Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

3+1 igencsak vitatott nevelési módszer

Szerző: Fodor Marcsi

2012. június 18. | Frissítve: 2021. december 9.

Forrás: babaszoba.hu

Aki azt gondolja, hogy az anyai tudás évezredek óta bele van kódolva a nők agyába, ezért alapvetően mindenki ugyanúgy csinálja, hatalmas tévedésben él. A valóság az, hogy mindenki másként nevel, és némelyek döbbenetesen furcsa irányzatokat követnek.

1. Hipnotikus nevelés

Bárcsak rávehetném valahogy a gyereket arra, hogy rendet rakjon maga után, vagy zokszó nélkül menjen aludni! - álmodoznak a szülők. Nem kell ehhez varázslat, segíthet a hipnózis, állítja az Amerikai Hipnoterápiás Társaság, amely nemrégiben kezdett tanfolyamokat tartani szülők részére. Bár az ellenzők azonnal zombiszerű, agymosott gyerekekről kezdtek huhogni, a valóságban nagyon jó kis technikákat lehet itt tanulni. Azt mondják, hogy ha megérinted a gyereket, és a szemébe nézel, miközben kérsz valamit, sokkal nagyobb az esélyed, hogy szót fogadjon. Amikor pedig kérsz valamit, akkor ne kérdő mondattal fogalmazz, hanem kijelentővel. Tehát ne azt mondd, hogy "Kivinnéd a zoknidat?", hanem azt, hogy "És most kiviszed a zoknidat." A nyomaték kedvéért bólints is egyet, amit a gyerek öntudatlanul meg fog ismételni, mint mindent, amit csinálsz, és ez a mozdulat megerősíti majd a kérést benne is.
A hipnózisról bővebben itt olvashatsz!

A rosszabbik verzió, ha a kicsi nem tud leszakadni, és élete végéig anyuci árnyékában éli az életét

2. A "nem semleges" nevelési módszer

Amint kiderül a baba neme, azonnal sztereotípiákban kezdünk gondolkodni - fiúknak kék és autós rugi jár, lányoknak rózsaszín balerinás. Egyre többen gondolják azt, hogy ezek a sémák megkötik a gyerek fantáziáját, és egész életükre keretek közé szorítják, amitől aztán felnőttként sem tudnak megszabadulni. Márpedig a világ nagy részén nem menő és nem is igaz már az "apa dolgozik, anya főz" világkép. Sutba kéne hát dobni ezeket, és sokkal szabadabban gondolkodni a nemekről. Kezdjük hát ezt a saját házunk táján, és biztosítsunk választékot a gyereknek játékok, ruhák, frizurák tekintetében is. Persze ez nem könnyű, hiszen a világ még nem semleges, a nőktől ma is elvárják, hogy engedelmeskedjenek, a lányos fiúkat pedig kicsúfolják. Svédországban több óvoda programjában szerepel!

3. Pelenkamentes nevelés

Évezredekig teljesen természetes volt, hogy a gyerekek pucér popsival élnek, ürítenek, amikor kell nekik, és az anyjuk folyamatosan mellettük van, hogy vagy bilibe kapja el a végterméket, vagy azonnal letisztítsa. Ám az utóbbi évtizedekben annyira hozzászoktunk a pelenkázás kényelméhez, hogy aki ezt elveti, arra furcsábban nézünk, mint egy zöld, nyálkás ufóra. Pedig támogatói szerint a pelenkamentes nevelési módszer arra készteti a szülőt, hogy folyamatosan odafigyeljen a gyerekére, és ettől az anya-gyerek kapcsolat minden téren sokkal erősebb lesz, ráadásul az így nevelt gyerekek nagyon hamar szobatiszták lesznek, minden különösebb stressz nélkül. Arról nem s beszélve, hogy mennyivel környezetbarátabb megoldás ez, mint kidobni több tonna piszkos pelust! Gyakorlati tanácsokat itt olvashatsz!

4. Túlaggódó nevelés

Természetes, ha egy szülő aggódik, de vannak szülők, akik egész életüket rémületben töltik. Ők azok, akik az első köhintésnél szakorvoshoz rohannak, ágyba dugják az ugrálástól kimelegedett gyereket, és minden megfázásra antibiotikumot követelnek. Folyamatos kapcsolatban állnak az orvossal, soha sehová nem engedik a gyereket, és mindent kivesznek a kezéből, csak a biztonság kedvéért. Az ilyen anya igazán szupergondoskodónak tűnik - de nézzünk vissza húsz év múlva, és azt fogjuk látni, hogy a gyerek messzire költözött, hallani sem akar a túlaggódó anyjáról. És ez a jobbik verzió, a rosszabbik, hogy nem tud leszakadni, és élete végéig anyuci árnyékában éli az életét. Igen, a világ veszélyes hely, és nagyon jó lenne vattába csomagolva védeni a gyerekeinket, de ez nekik sem lenne jó. Muszáj megtanulniuk, hogy elkövethessék a saját hibáikat. Elesnek, megsérülnek, sírnak - és igen, közben tanulnak is. És ez nagyon fontos lépcsőfok.
Paraanya akcióban - olvass bővebben a témáról!

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék