Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

3+1 ötlet a szobatisztaság eléréséhez

Szerző: Viniczai Andrea

2014. július 25. | Frissítve: 2021. szeptember 17.

Forrás: babaszoba.hu

A pelenka elhagyása fontos mérföldkő egy kisgyermek fejlődésében. Egy nagy lépés az óvodáskor felé, éppen ezért nem mindegy, hogy a gyermek hogyan éli meg ezt az időszakot. Ehhez adunk most gyakorlati tippeket.

Mint minden gyermekneveléssel kapcsolatos témában, itt is megoszlanak a vélemények, mi is a helyes útja, módja és ideje a szobatisztaságra való nevelésnek. Mi nem szeretnénk megmondani a tuti tippet, hiszen minden gyereknél más válik be, de ötleteket adunk, mik segíthetnek megkönnyíteni az átállást.

1. Türelem, türelem, türelem

Lehet, hogy mi mindent tökéletesen csinálunk, de a gyerek szobatisztaságra szoktatásánál csak akkor érhetünk el sikert, ha ő erre testileg is készen áll rá. Bár az idegrendszer másfél éves kor körül megérik arra, hogy a gyermek képes legyen az ürítésnél használt záróizmait akaratlagosan szabályozni, de ekkor még csak rövid ideig, kb. 15 másodpercig képes visszatartani a vizeletet az ingertől számítva.
Ahogy fejlődik az idegrendszer, úgy nő a vizelet-visszatartási idő is. Addig pedig nem marad más hátra, mint a végtelen türelem. Próbáljunk felnőttként közeledni a feladathoz: ne fenyegetőzéssel, szidással, érzelmi zsarolással vagy épp jutalom osztogatásával próbáljuk rábírni a gyereket a szobatisztaságra.

2. "Bili-mesék"

A pelenka elhagyására a biliztetésre való rászoktatás jó ötlet, de előfordulhat, hogy a gyermeket nem érdekli a bilizés. Ez főleg azoknál a gyerekeknél fordulhat elő, ahol nincs nagyobb testvér, és a gyermek senkit sem lát bilizni a közvetlen környezetében.
Ha mindenképp szeretnénk a vécé használata előtt a gyermeket a bilire szoktatni, akkor ennek előkészítéséhez olvashatunk a lurkónak "bili-meséket", amivel gyereket könnyebben rávehetjük a bili kipróbálására. Persze ezeket a mesekönyveket sem a bilin ülő vagy a WC-szűkítőn egyensúlyozó gyerkőc kezébe kell nyomni, mert csak a figyelmét tereljük el a feladatról.

3+1 ötlet a szobatisztaság eléréséhez

3. A nyár a legideálisabb évszak a pelenka elhagyására

Használjuk ki ezt az időszakot, és engedjük, hogy minél több időt töltsön pucér fenékkel a gyermek. Kertben, teraszon ez ideális megoldás, mert biztos, hogy eleinte adódnak majd "balesetek". Ezek a "balesetek" viszont azért hasznosak, mert a gyermek pelenka nélkül végre érzi, hogy mi is történik vele pisilés és kakilás közben.
Ha a fűre vagy a kőre végzi a dolgát, akkor mutassuk meg neki, hogy lássa, ez az ő pisije, kakija. Mondjuk el, ha legközelebb hasonló ingert érez, akkor megpróbálhatja használni a vécét, ahogy apa és anya is teszi. A lehetőség a felnőttek utánzására mindig csábító, így lehet, hogy pont ezzel a felajánlással érünk célt.

+1 Beszéljünk a témáról nyíltan a gyermek előtt

Fontos, hogy életének ezt a változásokkal teli időszakáról folyamatosan beszélgessünk vele. Hagyjuk kérdezősködni, és mi is mondjunk el neki mindent: miért jött el az ideje a pelenka elhagyásának, mi történik a vécébe került dolgokkal stb. Ha a gyermek érzi, hogy ez egy természetes folyamat, ha nem érzi tabunak a témát a családban, akkor számára is egy magától értetődő dolog lesz az egész.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék