabbítjuk azt az időt, ami az esti lefekvéshez szükséges szint eléréséhez kell.

Gyermeked nagyon ingerlékeny

Azok a gyerekek, akik nem akarnak már délután aludni, hamar ingerültek lesznek, ha mégis erőltetik őket. Gondolj csak bele, gyermeked játszik, jól érzi magát, majd hirtelen jössz, ágyba dugod, leoltod a villanyt és azt mondod, ideje aludni.Ilyen esetben jogosan lesz hisztis és ingerlékeny, hiszen a gyerekek így reagálnak a dolgokra, amiket nem szeretnének megtenni. Dr. Donskoy szerint az a kisgyermek, aki boldog és kiegyensúlyozott délutáni alvás nélkül is, vagy aki folyamatosan ébren van ez idő alatt is, jó eséllyel felkészült a szundikálás elhagyására.

Már elég idős a délutáni alvás elhagyásához

Nincs pontosan meghatározott ideje, mikor kell abbahagyni a délutáni szundikálást: ez általában 3-5 éves kor között történik, de vannak gyerekek, akik már 2 évesen felhagynak vele (főként, ha vannak nagyobb testvéreik, akik játszanak és szaladgálnak, míg ők alszanak). Mégis, ha a gyermeked már 5 éves és észrevettél valami változást a viselkedésében, az jelentheti, hogy ideje elhagyni a délutáni pihenőt. – A gyermekek 5 éves koráig az Amerikai Alvási Akadémia szerint a javasolt teljes napi alvásmennyiség részét képezi még a délutáni alvás. Azonban 5 éves kortól ez a mennyiség már csak az éjszakai alvást tartalmazza – mondta Dr. Donkoys.A szakember szerint ha a gyermek 5 éves kora után is szundizni szeretne (vagy úgy tűnik, hogy igazán szüksége van rá), az jelentheti azt, hogy éjszaka nem alszik jól, ezen pedig mindenképpen változtatni kell.

Nem tűnik fáradtnak délután

Amikor a kicsi készen áll arra, hogy elhagyja a szundit, nem csak azt vesszük észre, hogy elutasítja az alvást, hanem azt is, hogy nem tűnik fáradtnak a délutáni alvás idején. – Az a kisgyerek, aki felkészült a pihenés elhagyására, valószínűleg elemében lesz akkor is, amikor közelít a szundikálás ideje. Nem lesz elpilledve, sem álmos, inkább játszik, eszik, szaladgál, stb., és nem viselkedik másképp, mint a nap egyéb szakaszaiban – mondta Dr. Donskoy.Ha ezt tapasztalod, próbáljátok meg kihagyni a délutáni alvást. Ha a gyermek boldognak és kiegyensúlyozottnak tűnik nélküle is, akkor talán már nincs rá többé szüksége. – Észrevenni ezeket a kis jeleket, és stresszmentesen megközelíteni az alvás kérdését nagyon fontos, mert ez segít a gyermeknek abban, hogy pozitívan álljon az alváshoz, és ez egész felnőtt korában így marad majd – tette hozzá Dr. Donskoy.Forrás: romper.com