Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

10 tévhit a napozásról

Szerzők: Csiki Judit, Cs

2011. június 27. | Frissítve: 2014. május 21.

Forrás: Kismama magazin

A napozás árt a bőrnek, és megbetegít. A nap éltető sugaraira ugyanakkor szükségünk van. Akkor most szabad napra menni vagy sem? Eloszlatjuk a leggyakoribb tévhiteket, különös tekintettel a kismamákra és babákra.

Ha fúj a szél, és nincs túl melegetek,
akkor is fontos a védelem
az UV sugarak ellen!

1. Manapság már egyáltalán nem szabad a napra menni!

A D-vitamin képződéséhez szükség van a napfényre! Ebből a vitaminból, amely többek közt a csontok épségéért és a születendő baba megfelelő csontfejlődésért is felelős, a várandós vagy szoptató nőknek többre van szükségük, mint előtte. Egy jó óra séta a fák árnyékában azonban már elegendő a D-vitamin képződéséhez. Kerüld a 11 és 15 óra közötti "csúcsidőt", amikor erősen tűz a nap.

2. A városban sétálva nincs szükség fényvédőre!

A házfalakról a napsugarak húsz százaléka verődik vissza, ennyivel erősebb tehát a napsugárzás. A városban is le lehet tehát égni, és a pigmentfoltok is előjöhetnek. Ma már kifejezetten az arc ápolására szolgáló napkrémeket és naptejeket is lehet kapni.

3. Terhesen sem kell kerülni a strandot!

Kerülni éppen nem kell, de azért nem árt az óvatosság! A pocak elvékonyodó bőrén át a babának is jut az UV-sugárzásból, és nem tesz jót a méh felmelegedése sem. A bőröd sem úgy reagál a napfényre, mint korábban: májfoltok alakulhatnak ki, és az sem biztos, hogy ezek mindegyike eltűnik majd szülés után. A déli órákban tehát érdemes fedél alá húzódni, és ezen az időszakon kívül is válaszd inkább az árnyékos, szűrt fényű helyeket, például a fák árnyékát. Használj magas, legalább 30-as faktorszámú fényvédőt.

4. Elég, ha a kismamák csak a közvetlen napsugárzást kerülik

A meleg is megviselheti a szervezetedet, ezért mindig legyen nálad ásványvíz - akár napi három literre is szükséged lehet. Könnyű ételeket fogyassz, naponta többször, kis adagokban. A kicsikre is ügyelj: pici babák esetében minél gyakoribb szoptatással, a nagyobbaknál babavízzel, forralt vízzel pótold az elvesztett folyadékot.

5. Vízálló naptejjel elég naponta csak egyszer bekenni magunkat

Bár a vízálló naptejet nem mossa le bőrödről a medence vagy a tenger vize, fürdés után ledörzsölheted a törölközővel, matraccal, ruhaneművel. A hatóanyagok egy része ráadásul idővel elbomlik (kivéve a fotostabil jelzővel illetett termékekét). Néhány óránként, illetve törölközés után így mindenképpen érdemes újra bekrémezni magad.

6. A fényvédőt elég csak a strandon felkenni

Ez csak a fizikai fényvédő részecskéket tartalmazó krémekre igaz. A kémiai fényszűrőket is tartalmazó készítményeket azonban ajánlatos még otthon felvinni, mivel jó húsz perc kell ahhoz, hogy kifejtsék hatásukat. A tavalyról maradt fényvédőt inkább dobd ki, mert a hatóanyagok nagy része valószínűleg tönkrement már.

7. Egészen pici fényvédő krém is elegendő

Ne spórolj a krémmel: ha túl vékonyan kened fel, kevésbé véd. Egy teáskanálnyira van szükség a karodra, a lábadra, a törzsed elejére (gondolj az egyre nagyobb pocakra!), a hátadra. Az arcodra fél teáskanálnyi kerüljön, az orrodat, a szádat, a szemed környékét, a füledet és a válladat pedig speciális stifttel, ápolószerrel óvd.

8. Elég akkor abbahagyni a napozást, amikor már érzem, hogy égni kezd a bőröm

A leégés első tünetei a napozás befejezése után egy órával jelentkeznek, és 24 órán keresztül fokozatosan erősödnek. Ha csak akkor mész be a napról, amikor már pirul a bőröd, elkéstél. Pedig a leégést a baba érdekében mindenképp érdemes elkerülni. Egy-két óra a szórt fényben, kora délelőtt vagy késő délután épp elég a napozásból neked és a többi családtagnak is.

9. A magas faktorszámú krémektől nem lehet lebarnulni

Valóban lassabban barnulsz, ám ez a barnaság egyenletesebb lesz, és nem kell tartanod a leégés veszélyeitől sem. Ez pedig azt is jelenti, hogy a barnaságod nem fog néhány nap alatt lehámlani.

10. Gyerekeket egyáltalán nem szabad a napra vinni

Három éven aluli gyereket nem szabad a tűző nap hatásának kitenni, de 11 óra előtt vagy délután 3-4 óra után nyugodtan levegőztetheted őket szórt fényben, félárnyékban. Használj gyerekeknek, babáknak ajánlott fényvédő krémet, és adj a picikre könnyű, fehér pólót, kisnadrágot, sapkát. Így a D-vitamin-ellátásuk miatt sem kell aggódnod.

Hozzászólások

A kórházi lét olyan, mint egy lassított felvétel

Sosem jön jókor, sosem vagy rá teljesen felkészülve. Gyerekkel kórházba kerülni mindig óriási kihívás, az anyai szív meghasadásával kombinálva. Nehéz napok ezek, amit egyszerűen túl kell élni a gyógyulás érdekében.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék