Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

20 dolog, amiért jó a szabadban lenni

Szerző: Babaszoba.hu

2019. április 27. | Frissítve: 2021. október 8.

Forrás: babaszoba.hu

Miért olyan előnyös ez az egészségünk szempontjából? És hogyan teremthetünk erre minél több alkalmat?

Kutatások szerint talán nincs is még egy olyan univerzális "gyógymód", mint a szabadban, a természetben töltött idő. A felnőttek és a gyerekek szervezetének, testi-lelki egészségének egyaránt nagyon jót tesz, ha parkban, erdőben vagy akár a kertben pihennek, sportolnak vagy játszanak. Lássuk, milyen előnyei vannak a szabadtéri programoknak!
1. Összességében boldogabbnak és optimistábbnak érezzük magunkat.
2. Javul a testi-lelki jól-létünk.
3. Csökken a stressz.
4. Hatékonyabban tudunk megbirkózni a problémákkal.
5. Energikusabbnak érezzük magunkat.
6. Javul az egyensúlyérzékünk.
7. Javul a mozgáskoordinációnk.
8. Erősebbek lesznek az izmaink és a csontjaink.
9. Erősebb lesz az immunrendszerünk és csökken a túlsúly rizikója.
10. Jobban tudunk teljesíteni a munkában, iskolában.
11. Növekszik a kreativitás.
12. Javulnak a problémamegoldó képességeink.
13. Javulnak a szociális képességeink.
14. Csökkennek az érzelmi és tanulási problémák.
15. Ellenállóbbak leszünk.
16. Nő az önbizalmunk.
17. Tudatosabbak leszünk.
18. Jobban ráhangolódunk a természetre és a környezetünkre.
19. Több lehetőséget kapunk a felfedezésre.
20. Rendkívül értékes és különleges tapasztalatokat gyűjthetünk be.
De hogyan vehetjük rá a gyerekeket arra, hogy minél többet legyenek a szabadban? Erre is van néhány ötletünk!
Töltsünk minél több időt a szabadban!
Legyen a napi rutin része a séta, a játszóterezés vagy a parkban töltött idő! Gondoljunk a természetre ugyanúgy, mint az alvásra vagy a kiegyensúlyozott táplálkozásra, vagyis olyan dologként, ami elengedhetetlen az egészségünkhöz.
Mutassuk meg, milyen szórakoztató a szabadban lenni! Bátorítsuk a gyerekeket arra, hogy homokozzanak, sarazzanak, játszanak a vízzel, a kavicsokkal vagy akár a faágakkal. Segítsünk nekik megvalósítani az elképzeléseiket, például ha "erődöt" szeretnének építeni vagy piknikezni kívánnak.
Kertészkedjünk! Még egy apró erkélyen is lehet növényeket ültetni, paradicsomot, epret vagy fűszereket termeszteni. Vonjuk be a gyerekeket minden lépésbe: ültessük, gondozzuk közösen a növényeket, és együtt takarítsuk be a termést. Eközben rengeteget beszélgethetünk az egészséges táplálkozásról, vagy arról, hogyan kerül az étel az asztalunkra.
Álljunk össze más családokkal! Lehet, hogy nem mindig van időnk arra, hogy órákat töltsünk a gyerekünkkel a parkban vagy a játszótéren, de egy ismerős, megbízható családra nyugodt szívvel rábízhatjuk a gyerekeket (nem is beszélve arról, hogy a barátokkal együtt lenni még szórakoztatóbb). Szervezzük meg, hogy egyik alkalommal ők vigyáznak a gyerekekre, máskor pedig mi.
Válasszunk körültekintően óvodát, iskolát! Keressünk olyan intézményeket, ahol nagyobb hangsúlyt fektetnek a természetközeli oktatásra, ahol sokat lehetnek a szabadban a gyerekek, vagy ahol külön programokat is biztosítanak nekik a felfedezésre. Ha tehetjük, válasszunk olyan óvodát, iskolát, amely kellően közel van az otthonunkhoz, így akár sétálva vagy biciklizve is eljuthatunk oda.
Ne féljünk az esőtől! Persze, van olyan helyzet, hogy semmi kedvünk kimenni a szúrós esőbe és a kellemetlen szélbe, de a lágyabb eső ne rettentsen vissza minket attól, hogy kint legyünk. Vegyünk megfelelő öltözéket, és szaladgáljunk, ugráljunk együtt! Azt se feledjük, hogy az eső, a pocsolyák rengeteg tanulási lehetőséget nyújthatnak: például, a gyerekek kísérletezhetnek azzal, mely tárgyak úsznak a vizen és melyek süllyednek el.
Vonjuk be minden érzékszervünket! Tapintsuk meg a fák kérgét, a homokot, sódert, sarat; szagoljuk meg a virágokat, faleveleket; figyeljünk oda a madarak énekére, a szél susogására!
(via)
Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék