Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

4 dolog, ami hat a gyerek immunrendszerére

Szerző: Babaszoba.hu

2018. július 9. | Frissítve: 2021. október 2.

Forrás: babaszoba.hu

A gyerekek immunrendszere 12-14 éves korukra éri el a felnőtt szintet, addig azonban számos dolog hat az érési folyamatra. Íme 4 tényező, ami jelentős befolyással van a gyerek immunrendszerére.

A csecsemők és a gyerekek immunrendszerének fejlettsége még messze elmarad a felnőttekétől, hiszen legfőképpen az által erősödik, ahogy az életkor előrehaladtával egyre több idegen anyaggal és kórokozóval találkozik. Ez a lassú tanulási folyamat nagyjából a gyermek 12-14 éves korára fejeződik be, immunrendszerének fejlettsége ekkor lesz a felnőttekéhez hasonló. Ahogy cseperedik, a gyerek immunrendszerének fejlődését többféle környezeti tényező befolyásolja. Ezek közül mutatjuk a 4 legfontosabbat.
Ahogy nő a gyerek, úgy változik, tanul, fejlődik az immunrendszere

1. Van-e testvére?

A témában készült felmérések azt igazolják, hogy az elsőszülött gyerekek - illetve azok, akiknek nincs testvérük - hajlamosabbak az allergiára, ekcémára. Ennek hátterében az állhat, hogy a fiatalabb gyerekek idősebb testvéreiktől már kisebb korukban elkaphatnak több betegséget, több kórokozóval találkozhatnak, így az immunrendszerük is edzettebb lesz, mint az elsőszülötteké.
A kisebb testvéreket azért sem érdemes elszigetelni idősebb, akár már nagyobb közösségbe járó testvéreitől, mert ezekből a gyermekbetegségekből hamarabb ki is tudnak lábalni, mint az elsőszülöttek.

2. Hányszor kap antibiotikumos kezelést?

A csecsemők és a kisgyerekek betegségeit a leggyakrabban vírusok okozzák, amelyek ellen az antibiotikumkúra hatástalan. Az antibiotikumok csak a bakteriális fertőzések kezelésében nyújtanak valódi segítséget, de ebben az esetben is csak akkor, ha az előírásoknak megfelelően szedi a beteg a gyógyszert. A helytelenül szedett antibiotikum hatására ugyanis a baktériumok ellenállóbbá válhatnak ezekkel a készítményekkel szemben. Érdemes antibiotikumos kezelést csak abban az esetben kérni a gyermek számára, ha valóban nagyon muszáj: lehet, hogy jobb, ha hagyunk egy-egy enyhe torokgyulladást vagy megfázást átmenni a kicsin, hiszen ez is hozzájárul a természetes immunitás megteremtéséhez. Azonban ha valóban komolyabb betegsége van a gyermeknek, és az orvos úgy látja, hogy nélkülözhetetlen az antibiotikumos kúra, akkor kezeljük ezzel a kicsit.

3. Mikor kezd el közösségbe járni?

Az immunrendszer a fertőzések, védőoltások által erősödik meg. Ha egy kisgyerek nem jár közösségbe, ritkábban lesz ugyan beteg, de ez immunrendszere fejlődése szempontjából nem a legjobb dolog. Ha bölcsődébe, óvodába kerül a gyerek, az első évben számíthatunk arra, hogy nagyon gyakran lesz beteg.

Honnan tudhatjuk, hogy gyerekünk megérett az óvodára? Milyen jelei vannak annak, hogy közösségbe kerülhet? Az óvodaérettség 6 jele

Az otthoni kórokozókkal szemben ekkor már védettsége van, de az új közösségben ezt még meg kell szereznie. Azonban a kezdeti sok betegség után a következő évben már szembetűnően ritkábbak lesznek a bajok, a már átvészelt nyavalyáknak köszönhetően.

Azok a gyerekek is előnyt élveznek, akiknek idősebb testvérük van a közösségben: ők gyakran már megismerkedtek közösségbe kerülésük idejére sok bölcsődés, óvodás, akár iskolás betegséggel is, így ellenállóbak lehetnek, mint egyke társaik.

4. Milyen higiénés körülmények között él?

Biztos hallottál már arról, hogy a gyereknek szüksége van a koszra, hogy ellenállóbb legyen. Ebben van igazság, ugyanis a túl steril környezetben a gyerekek nem találkoznak kórokozókkal, így nem tud rendesen fejlődni az immunrendszerük, ami olyan problémákat is okozhat, mint az asztma vagy számos allergia. A higiénia szempontjából a legjobb, ha az arany középutat választjuk: ugyanis sem a túlzott sterilitás, sem a nagy kosz nem hasznos az immunrendszer fejlődése szempontjából. Nem kell állandóan mindent lemosni és lefertőtleníteni, fókuszáljunk a valóban koszos pontokra (például vécé) és természetesen ésszerű keretek között takarítsunk, rendszeresen. Emellett fontos, hogy a gyereknek megtanítsuk az olyan higiéniás szokásokat, mint a rendszeres kézmosás fontossága, helyes tisztálkodás, stb.
Kapcsolódó írásaink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék