Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

1980 óta megnégyszereződött a diabéteszes esetek száma világszerte

Szerző: Babaszoba.hu

2016. április 15.

Forrás: Medipress

A legújabb jelentés tanúsága szerint az elmúlt 35 évben négyszeresére ugrott a cukorbeteg felnőttek száma világszerte.

1980 óta megnégyszereződött a diabéteszes esetek száma világszerte

Az 1980-as 108 millióról 2014-re 422 millióra ugrott a diabéteszes esetek száma, és az adatok szerint a kis és közepes jövedelmű országokat, például Kínát és Indiát érintette a legsúlyosabban a növekedés. A The Lancet című szaklap április 6-i számában közzétett jelentés szerint a diabétesz aránya világszerte 4 százalékról 9 százalékra ugrott a férfiak, és 5 százalékról közel 8 százalékra a nők körében.
"A diabétesz az egyik legfontosabb közegészségügyi problémává vált az egész világon" - mondta a tanulmány vezető szerzője, Majid Ezzati, az Imperial College London professzora. "Az elöregedő népesség és az elhízás szintjének emelkedése azt jelenti, hogy a diabéteszes betegek száma drámai mértékben megnőtt."

A statisztikák nem választották külön az 1-es és a 2-es típusú diabéteszt, de a felnőttkori diabéteszes esetek 85 - 95 százaléka 2-es típusú. Éppen ezért a jelentős növekedés valószínűleg a 2-es típusú diabétesz terjedésének tudható be, amelyet gyakran az elhízással hoznak összefüggésbe.

"A 2-es típusú diabétesz legjelentősebb kockázati tényezője az elhízás, és az elhízás emelkedő gyakoriságának visszaszorítását célzó erőfeszítéseink eddig sajnos nem jártak sikerrel" - tette hozzá Ezzati professzor. "Különösen fontos lenne tehát a diabétesz magas kockázatának kitett emberek azonosítása, mivel a betegség kialakulása az életmód megváltoztatásával, egészséges étrenddel vagy gyógyszerekkel megelőzhető vagy késleltethető."

Nyugat-Európához képest a diabétesz aránya sokkal meredekebb emelkedést mutat a kis és közepes jövedelmű országokban, például Kínában, Egyiptomban, Indiában, Indonéziában, Mexikóban és Pakisztánban. A szerzők szerint egyetlen országban sem tapasztalható a diabétesz arányának csökkenése.

Kapcsolódó cikkeink:
 • Örökölhető-e a cukorbetegség?
 • A "csodadiéták" nem gyógyítják a cukorbetegséget
 • Cukorbetegség: a diétától a gyógyszerekig

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Legkeresettebb címkék