Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

5 dolog amit a skandináv szülőktől tanulhatsz

2017. november 15.

Forrás: babaszoba.hu

Ha Skandináviára gondolsz, első sorban a minimalista design, a fülbemászó popzene és a vastag pulóverek jutnak eszedbe, ugye? Pedig a nevelési kultúra a legújabb export a messzi északról. Nem is véletlenül.

Egy friss felmérésben, ami aszerint rangsorolta az országokat, hogy 2017-ben hol a legjobb gyermeket nevelni, Svédország végzett az élen, majd Norvégia és Dánia a második és a harmadik helyen. Erős gazdaságuknak köszönhetően és a világ legelőnyösebb szülői szabadságjogi politikájával természetesen nem is olyan meglepő ez a végeredmény.

Vajon mit csinálnak olyan jól a szülők a messzi északon?

De ennél jóval több a skandináv szülői kultúra. Íme öt olyan lecke, amit a skandináv anyáktól és apáktól tanulhatsz:

1. Nincs rossz idő, csak rossz ruha

Ez a régi mondás nagyban jellemzi a skandinávok hozzáállását a dolgokhoz és persze kulcsfontosságú alapvetés ahhoz is, hogy egy olyan régióban, ahol gyakran hideg, esős vagy egyszerre esős és hideg az idő, a gyerekek, függetlenül az időjárástól, minden nap szabadtéren játszhassanak. A skandináv országokban bizony nem babakocsit toló szülőket látni az utcákon, mind az óvodában, mind az iskolákban gyakran órákon át játszanak a szabad levegőn a gyerekek, minden nap. S hogy ennek mik az előnyei? A gyerekek kevésbé hajlamosak a fertőzésekre, jobb a látásuk, formában maradnak, és erős az ellenállóképességük.

2. Fogadd el a vadat a gyermekedben!

Míg a vad és piszkos gyerekeket gyakran más kultúrákban szemöldök felvonva veszik szemügyre, a sárba süllyedni és a sárban játszani a Skandináviában élő gyerekeknél természetes. Valójában a szülők még ösztönzik is a rendetlen játékot, mivel felfogásuk szerint ez egy jó gyermekkor alapvető része. Ha hagyják őket a piszokban ásni őket, egészséges baktériumoknak teszik ki őket, ami viszont erős immunrendszert hoz létre, javítja a bél egészségét és csökkenti az asztma és az allergia kockázatát. Egyes baktériumok még a szerotonin termelését is fokozzák.

3. Felejtsd el a hajtást!

A skandináv szülők elsődlegesen egy dolgot várnak a gyermekektől a korai években: hogy a lehető legtöbb időt játékkal töltsék. És rengeteg idejük van rá, hisz ott is hat-hét éves koruktól tankötelesek a gyerekek. A legtöbb szülő és óvodapedagógus egyetért abban, hogy a gyerekek akkor tanulják meg amit kell tanulniuk, amikor készen állnak rá, így nincs nyomás arra, hogy korán írni és olvasni tanuljon a gyerek. Egy kutatás szerint azok, akik később tanulnak meg olvasni és írni, jobban értik a szöveget és pozitívan viszonyulnak az olvasáshoz.

4. A szabadság erősíti a felelősséget

A tanórákon kívüli elfoglaltságok ütemtervei és a félelem az idegenektől, természettől, közlekedéstől vagy egy meglepetésszerű látogatástól a gyermekvédelmi szolgálatoktól számos családot tart virtuális házi őrizet alatt. Skandináviában ezzel ellentétben még a kisgyerekeknek is szabad fára mászni, valódi eszközöket használnak, tűzzel játszanak, és saját maguk, egyedül sétálnak a környékbeli játszótérhez. Mire kilenc vagy tíz évesek, általában egyedül intézik az iskola utáni tevékenységeiket - gyalog, kerékpárral vagy tömegközlekedéssel. A skandináv szülők úgy vélik, ez segít nekik megtanulni a kockázatok megítélését, megfelelő döntések meghozatalát és felelősséget vállalni.

5. Az egész a friluftsliv-ról szól

Kétségtelen, hogy a skandináv gyerekek szeretik a tévét és az elektronikus eszközöket. De a kisgyermekek nem töltenek annyi időt a képernyő előtt, mint mondjuk az amerikai társaik, mert a szüleiknek hatalmas trükkjük van, hogy elszakítsák őket, ezt pedig úgy hívják: friluftsliv. A "szabadtéri élet" kifejezés, a friluftsliv leginkább talán olyan életformaként írható le, amely a szabadban, természetben eltöltött időt részesíti előnyben. De nem kell Skandináviában laknunk, hogy élvezzük a tájat, ez a felfogás sokkal inkább szól a természet tiszteletéről a mindennapi életben, és a környéken sétálva, vagy egy kerti grillezés is ugyanúgy része ennek. Amellett, hogy mindez segít a szülőknek a képernyő előtt töltött időt és a szabadban töltöttet egyensúlyba hozni, a friluftsliv hatékony módja annak is, hogy a gyerekek megtanulják a természeti világban betöltött szerepüket, és hogy hogyan válhatnak a Föld jó lakóivá. És végső soron ez talán az egyik legfontosabb lecke mind közül.

Hozzászólások

A kórházi lét olyan, mint egy lassított felvétel

Sosem jön jókor, sosem vagy rá teljesen felkészülve. Gyerekkel kórházba kerülni mindig óriási kihívás, az anyai szív meghasadásával kombinálva. Nehéz napok ezek, amit egyszerűen túl kell élni a gyógyulás érdekében.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék