Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

3 mindennapi dolog, amely hozzájárul gyermeked fejlődéséhez

Szerző: Babaszoba.hu

2020. július 3. | Frissítve: 2021. augusztus 25.

Forrás: babaszoba.hu

Egy harvardi professzor szerit az alábbi egyszerű tevékenységek támogatják a babák és a kisgyerekek korai fejlődését, ezért érdemes rendszeresen végezni ezeket.

3 mindennapi dolog, amely hozzájárul gyermeked fejlődéséhez (Fotó: Getty Images)
A Smartparenting írása szerit azoknak, akiknek 0-3 év közötti gyermeke van, érdemes a következőkre is odafigyelnie, hogy ezekkel is hozzájárulhasson csemetéje fejlődéséhez. Ha a te gyermeked is ebben a korban van, vezessétek be a következő szokásokat, amennyiben még nem részei a mindennapjaitoknak.

Szeretet a maximumon, stressz a minimumon

Azt valószínűleg nem szükséges külön hangsúlyozni, hogy mutasd ki a szereteted a gyermekednek, hiszen ezt biztosan megteszed magadtól is. Ronald Ferguson, az Achievement Gap Initiative igazgatója és a Harvard Egyetem professzora szerint a szerető és figyelmes szülői hozzáállás megalapozza az egészséges szociális, emocionális és kognitív fejlődést már csecsemőkorban, és azután is.
Ezért is érdemes azonnal reagálnod, amikor a gyermekednek szüksége van valamire: például megnyugtatnod, amikor ideges, válaszolnod az arckifejezéseire, a mozdulataira, a verbalizációjára. Ez leginkább azt jelenti, hogy teremts vele szemkontaktust, mosolyogj, válaszolj neki, ha gügyög, egy-egy szót mond, vagy akár már beszél.
A kutatások szerint a túlzott stressz rossz hatással van a baba agyfejlődésére, különösen az emlékezetre és a viselkedési válaszokat. A baba stresszes helyzetének példája, amikor sír - ilyenkor egyértelműen figyelemre van szüksége, hogy észrevedd, hogy éhes vagy koszos a pelenkája. De az olyan helyzetektől is érdemes óvni a gyermeket, amelyeket még nem tud kezelni. - Ha a háztartásban élők gyakran ingerültek, sokat vitatkoznak, az stresszt okozhat a csecsemőnek vagy a kisgyereknek - mondta Ferguson.

Beszélj hozzá, énekelj neki és gesztikulálj

Ferguson szerint a babára lehet úgy is gondolni, mint ha egy idegen országba látogatnál, és úgy kellene kommunikálnod. - A babának még meg kell tanulnia a nyelvünket és azt, hogyan kell kommunikálni, amin nem segít, ha csak gügyögnek neki - magyarázta a szakember. Helyette érdemes valódi szavakkal beszélned hozzá, akár magasabb, éneklős hangon, amit a babák nagyon szeretnek.
Minél többet beszélsz a babához, annál jobban fejlődik a szókincse és ez segíti a beszédfejlődésben is. Ha olyan gesztusokat is alkalmazol, mint hogy rámutatsz a tárgyakra, amikor beszélsz róluk, azzal is támogatod gyermeked nyelvi fejlődését.

Olvass neki, és beszéld meg vele a történeteket

Az olvasás a nyelvi és a kognitív fejlődés szempontjából is nagyon fontos a gyermeknek. - Ezáltal olyan szavakkal, fogalmakkal találkozik, amelyekkel más tevékenység során nem valószínű, akárcsak a vita és érvelés formáival is - hívta fel rá a figyelmet Ferguson.
A hangos olvasás azonban önmagában nem elég, amint a gyermek bármilyen visszajelzést tud adni, beszéld is meg vele az olvasottakat. Hallgasd meg a megjegyzéseit, amiket a történet közben mond, és válaszolj ezekre. Bátorítsd, hogy gondolkodjon arról, mi fog majd történni később, hogy vonjon le következtetést az addig olvasottak alapján, és kérdezd meg, mi történt addig, és szerinte miért történtek úgy az események, ahogy történtek.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék