Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

3 egyszerű trükk, hogy megegye a zöldséget és a gyümölcsöt

Szerző: Babaszoba.hu

2020. augusztus 31. | Frissítve: 2021. december 14.

Forrás: babaszoba.hu

Egyszerű és nagyszerű trükkök, amelyekkel változtathatsz a gyermeked zöldség- és gyümölcsfogyasztási szokásain.

Sok szülőnek okoz fejtörést, hogy a gyermeke nem akarja megenni a zöldségeket, gyümölcsöket. Egy, az Appetite folyóiratban megjelent kutatás során 120 tanulmányt tekintettek át, melyekben különböző megközelítéseket vizsgáltak annak kiderítésére, melyik módszer a leghatásosabb, hogy megegye a gyerek a zöldségeket, gyümölcsöket - írja a Psychology Today. Egyaránt vizsgáltak nyílt és rejtett stratégiákat, a jutalmazást, a közös főzést, az iskolai keretek között zajló megoldásokat, a választási lehetőség felkínálását, a büntetést, az élelmiszerek csomagolását, elkészítés módját, a tálalást, és még számos módszert.
3 egyszerű trükk, hogy megegye a zöldséget és a gyümölcsöt (Fotó: Getty Images)
Az eredmények alapján nem jó megközelítés a gyermek étkezési szokásainak kontrollálása, mint a korlátozás, a túlzott nyomás, a jutalmazás - ezek hosszú távon ugyanis több kárt okoznak, mint hasznot. Egy 2011-es kutatás szerint azoknál az 1 éves gyerekeknél, akikre édesanyjuk jobban ráerőltette a gyümölcs- és zöldségfogyasztást, megjósolható, hogy 2 évvel később valószínűleg kevesebb zöldséget és gyümölcsöt esznek. A szülői nyomás kockázata az, hogy azt tanítja a gyermeknek, hogy felülírja az öröm, az éhség és a jóllakottság belső jeleit.

A hatékony módszerek

A gyermek bevonása

Az olyan megközelítések, mint a közös főzés, kertészkedés, bevásárlás, tehát a gyermek bevonása, jobban ösztönzi a gyereket a zöldség- és gyümölcsfogyasztásra, az egészséges táplálkozásra.

Hozzáférés

Hosszú távú pozitív hatása van, ha mindig hozzá tud jutni a gyerek a zöldségekhez és a gyümölcsökhöz - tehát, ha előtte vannak ezek az ételek, nagyobb valószínűséggel fogyasztja is el. Jó módszer lehet beszerezni egy gyümölcsös tálat, ezt jól látható helyre tenni, és mindig megpakolni gyümölcsökkel.

A szülői minta

A gyermek a szülőre figyel, ő az első számú minta a számára, ezért is fontos, hogy ő is rendszeresen egyen zöldséget, gyümölcsöt előtte. Így sokkal nagyobb az esély arra, hogy vita nélkül, magától megeszi a gyermek is ezeket.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék