Kisgyerek

4 természetes alapkence

El sem hiszed, mekkora csodát tehetsz magaddal és a gyerekeiddel is, ha csak annyit és akkor adsz a bőrnek, amikor és amennyire szüksége van.
2013. Július 23.

A szoptatást támogató csoportomban különösen az őszi-téli hónapokban állandó téma a bőr szárazsága, az ekcéma rosszabbodása. Nyáron meg jönnek a csípések, hőkiütések, csalánkiütések és kisebb-nagyobb sérülések. És persze az is terítékre kerül időről időre, érdemes-e bármit a kicsit érzékeny vagy nagyon sebes mellbimbóra kenni. Ilyenkor aztán mindenki elmeséli a tapasztalatait, bevált tippjeit. Kipróbáljuk egymás ötleteit, így elég hamar kiderül, mi az, ami szinte mindenkinél beválik.

Bár a kozmetikai ipar számtalan csodakencét kínál a nőknek és gyerekeknek, őssejteset, kollagéneset, illatosat és hipoallergént, öregedésgátlót és fiatalítót, a bőrnek valójában sok friss levegőre, télen-nyáron okosan adagolt napsütésre és elegendő folyadékra van szüksége főként, hiszen természetes önszabályozó, védő mechanizmusai gondoskodnak arról, hogy épségben maradjon.

Miért van annyi gond a bőrünkkel?

Sokszor mégsem így történik manapság. Ebben sokféle ok szerepet játszik:

  • Például szülés után rutinszerűen letörlik a tápláló, éltető magzatmázat a babákról, és szappannal megmosdatják őket, ez az első durva lépés a bőr természetes védekezőképességének megtörésére. Nem véletlen, hogy a legtöbb újszülöttnek már élete első napjaiban hámlik és kiszárad a bőre. A következő csapás a napi szinten ismétlődő fürdetés, áztatás illatos babafürdető szerekkel.
  • Sajnos a levegőztetési szokásaink sem éppen bőrbarátok. Jellemző a kampányszerű napozás és leégés, ami komoly tehertételt jelent a bőrnek, akár barna, akár fehér, ráadásul a bőrrák kockázatát is növeli. Sokkal jobb megoldás, ha egész évben, lehetőleg mindennap a lehető legnagyobb felületen éri az évszakra jellemző nap a bőrt, mégpedig az adott bőrtípussal megengedhető ideig, amely így könnyen tud alkalmazkodni az egyre erősödő sugárzáshoz.
  • Rendkívül sokféle kozmetikumot, szappant, tusfürdőt, sampont, habfürdőt használunk, ám ezek igencsak kétséges hatást gyakorolnak a bőrre, többségük inkább árt, mint használ. Érdemes belegondolni, hogy szinte minden felszívódik valamilyen mértékben, amit a bőrünkre kenünk. Érdemes a kozmetikumok összetevőit is tanulmányozni ebből a szempontból! Az antibakteriális szerek erőteljesen csökkentik a bőr saját védekező funkcióját, az örökös szappanozás zavarja a természetes savköpeny működését.
  • A szokványos, elterjedt étrend nagyon sok káros, felesleges, bőrt öregítő összetevőt tartalmaz, ellenben vitaminban, ásványi anyagokban szegény. Törekedj minél több friss, nyers zöldség és gyümölcs fogyasztására, hogy feltankolhasson a szervezeted!
  • A 4 csodakence

    Íme az a négy csodakence, amit érdemes otthon tartanod, sőt a kistáskádban is, mert tényleg mindenre jók, csak természetes és egyféle összetevőt tartalmaznak. Próbálj biominőséget és finomítatlan terméket vásárolni, mert akkor a kencék eredeti, természetes illatát is élvezheted.

    Sheavaj

    Még nagy melegben is meglepően szilárd, nehezen kenhető, kakaós illatú zsiradék. Vegyél a két tenyered közé mogyorónyi mennyiséget, dörzsöld össze gyors mozdulatokkal, amíg felolvad, majd masszírozd bele a bőrbe. Nagyon jót tesz például a kéznek, lábnak, száraz arcbőrnek, enyhén gyulladt bőrfelületeknek, hosszas fürdés, úszás, strandolás után kiázott bőrnek. Nehezebben, lassabban szívódik fel, utána jó ideig zsíros hatású marad a bőr. A mellbimbóra is rákenheted vékonyan. Pszoriázis és ekcéma esetén is hatásos lehet, esetleg az orvosi kezelések kiegészítéseként vagy azokkal felváltva.

    Extra szűz kókuszolaj

    A vödörben árusított, finomított, illatmentes kókuszolaj inkább étkezési célokra való. Nem véletlen, hogy a hidegen préselt, finomítatlan, csodás illatú kókuszolaj lényegesen drágább. Inkább ez utóbbit kend a bőrötökre! Szobahőmérsékleten szilárd, melegben vízszínű, folyós, csodás kókuszillatú. Enyhén szárító, fertőtlenítő hatású, tápláló, még fényvédő hatásáról is beszámolnak. Napozás után megnyugtatja a bőrt, segít bent tartani a nedvességet, viszonylag gyorsan felszívódik.

    Lanolin

    Ez a gépzsírszerű, ragacsos, sárgás színű, magyarul gyapjúzsírnak nevezett zsiradék, amely eredetileg a juhok szőrét védi az átnedvesedéstől, az egyik legkiválóbb bőrápoló szer enyhén gyulladt, érzékeny felületekre: például náthánál kipirosodott orr alá, berepedezett, száraz ajakra, popsikiütésre, hasmenéstől felmaródott popsira, ekcémára.

    A legtöbb nőnél alkalmas szoptatás alatti bimbóápolásra olyan esetekben, amikor a bimbó érzékeny, piros, enyhén hámhiányos. Nagyon jól beválik ekcémás mellbimbó impregnáló kezelésére, vagyis segít belül tartani a nedvességet, megelőzi a felrepedezést, segíti a kisebb sebek hámsérülések gyógyulását. Mindig nagyon vékonyan kell csak felkenni. A bőrfelület sokáig zsíros, ragadós marad utána. Gyógyszertárban is kapható kimérve, vagy dönthetsz márkás termék megvásárolása mellett.

    Mangóvaj

    Kapható finomítatlan formában a sheavajnál megadott webshopban, illetve több helyen is finomított változatban. A finomított termékek könnyebben kenhetőek, gyakorlatilag illatmentesek. A finomítatlan termék fő előnye éppen a természetes vitamintartalom megőrzése és a jellegzetes illat, de tapintása enyhén szemcsés, állaga meglepően szilárd.

    Mielőtt felkened, érdemes a sheavajhoz hasonlóan a két tenyered gyors összedörzsölésével felmelegíteni a mogyorónyi mennyiséget. Nagyjából a sheavajnál megadott területeken érdemes használni, az ajkak különösen szeretik.

    Bár ezzel a négy kencével szinte mindent meg tudsz oldani, készíthetsz keverékeket is, mindegyik kiváló alapanyagnak is. Recepteket, tippeket, ötleteket itt találsz.